Søvn:

Bør vi unngå slumring om morgenen?

Slumring kan hindre en stressende bråvåkning, men kan også gjøre at vi mister viktig søvn. Hva anbefaler eksperten?

VANSKELIG Å STÅ OPP: Noen av oss slumrer og slumrer og slumrer... Er det noe vi bør unngå? FOTO: NTB
VANSKELIG Å STÅ OPP: Noen av oss slumrer og slumrer og slumrer... Er det noe vi bør unngå? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dersom du ikke er et utpreget A-menneske, kjenner du deg kanskje igjen i dette scenarioet: Du setter vekkerklokka 30 minutter før du egentlig skal stå opp, fordi du er redd for å forsove deg. Men så kommer morgenen, og de tretti ekstra minuttene blir heller til slumring... og slumring... og slumring. Før du står opp litt for sent, likevel.

Livet som B-menneske - eller livet med søvnproblemer - er ikke alltid så lett i en hverdag der mange av oss må stå opp tidlig.

Mange sliter med å få nok søvn. Så hvor gunstig er egentlig den siste halvtimen i drømmeland, der du uansett bare slumrer? Er det bedre å stole på at vi står opp når vi faktisk skal stå opp, slik at vi sover godt den siste tiden før vi må våkne?

- Det aller beste hadde nok vært å sovne tidligere

Vi hører med Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU. Bør vi unngå slumring?

- Det aller beste hadde nok vært å sovne tidligere - være våken og uthvilt når klokken ringer. Ikke så lett å oppnå for alle, men kan kanskje prioritere å roe ned litt tidligere på kvelden og legge seg litt tidligere, sier han til KK.

Om man sover veldig tungt på morgenen er nok det et symptom på et fortsatt udekket søvnbehov, påpeker han.

- Å bråvåkne fra dyp søvn og stå rett opp kan nok være relativt stressende for kroppen, men om en tåler det, kan det legge til rette for tidligere innsovning neste kveld og mindre stress påfølgende morgen.

For de som alltid slumrer 30 minutter ekstra hver morgen blir det riktignok mer gradvis overgang fra søvn til våken, men de mister også potensielt god og viktig søvn som også er stressende, forklarer han.

- Jeg ville nok forsøkt å begrense eventuell slumring til 5-10 minutter for å få mest mulig søvn, råder Engstrøm.

VANSKELIG Å STÅ OPP: Det er lett å slumre lenge om morgenen, men det kan hende resultatet blir at du mister god og viktig søvn. FOTO: NTB
VANSKELIG Å STÅ OPP: Det er lett å slumre lenge om morgenen, men det kan hende resultatet blir at du mister god og viktig søvn. FOTO: NTB Vis mer

Still heller klokken når du skal stå opp

Poul Jennum, professor i klinisk nevrofysiologi ved Det medisinske fakultet i København, vil ikke anbefale noen å bruke slumre-knappen, har KK tidligere skrevet.

- Da er det faktisk bedre å stille inn klokken til en time senere, da du skal stå opp, sier han til Videnskab.dk, og legger til at det er bedre å våkne sakte, enn med flere små forstyrrelser.

Selv om du får 20 minutter eller en halvtime ekstra med søvn, mister kroppen timen den har behov for når den skal forberede seg til morgenen. I stedet for å slumre er det altså bedre å stille alarmen på det tidspunktet du virkelig kommer til å stå opp på, og ikke det du tror. Dette vil gjøre at du føler deg mye mer opplagt når klokken ringer, og du må opp av senga.

Sover du deg gjennom alarmen?

Noen syvsovere trykker bevisst på slumreknappen for å kunne sove litt til. Andre sover seg rett og slett igjennom alarmen - tilsynelatende helt uberørt - de hører faktisk ikke alarmen i det hele tatt.

Hvis du rett og slett ikke hører alarmen din, kan det hende du naturlig sover veldig dypt, skriver Healthline i en artikkel.

Ifølge Dr Guy Meadows, med-grunnlegger og klinisk leder ved Sleep School, har forskning vist at personer som sover veldig dypt, har flere søvnspindler. Søvnspindler er en form for hjerneaktivitet under NREM-søvnen.

- Disse søvnspindlene fungerer rett og slett som en støydemper, uttalte Meadows.

Studier har vist at de som genererer flere søvnspindler i løpet av en rolig natts søvn, tolererer mer støy i løpet av en påfølgende, mindre rolig natts søvn:

- Derfor vil personer som produserer flere søvnspindler være vanskelige å vekke, fordi de kan effektivt luke ut støyen som prøver å forstyrre søvnen deres, uttalte Meadows.

Det er selvfølgelig flere grunner til at noen sover gjennom alarmen - for eksempel at de legger seg alt for sent eller har søvnproblemer.

MORGENFUGL: Ikke alle kan bli en vaskeekte morgenfugl - men det finnes flere gode råd til deg som ønsker å stå opp litt tidligere. FOTO: NTB
MORGENFUGL: Ikke alle kan bli en vaskeekte morgenfugl - men det finnes flere gode råd til deg som ønsker å stå opp litt tidligere. FOTO: NTB Vis mer

Dersom du sliter med å våkne om morgenen, får du fire gode råd fra Healthline her:

1. Få en bedre søvnrutine

Legg deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Da blir det lettere å sovne om kvelden og å stå opp om morgenen. I tillegg vil søvnkvaliteten din forbedres. Dette kan gjøres gradvis, for eksempel at du legger deg 15 minutter tidligere hver kveld.

2. Forbedre søvnhygienen din

Spis balansert og sunt, drikk nok vann og tren regelmessig - det kan forbedre søvnen.

Unngå koffein på kvelden, og gjør noe avslappende. Dette kan være å lese en bok i stedet for å være på mobilen.

Det er også lurt å ha en god motivasjon til å komme seg ut av senga om morgenen: Avtal en kaffe-date med en venn eller meld deg på en treningstime du liker.

3. Kjøp en ny type alarm

Dersom du har gode søvnrutiner, men fremdeles slumrer eller sover gjennom alarmen - kan det hende du trenger en bedre type vekking.

Meadows anbefaler å sette alarmen på et veldig høyt volum og plassere den langt unna senga. Da må du fysisk reise deg for å skru av alarmen, og det blir rett og slett umulig for deg å slumre i en evighet.

Det finnes også egne type alarmklokker som er designet for personer som stadig forsover seg. Det finnes typer med ekstra høy lyd, alarmer som begynner å kjøre rundt på hjul hvis du slumrer for mange ganger, og til og med en som er bygget inn i et teppe - som du må tråkke på for å skru av.

Dette høres nok ut som et mareritt for en som sliter med å stå opp om morgenen, men det kan være verdt å sjekke ut dersom ingenting annet fungerer.

4. Slipp inn lys på soverommet

Og vi må ikke glemme verdien av lys! Du kan for eksempel kjøpe en vekkerklokke som gradvis lyser opp soverommet, eller la gardinene være åpne, slik at du får sollyset inn på soverommet om morgenen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer