Influensasesong:

Bør vi ta influensavaksine nå?

Influensasesongen er på vei, men det er ikke slik at alle bør vaksinere seg.

VAKSINE: Snart er det influensasesong og man kan vaksinere seg mot sykdommen, men alle trenger ikke ta vaksinen. FOTO: NTB Scanpix
VAKSINE: Snart er det influensasesong og man kan vaksinere seg mot sykdommen, men alle trenger ikke ta vaksinen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når vinteren og kulda kommer, er mange kjent med forkjølelse og sykdom, i tillegg til den gjentakende influensasesongen. Sesonginfluensa er perioden fra desember til april da mange kan rammes av influensavirus.

Influensa forveksles ofte med en kraftig forkjølelse, men gir vanligvis alvorligere sykdom enn forkjølelse. Den er som regel ikke livstruende eller farlig for de fleste, men det er noen utsatte grupper som anbefales å vaksinere seg for å unngå sykdommen.

Hvem bør ta vaksinen?

Noen er mer utsatt for en alvorlig influensasykdom enn andre og personer i risikogruppen anbefales derfor å ta vaksinen.

Eldre personer, gravide etter 12. svangerskapsuke, helsepersonell og personer med visse sykdommer er blant de i risikogruppen ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). (Se hele listen over hvem som er i risikogruppen HER)

Friske vil som regel tåle sykdommen, og trengerderfor ikke vaksineres.

Siri Helene Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved FHI, påpeker at det likevel ikke er noen som frarådes å ta vaksinen. Men at det er noen som har større behov for den enn andre.

- Ingen grupper frarådes vaksinasjon i Norge, men FHI har heller ingen allmenn anbefaling om influensavaksine til friske voksne eller barn. Vi anbefaler først og fremst influensavaksine til grupper som har forhøyet risiko for alvorlig sykdom og død, sier Hauge.

Vaksinen er tilgjengelig for alle og de som vil kan vaksinere seg. De som er i risikogruppen får den til redusert pris.

- Noen land anbefaler vaksinen til alle, men i Norge tror vi at vi har mest å hente på å vaksinere dem med høyest risiko. Andre, friske personer kan også velge å ta vaksinen, men da til full pris.

LES OGSÅ: 10 myter om influensa

«Er du en influenser

Oslo Universitetssykehus anbefaler alle ansatte å vaksinere seg og tilbyr den gratis. Innlegget med tittelen «Er du en influenser?» på deres nyhetsside for ansatte ønsker de at ansatte skal vaksineres slik at ingen kolleger eller pasienter blir smittet.

Hauge sier at antallet helsepersonell som vaksinerer seg øker. Det skyldes blant annet bedre tilgjengelighet på vaksinen der man jobber.

- Vi har sett en gledelig utvikling i antall helsepersonell som tar vaksinen. Noen er kanskje ikke klar over at de, selv om de ikke føler seg syke, kan smitte pasienter så de blir alvorlig syke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer