Fastlege:

Bør man dra til legen «bare for å sjekke»?

- Det er ingen vitenskapelige bevis på at det har noen effekt, forteller fastlege Andreas Pahle.

FASTLEGE: Bør du sjekke blodtrykket om du føler deg frisk? FOTO: NTB Scanpix
FASTLEGE: Bør du sjekke blodtrykket om du føler deg frisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drar du jevnlig til legen mest fordi du føler du bør? Eller lurer du på om det egentlig er noe vits? Noen tar jevnlige helsesjekker selv om de er symptomfrie og friske, og mens noen mener det er både riktig og viktig, mener andre det er totalt unødvendig.

Johan Edvard Tellum er allmennlege hos Aleris i Oslo. Han mener noen kan gjøre smart i å jevnlig dra til legen selv om de er friske, men at det er helt individuelt hvor ofte du bør dra.

- Det kommer an på generell helse, livsstil og alder. På et eller annet tidspunkt bør du ha vært inne og sjekket blant annet blodtrykk og kolesterol, så tar man utgangspunkt i det og ser hvor tett intervallene skal være videre, sier han.

LES OGSÅ: Disse tingene tør vi ikke spørre legen om

Lurt å sjekke risikofaktorer

Når du bør ta denne første sjekken er også avhengig av flere ting, men ifølge Tellum kan det for de fleste være lurt å gå en gang i femtiårene.

- Det er slik at det er en del risikofaktorer som kan bli sykdom om du går ubehandlet med det lenge, som blodtrykket og høyt kolesterol, sier han.

Et unntak kan være om du har sykdom i nær familie. Ifølge Tellum bør du da ta en sjekk når du er ti år yngre enn vedkommende i familien var da sykdommen brøt ut. Har en far hatt prostatakreft, og var 50 år da sykdommen brøt ut, bør sønnene sjekke seg første gang når de er 40.

- Det samme gjelder om det for eksempel har vært hjertesykdom i uventet høy alder hos en førstegradsslektning – da bør du være ekstra oppmerksom på det.

LES OGSÅ: Er du konstant redd for å bli alvorlig syk?

Trenger ikke sjekke blodtrykket hvert år

Tellum mener dessuten du gjør smart i å be om noen tester når du først er hos legen. Enten du tenker det er på tide med en kontroll, eller du kun skal dit for å fornye en resept, så kan det være lurt å utnytte timen litt.

Han mener du godt kan sjekke blodtrykk, samt ta en blodprøve som viser hvordan det står til med kolesterol, blodprosent og immunforsvaret.

- Når du først har sjekket blodtrykk og kolesterol, og det er lavt og fint, så trenger du ikke sjekke det igjen raskt – det utvikler seg veldig sakte. Men har du vært helt i grenseland, så bør du nok sjekke igjen om et års tid, sier Tellum.

Han mener også det kan være lurt å ta en sjekk av langtidsblodsukkeret, for å se om du står i fare for å utvikle diabetes, samt at det kan være greit å ta en nyre- og leverprøve.

- Jeg synes det kan være greit å ta en helsjekk fra topp til tå; føflekker, øyne, munnhule, og at man lytter til hjertet, sier Tellum.

Han har også noen råd til deg som skal til legen snart, slik at du får mest mulig ut av den:

  • Du bør ha en medisinliste med faste medisiner enten i lommeboka eller på mobilen.
  • Du bør ha en viss oversikt over hva du har gjort av inngrep og behandling tidligere.
  • Gjør deg også opp noen tanker på eventuell sykdom i familien. Vet du ikke, så kan del av forberedelsene til legetimen være å snakke med familien om det.
  • Ha oversikt over alle allergiene du eventuelt har Ikke hold igjen opplysninger for legen.
  • Han eller hun har hørt det meste, og gjør jobben sin mye bedre om du er helt ærlig. – Du blir ikke stemplet på noen som helst måte, sier Tellum

(Kilde: Johan Edvard Tellum/Aleris)

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre før du går til gynekologen

Ingen bevis for at jevnlige legebesøk holder deg frisk

Fastlege Andreas Pahle ved Bolteløkka legesenter er derimot litt mer skeptisk til helsesjekker for friske mennesker. Det er nemlig ingen beviser på at slike helsesjekker holder deg friskere.

- Det er flere svar på om du bør til legen, men det er ingen vitenskapelige bevis på at det har noen effekt. Det kan være mange grunner til at man ønsker å gå til legen uten konkrete symptomer, men det er ikke bevist at systematiske kontroller av friske mennesker gir noen gevinst, forteller han.

- Det er gjort forsøk på 40-årskontroller i England, som heller ikke har vist noen helsemessig gevinst.

Han mener imidlertid at det kan være lurt å ta en tur om det er sykdom i familien eller du vet om andre risikofaktorer, som at du røyker mye. Pahle er opptatt av at vi er forskjellig, og mens jevnlige helsesjekker kan være rett for én er det ikke nødvendigvis slik at alle bør.

IKKE BEVIST: Det er ikke bevist at jevnlige kontroller holder deg friskere. FOTO: Scanpix.com
IKKE BEVIST: Det er ikke bevist at jevnlige kontroller holder deg friskere. FOTO: Scanpix.com Vis mer

- Jeg er veldig opptatt av at vi er forskjellige og vi har forskjellige mål og jeg tenker at du kan snakke med legen om disse målene ganske tidlig. Tenk gjennom hva som er viktig for deg, og diskuter hvordan du kan nå disse målene med legen din.

LES OGSÅ: Sykdommer du kan få på grunn av genene dine

- Viktig å forstå at alle tester har usikkerhet i seg

Han påpeker også at det tross alt er begrenset hvor mye vi kan forutse – altså at det er ikke slik at en årlig tur til legen nødvendigvis holder all sykdom borte.

- Det er noe med å være realistisk til forventningene. Også er det viktig å skjønne at alle prøver har usikkerhet i seg, de kan for eksempel vise sykdom selv om du ikke er syk og påvise «abnormaliteter» som blir klassifisert som sykdom, men som ikke egentlig er sykdom. Det siste kalles overdiagnostikk. Jeg tror en får best resultater når både lege og pasient forstår dette og sammen kan bli enig om det er fornuftig å ta prøvene og hvordan en skal tolke dem.

Pahle mener også de fleste allmennleger er flinke til å vurdere hva du trenger av blodtrykkstester og blodprøver, slik at du som regel ikke skal trenge å be om det.

Det alle bør er å følge er screeningprogrammene vi har i dag; mammografi annen hvert år for kvinner over 50, og celleprøve hvert tredje år fra vi fyller 25. I tillegg bør, ifølge Tellum ved Aleris, alle menn over 50 sjekke prostata.

- Kvinner bør også sjekke brystene sine jevnlig selv, og vet du ikke hvordan man gjør det bør du få legen til å vise deg. Det samme gjelder menn som bør sjekke testiklene sine, sier Tellum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer