Vektvest

- Bruk heller vektvest enn å ta en styrkeøkt

Trener og coach Martin J. Sundby oppfordrer til å bruke vektvest, særlig hvis du har ett spesifikt mål med treningen.

VEKTVEST: KK-journalist Mina Knudsen har selv oppnådd formidable resultater ved bruk av vektvest. FOTO: Ida Bergersen // KK
VEKTVEST: KK-journalist Mina Knudsen har selv oppnådd formidable resultater ved bruk av vektvest. FOTO: Ida Bergersen // KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss legger igjen utallige timer på treningssentre i løpet av året, i håp om at kiloene skal renne av oss. Styrketrening, cardiotimer og løpeøkter - you name it. Vi har «alle» vært der.

Men skal vi tro trener, tidligere langrennsløper og 16 ukers helvete-ekspert Martin Johnsrud Sundby (38) er det mye mer effektivt å investere i en vektvest, om målet er å gå ned i vekt.

- Dersom du primært ønsker å gå ned i vekt, vil du sannsynligvis flytte deg raskere mot dette målet ved hjelp av en vektvest på gåturene dine, enn ved å trene styrke én time på treningsstudio, forklarer Martin til KK.

EKSPERTEN: Trener, coach og tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby sier til KK at det er det mye mer effektivt å investere i en vektvest, om målet er å gå ned i vekt. FOTO: Ida Bergersen // KK
EKSPERTEN: Trener, coach og tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby sier til KK at det er det mye mer effektivt å investere i en vektvest, om målet er å gå ned i vekt. FOTO: Ida Bergersen // KK Vis mer

Timen på styrkerommet vil kanskje, ifølge 38-åringen, forbrenne 200 kalorier

- Men du vil sannsynligvis ha behov, eller følelse av at du må «fylle på» etter økten. En gåtur med vektvest vil forbrenne 450-600 kalorier, sier Martin videre, men poengterer at det jo selvfølgelig er individuelt fra person til person.

Ikke skrot styrkeøkten!

Man får mye ekstra ut av vektvest-gåingen også fordi at man også benytter kjernemuskulatur, og ekstra lårmuskulatur på denne rolige gåøkten.

- Økten vil heller ikke gi den store sultfølelsen.

Skal du ned i vekt, er dette å foretrekke 9 av 10 ganger. Mener Martin Johnsrud Sundby.

ELSKER VEKTVEST: Også 16 ukers helvete-deltaker Jenny Jenssen har lagt sin elsk på trening og gåturer med vektvest. Her fra Wyllerløypa i Oslo, som hun med glede går opp og ned ikledd 10-kilos vektvest. FOTO: Privat
ELSKER VEKTVEST: Også 16 ukers helvete-deltaker Jenny Jenssen har lagt sin elsk på trening og gåturer med vektvest. Her fra Wyllerløypa i Oslo, som hun med glede går opp og ned ikledd 10-kilos vektvest. FOTO: Privat Vis mer

Men det betyr ikke at man skal skrote styrkeøkten på treningssenteret.

- Ønsker du derimot å bli sterkere muskulært, må du selvsagt ta den styrketimen! Vektvesten stimulerer godt, men ikke tilsvarende en god styrkeøkt rent muskulært, forklarer Martin videre.

KK-journalist Mina Knudsen (33) har selv hatt suksess med å bruke vektvest for vektnedgang.

- I 2020 bestemte jeg meg for å gå ned i vekt, ikke ved en rask slankekur som jeg har prøvd syv ganger før, men ved en livsstilsendring.

EFFEKTIV: KK-journalist Mina Knudsen begynte å gå med vektvest i hjemmekontor-perioden under pandemien. Hun har, i tillegg til riktig kosthold og styrketrening, gått ned samme antall kilo som vektvesten veier. FOTO: Ida Bergersen // KK
EFFEKTIV: KK-journalist Mina Knudsen begynte å gå med vektvest i hjemmekontor-perioden under pandemien. Hun har, i tillegg til riktig kosthold og styrketrening, gått ned samme antall kilo som vektvesten veier. FOTO: Ida Bergersen // KK Vis mer

Ettersom det var korona og redaksjonen satt på hjemmekontor (og treningssentrene var stengt) begynte Mina å gå flere turer med vektvest.

- Målet var å gå 10 000 skritt om dagen, og minst én av turene, gjerne på minst 20 minutter, skulle være med vektvesten. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte hvor effektivt det faktisk var å gå med 10 kilo ekstra på kroppen!

I tillegg til å gå turer med vektvesten, brukte Mina den mens hun trente styrke, tok push ups, squats og gående utfall. Men hun påpeker at vektvesten alene ikke har fått henne til å rase ned i vekt.

- På tre måneder gikk jeg ned det samme antall kilo som tilsvarer vekten på vesten! Det er selvfølgelig ikke på grunn av vektvesten i seg selv, her ligger det også store kostholdsendringer bak, men vektvesten i kombinasjon med kosthold, løping og styrketrening tror jeg gjorde susen.

Den dag i dag bruker hun fremdeles vektvesten når hun går turer.

- Jeg elsker vektvesten og føler det er en veldig god og effektiv trening. Dørstokkmila blir ikke like lang når det kun er å slenge på seg 10 kilo og gå tur med podcast på øret! Enten det er en power walk, eller en søndagstur med kaffe! Alt er bedre enn ingenting!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer