Brennmaneter kan være farligere enn du tror

Her er de beste rådene for deg som er uheldig og blir brent i sommer.

MANETÅR: Rapporter som Havforskningsinstituttet har fått inn kan tyde på at 2019 blir et manetår, så sjekk sjøen før du hopper uti. FOTO: Scanpix
MANETÅR: Rapporter som Havforskningsinstituttet har fått inn kan tyde på at 2019 blir et manetår, så sjekk sjøen før du hopper uti. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som er glade i å bade om sommeren har opplevd å bli brent av en brennmanet. Huden blir rød, det svir noe voldsomt og du har mest lyst til å fjerne smerten så fort som mulig.

Ifølge Havforskningsinstituttet er det i år registrert store mengder maneter på Sørvestlandet og Vestlandet - så det kan tyde på at 2019 blir et manetår.

Heldigvis er det som oftest forbigående og ufarlig, men i noen tilfeller kan det være veldig farlig å bli brent av brennmanet, spesielt i utlandet. (Pssst: Varmt badevann: Dette bør du sjekke før du hopper uti!)

- I tropiske havområder kan det forekomme svært giftige maneter som kan medføre dødsfall hvis man kommer borti disse. Grunnen til den kraftige giften er at de spiser fisk, og dermed er avhengig av at byttedyret drepes umiddelbart før det kan komme seg unna, forklarer Stein Kaartvedt, som er professor ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo.

Hvis du googler «box jellyfish» vil du finne mange skremmende historier.

FARLIG: Brennmaneten kan være så liten at den er vanskelig å få øye på.
FARLIG: Brennmaneten kan være så liten at den er vanskelig å få øye på. Vis mer

- Ett av problemene med noen av disse manetene er at de kan være så små at de er vanskelige å få øye på, sier Kaartvedt.

I mer eksotiske farvann kan du altså risikere å møte maneter som kan gi alvorlige skader.

- Man kan finne arter som portugisisk krigsskip og kubemaneter som sjøveps og irukandjimanet. Er du på reise i områder med farlige maneter, bør du følge varslinger som blir gitt av lokale myndigheter i forbindelse med bading, råder fagrådgiver Xuan Nguyen i Apotek1.

LES OGSÅ: - Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading!

Ufarlig i Norge

Det er lurt å være ekstra forsiktig før du hopper uti sjøen i tropiske områder i sommer, men i Norge er det normalt ufarlig.

- Brennmaneten vi har i Norge kan gi ubehagelig svie, men er normalt ikke farlig. For øvrig inneholder også glassmaneten gift, men denne er ikke til sjenanse for mennesker siden giften er svak, og giftcellene ikke greier å trenge gjennom huden, sier Kaartvedt.

Giften frigjøres fra celler i brenntrådene (tentakler) når den kommer i kontakt med hud og gir deg blant annet den kløende og brennende smertefølelsen. I tillegg kan du få røde, hovne merker som kan utvikle seg til sår.

LES OGSÅ: Brennmanet kan gi forbrenning

VONDT: - Brennmaneten vi har i Norge kan gi ubehagelig svie, men er normalt ikke farlig, sier ekspert.
VONDT: - Brennmaneten vi har i Norge kan gi ubehagelig svie, men er normalt ikke farlig, sier ekspert. Vis mer

Slik unngår du å bli brent i sommer.

Selv om det finnes en haug av kjerringråd og kremer som skal hjelpe mot ubehaget, er jo det aller beste å prøve å unngå å bli brent. Heldigvis finnes det gode råd.

- Ha en «badevakt» når du bader, for å hjelpe deg med å se etter maneter. Bruk gjerne også dykkemaske for å sjekke, råder Tone Falkenhaug, som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Hun oppfordrer til å bade i ferskvann eller brakkvann, fordi brennmaneten ikke tåler lav saltholdighet.

- Det finnes også solkremer som kan beskytte, sier hun. Spesielt vannfast solkrem eller spesialsolkrem mot brennmanet kan gi noe beskyttelse.

Den vanlige brennmaneten (Cyanea capillata) er vanligvis ikke farlig for mennesker, med mindre du er overfølsom eller allergisk. Det er likevel uheldig og vondt å bli brent, og det kan ødelegge mye av badegleden.

- Det er oftest mest maneter på sommeren. De driver med strømmene, og derfor kan det bli ekstra mye i «bak-evjer» der det blir opphopning på grunn av strømmen, advarer Falkenhaug.

Trådene til brennmaneten sleper opptil fem meter bak selve maneten, og du bør derfor svømme rolig bort dersom du oppdager den. Hvis du kaver kan det skape en strøm som suger trådene mot deg.

LES OGSÅ: Norsk sommer: Hva er det med oss og været?

BADING: Sånn vil vi ha det i sommer - ingen maneter i sikte. FOTO Scanpix
BADING: Sånn vil vi ha det i sommer - ingen maneter i sikte. FOTO Scanpix Vis mer

Dette bør du gjøre

Dersom uhellet først er ute, vil du vanligvis kjenne ganske fort at du har blitt brent. Huden blir rød og har ofte et sikksakk mønster.

Det finnes en haug av kjerringråd og tips som skal hjelpe med å lindre smertene. Dessverre er de fleste helt ubrukelige, og noen kan også gjøre vondt verre.

Fagrådgiver Xuan Nguyen i Apotek1 har følgende råd dersom du blir brent:

 • Skyll kroppsdelen med rikelige mengder sjøvann som inaktiverer giftstoffene. Ikke bruk ferskvann, da det kan aktivere mer gift.
 • Unngå også å gni, skrubbe eller klø på brenntrådene, da det kan forverre forbrenningen.
 • Fjern eventuelle brenntråder forsiktig. Bruk gjerne pinsett eller hansker. Du kan også bruke barberskum og barberhøvel o.l. for å skrape bort restene.
 • Senk deretter den brente kroppsdelen i varmt vann (40-45°C) for å lindre smerten. Kroppsdelen holdes i varmt vann til smerten er borte, inntil 20 minutter. Test temperaturen med en frisk kroppsdel for å unngå at huden skoldes.
 • Hvis man har vært uheldig og blitt brent i øyet bør man kontakte lege og skylle med lunkent, rennende vann i myk stråle i hvertfall i 20 minutter.
 • Når alle brenntrådene er fjernet, kan du bruke lokalbedøvende salve eller liniment med lidokain på mindre hudområder.

LES OGSÅ: Ti grunner til å svømme i sommer

Ikke gjør dette

Mange av de vanligste kjerringrådene som skal lindre den brennende og sviende følelsen, blir man i dag frarådet å prøve. For eksempel eddik. Eddik ble tidligere anbefalt for å lindre smertene, men i dag vet vi at det øker frigjøringen av gift fra trådene, og kan derfor forverre ubehaget.

Andre kjerringråd som yoghurt, å gni en glassmanet mot såret osv, vil mest sannsynlig også forverre plagene. Det viktigste er å fjerne maneten og trådene, og skylle i saltvann.

Hvis du hover opp i halsen, får pusteproblemer, har store brannsår, feber eller andre alvorlige symptomer, bør du kontakte lege så fort som mulig.

Ta også kontakt med lege i følgende tilfeller:

 • Dersom huden er svært rød og smertefull.
 • Dersom små barn brennes over store deler av kroppen.
 • Ved nedsatt almenntilstand eller allergisk reaksjon.
 • Dersom du har fått brenntråder i øynene (skyll forsiktig med rennende, lunkent vann før du kommer deg til lege).
 • Dersom plagene vedvarer.

LES OGSÅ: Har du blitt skikkelig solbrent?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer