Fastlege:

Bør man dra til legen «bare for å sjekke»?

- Det er ingen vitenskapelige bevis på at det har noen effekt, forteller fastlege Andreas Pahle.

FASTLEGE: Bør du sjekke blodtrykket om du føler deg frisk? FOTO: NTB Scanpix
FASTLEGE: Bør du sjekke blodtrykket om du føler deg frisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drar du jevnlig til legen mest fordi du føler du bør? Eller lurer du på om det egentlig er noe vits? Noen tar jevnlige helsesjekker selv om de er symptomfrie og friske, og mens noen mener det er både riktig og viktig, mener andre det er totalt unødvendig.

Johan Edvard Tellum er allmennlege hos Aleris i Oslo. Han mener noen kan gjøre smart i å jevnlig dra til legen selv om de er friske, men at det er helt individuelt hvor ofte du bør dra.

- Det kommer an på generell helse, livsstil og alder. På et eller annet tidspunkt bør du ha vært inne og sjekket blant annet blodtrykk og kolesterol, så tar man utgangspunkt i det og ser hvor tett intervallene skal være videre, sier han.

LES OGSÅ: Disse tingene tør vi ikke spørre legen om

Lurt å sjekke risikofaktorer

Når du bør ta denne første sjekken er også avhengig av flere ting, men ifølge Tellum kan det for de fleste være lurt å gå en gang i femtiårene.

- Det er slik at det er en del risikofaktorer som kan bli sykdom om du går ubehandlet med det lenge, som blodtrykket og høyt kolesterol, sier han.

Et unntak kan være om du har sykdom i nær familie. Ifølge Tellum bør du da ta en sjekk når du er ti år yngre enn vedkommende i familien var da sykdommen brøt ut. Har en far hatt prostatakreft, og var 50 år da sykdommen brøt ut, bør sønnene sjekke seg første gang når de er 40.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer