Fibromyalgi:

Brita og Susanne har en usynlig sykdom, som gir intense smerter og utmattelse

Fibromyalgi gir intense smerter, og utmattelse. - De fleste forstår ikke hvilke utfordringer de med fibromyalgi sliter med, forteller Brita som selv er rammet av sykdommen.

FIBROMYLAGI: Brita (til venstre) og Susanne (til høyre) er rammet av fibromyalgi. Foto: Privat
FIBROMYLAGI: Brita (til venstre) og Susanne (til høyre) er rammet av fibromyalgi. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fibromyalgi er en komplisert sykdom med langvarige og utbredte smerter i muskler, ledd og skjelett. Andre symptomer er utmattelse, tretthet, søvnforstyrrelser og også problemer med hukommelse og humøret.

Vi har snakket med to kvinner som har diagnosen om hvordan det er å leve med denne sykdommen, og en spesialfysioterapeut som jobber med pasientgruppa.

Var arbeidsjern, så ble det bråstopp

– Helt plutselig endret livet mitt seg. Fra å være et arbeidsjern til bråstopp, forteller Susanne Claussen Azyrov (48).

– I årevis har jeg hatt smerter i kroppen, men jeg skyldte alltid på at det kom fra jobben min. Noe annet ville jeg ikke tro. Men i 2015 toppet det seg. Fra bare å være plaget med smerter, utviklet jeg stor grad av utmattelse, irritabel tarm, svimmelhet, kvalme, tåkesyn, konsentrasjonstap, frysninger, hodeverk og følte det brant i kroppen, forteller hun.

Susanne forteller at hun er utdannet bedriftsøkonom og har fagbrev i industriell matproduksjon. Hun jobbet mye overtid, var aktiv på fritiden, satt i flere styrer og verv, i tillegg til å følge opp barn og familie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer