Bør kvinner drikke mindre?

Kvinner får bedre mental helse uten alkohol, hevder ny studie.

ALKOHOL: En ny studie fra Universitetet i Hong Kong (HKU) har funnet at voksne, og kvinner spesielt, som slutter å drikke alkohol opplever en «boost» i mentalt velvære. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: En ny studie fra Universitetet i Hong Kong (HKU) har funnet at voksne, og kvinner spesielt, som slutter å drikke alkohol opplever en «boost» i mentalt velvære. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er inne i en høysesong for alkohol. I forbindelse med jul og nyttår, er det mange av oss som kommer til å skåle med venner og familie.

Dette er også tiden for nyttårsforsetter og nye, gode vaner. Skal vi tro ny forskning på feltet kan vi jo starte med våre alkoholvaner!

LES OGSÅ: Derfor når du aldri nyttårsforsettene dine

– Slutt å drikke - for godt

En ny studie fra Universitetet i Hong Kong (HKU) har funnet at voksne, og kvinner spesielt, som slutter å drikke alkohol opplever en «boost» i mentalt velvære.

Først analyserte forskergruppen sammenhengen mellom drikkemønster og mentalt velvære i studien FAMILY Cohort study, HKU, med 10 386 deltakere. Deretter sammenlignet de dataene opp mot National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions med 31 079 deltakere.

I begge gruppene ble det gjort målinger på to tidspunkter over en fire års periode.

Først fant de at mennesker som aldri hadde drukket alkohol i sitt liv hadde et høyt nivå av mentalt velvære. Deretter så de at mennesker som sluttet å drikke, spesielt kvinner, opplevde en betydelig forbedring av den mentale helsen.

Basert på disse nye funnene, anbefaler forskerne ved HKU at vi, på individnivå, slutter å drikke – for godt.

Studien er publisert i Canadian Medical Association Journal.

Kvinner tåler mindre alkohol

Spesialist i psykiatri og seniorforsker Jørgen G. Bramness, ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, har god oversikt over forskningen på feltet og forteller hvorfor han tror forskerne ved HKU finner det de finner.

- Utgangspunktet er at kvinner tåler mindre alkohol enn menn. Det skal mindre alkohol til før kvinner får kjenne negative konsekvenser av alkoholbruken, sier Bramness.

Dette har særlig å gjøre med kvinners fysiologi, altså hvordan våre kropper er og hvordan kroppene omsetter alkohol. Vi kvinner er mindre, vi har en større andel av kroppen i fettfase (alkohol fordeler seg bare i vann) og vi vil omsette alkohol mindre effektivt og tåle promille dårligere.

- Dette kan vi synes er dumt, urettferdig eller til og med sexistisk, men sånn er det fra naturens side, fortsetter han.

Alkoholbruken øker risikoen for over 200 ulike tilstander og sykdommer, ifølge medisinsk litteratur. Dette gjelder både psykiske og fysiske lidelser.

- I denne studien er det snakk om psykisk helse, og flere studier viser at angst, depresjon og andre psykiske lidelser øker ved bruk av alkohol, sier Bramness.

- Det som er en liten reduksjon i alkoholforbruket hos kvinner vil ha betydning, der hvor bare en større alkoholreduksjon ville hatt det for menn. Det kan være noe av bakgrunnen for at vi finner en slik effekt i denne studien, sier han.

JULEBRUS: Jula nærmer seg, og julebrusene har vært i butikk en god stund allerede. Men hvilken er best? Vis mer

Burde vi bli avholdskvinner?

De aller fleste synes likevel at det er veldig behagelig å oppleve effekten av det første glasset. Når vi inntar de første slurkene av alkohol, så opplever vi et lite løft (øket energi) og litt dempning av angstsymptomer

- «Hver gledesstund du fikk på jord betales må med sorg». Det er jo slik at for hver angstdempende enhet du inntar, så betaler du med halvannen angstenhet tilbake, sier Bramness.

For de aller fleste spiller det ingen rolle, fordi de tåler å ha det litt dårlig på søndag morgen eller tåler å merke den synkende rusen. Men de som selvmedisinerer seg med alkohol vil nok oppleve at deres psykiske plager blir verre med alkohol på sikt.

- Jeg er generelt forsiktig med å være normativ, fordi det jeg sier til folk har så liten betydning i forhold til det de gjør, så jeg vil heller opprettholde en god kommunikasjon enn å komme med en pekefinger. Men hvis folk virkelig lurer, så står jeg på at det totalt sett sunneste er å holde seg unna alkohol, sier han.

Vi skal også være oppmerksomme på at det er 80 -100 000 kvinner i dette landet som har et forhold til alkohol som vi vil kalle en avhengighet. Det er ikke et sjeldent eller marginalt fenomen.

- Hvis alkohol får en slik rolle, da blir mitt forsiktige råd nærmest gjort om til en befaling: slutt med det, sier Bramness.

Sosiolog Knut T. Reinås, leder i Forbundet Mot Rusgift, jobber for å fremme perspektiver vi ikke så ofte møter i dag. Slik at vi kan ta gode valg.

- Om alle kvinner bør bli avholdskvinner avhenger også litt av om du bare tenker på egen helse, eller om du også tenker på påvirkningen på omgivelsene rundt deg, sier Reinås.

Hvis målet er å leve lenger og med god helse, vil det være å anbefale å helt avstå fra alkohol. Da kan en kvinne samtidig bidra til at andre i hennes omgivelser får impulser til å drikke mindre, og til at hennes barn kan få en alkoholfri oppvekst.

Det er likevel en avveining og i og med at så mange drikker alkohol uten å oppleve det som et problem, så det er vanskelig å på individnivå komme med noen anbefaling. Men på nasjonalt nivå, hvis vi halverte vår alkoholbruk - så ville vi oppleve en betydelig gevinst helsemessig.

Gylden middelvei

Forskerne i Hong Kong har likevel en klar anbefaling: Slutt!

- Det finnes alltid en gylden middelvei, men jeg tror at når det gjelder alkohol så ligger den så langt ned mot null at folk vil oppfatte det som en ekstrem variant, sier Bramness.

Det er uansett opp til kvinner selv hvor mye de vil drikke.

- Mange kvinner kan leve godt med et moderat alkoholforbruk. Men det er få som fullt ut kjenner sin egen sårbarhet, og det finnes ingen nedre grense for et trygt alkoholinntak, sier Reinås.

Dersom en kvinnes valg er å være en måteholden alkoholbruker, krever det uansett omtanke og forberedelser: Skal hun på julebord eller i en eller annen sammenkomst hvor det vil bli servert alkohol, må hun passe på, finne utveier for å motstå drikkepress og drikkeforventninger, og opparbeide seg mot eller unnskyldninger til å si nei, enten nei til den første drinken, eller også være i stand til å si nei til drink nummer to. Det siste er ofte det vanskeligste.

- Mange måteholdskvinner viser at et måteholdent forbruk er mulig, men er du en av dem? Eller blir det som Elin i Nina Lykkes bok, «Full spredning», hvor daglig og høyt alkoholforbruk blir en lengsel og et livsinnhold?, spør Reinås.

Nyttårsforsett: Hvit januar

- Hva med mindre alkohol som nyttårsforsett?

- Hvis ditt nyttårsforsett er å drikke mindre alkohol eller ha en hvit januar, så skal du være glad for hver dag du klarer å opprettholde det nyttårsforsettet, for det er helse i hver dag du klarer å opprettholde det, sier Bramness.

Men ikke vær lei deg om du ikke klarer å holde det.

- Og så er ikke alle nyttårsforsetter vi klarer å holde, men framfor å være veldig, veldig lei seg for det du ikke kan, så skal du kanskje være litt glad for det du kan, presiserer han.

Det viktigste er at du tar et godt valg for deg selv.

- Jeg vil råde en kvinne til å ta en hvit måned, for eksempel i januar, eller kanskje til og med et hvitt halvår. Da vil hun kunne gjøre erfaringer om hvordan det er å være fullstendig alkoholfri, om det kanskje er en tilværelse som kan skape et ønske om å fortsette som alkoholfri, sier Reinås.

Forbundet Mot Rusgift holder kurs for folk som er bekymret for sitt eget alkoholbruk. De må velge om de vil kutte ned eller kutte ut alkoholen, og mange velger i første omgang å kutte ned. Men så viser det seg at det er særdeles vanskelig. For mange er det da lettere å kutte helt ut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer