D-vitamin:

Bør man sjekke seg for D-vitamimangel nå?

Noen grupper mennesker er mer utsatt, ifølge fastlegen.

FLERE KILDER: Blant annet fet fisk er en god kilde til D-vitaminer. Foto: NTB Scanpix
FLERE KILDER: Blant annet fet fisk er en god kilde til D-vitaminer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I løpet av det norske vinterhalvåret, kan mørketiden til tider føles veldig lang og kald. Og på slutten av vinteren er ofte D-vitaminlagrene tomme etter sommeren hos mange nordboere.

Kanskje man føler seg utmattet, trøtt, har smerter i muskler og ledd eller bare generelt har nedsatt immunforsvar? I løpet av vinterhalvåret står ikke solen høyt nok på himmelen, vi får ikke solt oss og da klarer heller ikke kroppen produsere nok D-vitamin.

Nødvendig å ta blodprøve?

Opptil hver tredje nordmann lider av mangel på D-vitamin, ifølge d-vitaminmangel.no, noe som tilsvarer over 1,7 millioner mennesker her i landet.

Fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest AS, Kari Lise J. Eidjar, mener at mange kan trenge tilskudd at D-vitamin i vinterhalvåret, dersom man ikke har vært nok i solen den foregående sommeren.

Ved å ta en blodprøve kan man få svar på om kroppen har diverse mangler på vitaminer. Men er det nødvendig å ta en blodprøve dersom man mistenker mangel på D-vitamin?

– Det er ikke nødvendig å ta blodprøve, man kan starte med å ta tran fra oktober og frem til våren kommer. Har man rundet 50 år og går vinteren gjennom uten påfyll fra utenlandsreiser til solen, kan man gjerne kjøpe D-vitamin reseptfritt og ta det fra november, og i tre påfølgende måneder, sier fastlegen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer