FARGESTOFFER: Reglene for hvilke fargestoffer som er tillatt, er strenge og det skal vi kanskje være glade for? Foto: Shutterstock / Jiri Hera
FARGESTOFFER: Reglene for hvilke fargestoffer som er tillatt, er strenge og det skal vi kanskje være glade for? Foto: Shutterstock / Jiri HeraVis mer

Fargestoffer

Bør vi unngå mat med mye fargestoffer?

Nesten all mat tilsettes fargestoffer, dette er tingene du skal være obs på.

Fargestoffer har fått rykte på seg for å være noe vi kanskje ikke bør få i oss altfor mye av, men svært mye mat og drikke inneholder fargestoffer.

Så hvor forsiktige bør vi egentlig være, hvor mye er for mye og hva kan skje om vi får i oss for store mengder fargestoffer gjennom mat og drikke?  

Cecilie Svenning er seniorrådgiver ved seksjon for fremmedstoffer og EØS hos Mattilsynet. Hun forteller at vi finner fargestoffer i nesten alle typer matvarer i Norge, men at de reguleres i henhold til behov og hvor trygt det er å bruke dem. Det betyr ifølge henne at bruken av fargestoffer er ganske restriktiv i Norge, i motsetning til andre land. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om stevia

- En av de viktigste oppgavene til European Food Safety Authority (EFSA), er å gi oss som regulerer bruken et anbefalt daglig inntak (ADI). ADI er et tall på hvor mye vi kan få i oss av et tilsetningsstoff og oppgis i milligram per kilo kroppsvekt per dag, forteller Svenning.

Bruken av tilsetningsstoffer skal oppfylle en teknologisk funksjon, noe fargestoffer kan gjøre. Svenning understreker at fargestoffer i Norge ikke kan brukes til å villede forbrukeren, for eksempel ved at det tilsettes i kjøttdeig for å gjøre den rød (det ble ulovlig for noen år tilbake).

Ett unntak er den røde pølsen, som er særskilt godkjent på bakgrunn av at nordmenn flest ikke får i seg så mye av nettopp denne varen. 

LES OGSÅ: Slik leser du listen på matvarene

Vi kan reagere på fargestoff

Svenning forteller at alle fargestoffene som eksisterer nylig ble risikovurdert av EFSA. Det betyr at dersom maten og drikken vi inntar er produsert etter regelverket, så skal ikke fargestoffene i dem være negative for helsen. 

Noen av oss kan imidlertid reagere dersom vi får i oss en bestemt mengde.

- Det finnes noen som er mer følsomme enn andre, sier Svenning, og anbefaler at vi leser på ingredienslisten for å ta forholdsregler, og lar være å spise produkter med fargestoffer vi mistenker at vi kan reagere på.

Så, hva skal vi se etter i butikken dersom vi er nysgjerrig på hva vi får i oss?

Alle fargestoffer har et E-nummer og et navn, og den fullstendige oversikten finner du i Forskriften om tilsetningsstoffer hos Lovdata.no.

Noen fargestoffer skal det dessuten advares spesielt mot, og mat og drikke som inneholder stoffene skal advarselmerkes.

Fargestoffene det gjelder er: Paraoransje (E110), Kinolingult (104), Azorubin (E122), Allurarødt ( E129), Tartrazin (E102) og Nycokin 4R (E124). Disse skal ha følgende merking etter seg på ingredienslisten: «Kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne».

FARGESTOFFER: Selv om reglene for fargestoffer i Norge er strengt, kan også syltetøy av røde bær være tilsatt farge i en liten mengde. Det er lov, fordi litt av fargen forsvinner under koking. Foto: Oleh Tokarev - Fotolia
FARGESTOFFER: Selv om reglene for fargestoffer i Norge er strengt, kan også syltetøy av røde bær være tilsatt farge i en liten mengde. Det er lov, fordi litt av fargen forsvinner under koking. Foto: Oleh Tokarev - Fotolia Vis mer

Ifølge Svenning finnes det mange matvarer som tilsettes fargestoffer for å forsterke farge, fordi det er en av fargestoffenes teknologiske funksjoner. For eksempel vil rødt syltetøy blekne under koking, og det er derfor lov til å tilsette rødfarge. 

Et annet eksempel på bruk av fargestoff er sorte oliven. Oliven vil, ifølge Svenning, bli sorte når de er modne, men når modningen skal foregå mens de ligger i lake vil de mørkne senere. Det er derfor lov å tilsette stabilisator og såkalt ferronlaktat som fremskynder fargeprosessen.

LES OGSÅ: Vet du egentlig hva du spiser?

Derfor er det strengt regulert

Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiologi og doktorgradsstipendiat ved Oslo Universitetssykehus. Hun understreker at Mattilsynets regler om fargestoffer i stor grad er et føre var-prinsipp, men at det også er gode grunner for å regulere bruken.

Forskning har vist at enkelte fargestoffer muligens kan ha sammenheng med hyperaktive barn.

Hun forteller at det ikke er vanlig å reagere på tilsetningsstoffer, men at noen av tilsetningsstoffene har vist seg å kunne fremkalle overfølsomhetsreaksjoner hos enkelte personer. Reaksjonene vil i hovedsak skyldes overfølsomhet, ikke allergi, og mengden som tas inn vil ha stor betydning for om man får en reaksjon.  

- Hvor nivåene ligger varierer og avhenger av stoffet, men noen kan potensielt gi reaksjoner hos de som har en overfølsomhet, forklarer Sundfør.

Hun legger til at det gjøres en risikovurdering for hvert enkelt stoff. Blant kriteriene er det at fargestoffene ikke må kunne skade arvematerialet, være reproduksjonsskadelig eller gi kreft.

Sundfør forteller at forskning tidligere har vist at enkelte fargestoffer muligens kan ha sammenheng med hyperaktive barn, men at det enn så lenge ikke er forsket så mye på det at man kan trekke noen konklusjoner.

LES OGSÅ: Detox matskapet ditt

Ikke nødvendigvis kunstige stoffer

Sundfør forklarer videre at man skiller mellom naturlige og kunstige eller syntetiske fargestoffer. Førstnevnte kan blant annet være gulrot, rødbeter, rekeskall, sukkerkulør og brunt sukker brukt for å «farge» matvarer som i utgangspunktet ikke har noe særlig farge.

For eksempel gjøres laks rødere ved at den tilsettes stoffet astaxanthin ifølge Nofima. Til økologisk laks brukes rød gjær og enkelte bakterier og alger. Disse stoffene er imidlertid naturlige antioksidanter, som også skal ha vist seg å ha flere positive effekter på helsen vår. 

Ernæringsfysiolog Sundfør forstår at forbrukere kan føle at det er vanskelig å vite hva man skal se etter, for å finne ut om fargestoffene som brukes er naturlige eller ikke. Hun anbefaler derfor å sjekke E-nummeret og/eller navnet på fargestoffet i oversikten fra Lovdata (se lenke tidligere i artikkelen).

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: