Mensen

- Bra at en kraftig menstruasjonsblødning vises på tv

Scenen fra politiserien «Den tynne blå linjen» vekker oppsikt og hylles i Sverige.

MENSEN PÅ FILM: Mensen i virkeligheten er som regel ikke helt slik vi ser den fremstilt i filmer og tv-reklamer. FOTO: NTB Scanpix
MENSEN PÅ FILM: Mensen i virkeligheten er som regel ikke helt slik vi ser den fremstilt i filmer og tv-reklamer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVTs nye politidramaserie «Den tynne blå linjen» hylles av kritikerne i Sverige. Serieskaper Cilla Jackert og hovedregissør Sanna Lanken har nemlig klart å skape en god serie som skildrer politiets hverdag på en realistisk måte, uten dramatiske actionscener som vi er vant med fra andre politiserier.

En helt spesiell scene fra serien har imidlertid fått ekstra stor oppmerksomhet i vårt naboland i øst.

I fjerde episode har politikvinnen Sara en ytterst hektisk arbeidsdag. Stresset forsterkes av at hun har mensen og at hun aldri får tid og anledning til å bytte bind.

Dette er nok en følelse mange som menstruerer kan kjenne seg igjen i. Enten fordi du ikke har et nytt bind å bytte til (dopapir i trusa fungerer dårlig), eller fordi det ikke finnes et egnet sted å gjøre det på.

Å finne et toalett hvor du kan skifte bind kan være spesielt vanskelig i denne typen yrker hvor man stadig er på farten, andre ganger skyldes det dårlig tilrettelegging på arbeidsplassen.

For noen år siden viste for eksempel en undersøkelse at det ved en del arbeidsplasser mangler et egnet sted for å kaste brukte bind og tamponger i toalettbåsen hvor man skifter. Menstruerende ender derfor opp med å måtte bære med seg det brukte bindet i hånden og kaste det i søppeldunken i fellesrommet.

– En historisk begivenhet

Til slutt i episoden får vi se hvordan Sara endelig får mulighet til å bytte bindet. Inne på et toalett drar hun frem det overfylte bindet som hun kaster i søpla før hun vasker hendene sine rene for blod.

Selv om mensen kan være et tema i filmer og tv-serier (ofte i en humoristisk sammenheng), er det sjelden vi faktisk får se det.

Filmsnutten med det blodige bindet beskrives av redaksjonssjef Nathalie Mark i nettstedet Baaam.se som en historisk begivenhet. Etter årevis med bindreklamer med blått blod i passe mengder, får tv-titterne se hvordan en kraftig mensblødning egentlig ser ut.

Et syn som overrasker Nathalies samboer og sikkert mange med ham.

– I løpet av de korte sekundene scenen varer, har Den tynne blå linjen bidratt til folkeopplysning til en hel nasjon, skriver hun i en kommentar.

VISER OVERFYLT BIND: Scenen hvor politikvinnen drar frem et blodig bind hylles for sin ekthet. FOTO: Skjermbilde fra SVT
VISER OVERFYLT BIND: Scenen hvor politikvinnen drar frem et blodig bind hylles for sin ekthet. FOTO: Skjermbilde fra SVT Vis mer

Har blitt mer synlig i media

De siste årene synes mensen å ha blitt et populært tema i ulike tv-programmer og bøker. NRK-serien Mensen er et eget talkshow for barn dedikert til mensen, og i programmet Unormal fikk vi blant annet se hvordan gutter ville takle å ha mensen og det å blø gjennom.

Mensen har også blitt et mer vanlig tema blant influensere som er opptatt av kvinnehelse. For ikke lenge siden ga journalist og TikTok influenser Silje Sirnes Winje ut en journal til unge jenter, hvor 12 kjente kvinner forteller om sin første menstruasjon.

Samfunnsdebattant og influenser Christina Fraas (31) har mer enn 24.000 følgere på Instagram. Hun bruker sin plattform til å snakke om temaer som likestilling og kvinnerettigheter.

For henne er mensen en naturlig del av innholdet.

– Jeg er usjenert av natur og har et stort publikum av kule menstruerende personer på Instagram. Der føles det naturlig å snakke om ting jeg skulle ønske folk snakket med meg om. Som for eksempel gjenbruks-menstruser, menskopp og likestilling, sier hun.

Christina har sett bildet av det blodige bindet fra filmscenen i «Den tynne blå linjen». Hun synes det er veldig bra at en kraftig menstruasjonsblødning endelig vises i sin sanne form på skjermen.

– Halvparten av alle mennesker blør, likevel blir mensblod blokket på Instagram og reklamer bruker blå væske istedenfor blod! Hallo, er det rart vi føler skam? All mens-synlighet er godt for normalisering. Det faktum at vi nå har en dialog rundt effekten av en filmscene, er bevis nok for at scenen er viktig. Den har skapt dialog og diskusjon, sier hun.

POSITIVT: Influenser Christina Fraas mener all mens-synlighet er bra for å normalisere mensen. FOTO: Kristine Slyngstad
POSITIVT: Influenser Christina Fraas mener all mens-synlighet er bra for å normalisere mensen. FOTO: Kristine Slyngstad Vis mer

Gjemte mensproduktene i genserarmen

Christina medgir at hun selv har gjennomgått en aldri så liten transformasjon med tanke på hvordan hun forholder seg til mensen.

For noen år siden brukte hun selv kodeord som at hun hadde «den uka» når hun snakket med sin mannlige kjæreste om mensen, og det hendte at hun gjemte mensproduktene i genserarmen på vei inn på do.

I dag er hun selvutnevnt talsperson for mens i vennegjengen og elsker å teste ut og snakke om nye mensprodukter som gjør hverdagen enklere. Hun mener allikevel at den nye åpenheten rundt mensen i media er viktig.

– Fra ung alder har vi lært at mensen er noe veldig privat og vi er ikke eksponert for mensblod. Fordi svært få bryter med mønsteret fortsetter liksom neste generasjon å gjemme tampongen, slik vi har sett at «det gjøres». Jeg opplever en bølge av mens-frigjøring nå og det er veldig fint! Ikke minst er det viktig. Noen steder er mens livsfarlig og derfor handler det ikke bare om at det er «flaut».

Redde for å blø gjennom

Selv om det nok har blitt mer åpenhet rundt mensen enn det var for noen tiår tilbake, er det fortsatt en del ting vi helst ikke snakker så mye om.

På nettstedet Ung.no får helsesykepleierne for eksempel utallige spørsmål fra unge jenter som er redde for å blø gjennom. Og du vil nok kjenne igjen mange av triksene fra din egen barndom; alltid bruke svart bukse når du har mensen eller lang genser som dekker rumpa.

Noen jenter velger også å bruke både bind og tampong, i redsel for at det skal lekke gjennom buksa i skoletimen.

Christina tror at det å blø gjennom fortsatt er en stor skrekk hos alle som menstruerer.

– Dersom mensen hadde vært tabufritt, tenker jeg det hadde føltes litt sårbart med mensflekk i rumpesprekken uansett. Det er intimt og heller ikke sånn kjempe komfortabelt! Når mensen i tillegg er hysj-hysj og tabubelagt blir det selvsagt verre.

– Jeg opplever dog at jenter er veldig støttende ovenfor hverandre og ikke ville tenkt noe negativt om den som blør igjennom.

Bør få gratis mensprodukter

Et viktig skritt for å skape mer åpenhet rundt mensen, vil ifølge Christina være å gjøre mensprodukter gratis og godt synlige på offentlige toaletter.

– Det vil være med å drepe stigma. At flere produsenter av mensprodukter velger å lage feministiske åpenhetskampanjer er jeg også veldig positiv til. Og dersom du er komfortabel nok; gjør en forskjell ved å si «har du en tampong?» eller «jeg har mensen» høyt istedenfor å hviske det neste gang, oppfordrer hun.

Nettstedet Baaam.se er i likhet med KK.no en del av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer