<strong>MEDISINER:</strong> Det er et par ting du bør sjekke før du legger ut på reise med dine faste medisiner.  Foto: NTB Scanpix
MEDISINER: Det er et par ting du bør sjekke før du legger ut på reise med dine faste medisiner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Medisiner

Bruker du faste medisiner?

Det er ditt ansvar å sjekke at du har lov å ta dem med uten videre.

Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som bruker faste medisiner, er det en del ting du må sjekke før du reiser utenlands. Det er ikke alle medikamenter du kan ta med deg, sånn helt uten videre.

- Skal du til Europa, må du være obs på at for visse medisiner må du ha Schengen-attest fra apoteket for å kunne ta med, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.
 
Det gjelder blant annet sovemedisin, beroligende midler eller sterke smertestillende. Attesten får du på apoteket, og den beviser at det er dine medisiner. 
 
- Spør på apoteket om dette gjelder dine medisiner, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i Boots Norge.
 
- Skal du ta med deg narkotiske legemidler til land utenfor Schengen, bør du kontakte landets ambassade eller konsulat for å få avklart hvilke regler som gjelder for landet du skal til, sier hun.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Viktig med originalemballasje

- Du kan bli spurt om å bevise at reseptpliktige medisiner tilhører deg når du skal ta dem med deg inn i et annet land. Faste, reseptpliktige legemidler skal alltid ligge i originalpakningen med etiketter fra apoteket når du tar dem med på utenlandsreise, sier Tune og fortsetter: 

- Vær også oppmerksom på at medisinene kan bli utsatt for minusgrader i flyets bagasjerom, så der bør de ikke ligge. Legg medisinene dine i håndbagasjen, slik at du har dem tilgjengelig under hele reisen.  Skal du ha med deg flytende medisiner, kan du bli spurt om å smake på den i sikkerhetskontrollen.
 
Har du ikke alt i orden, kan du bli fratatt medisinene, og til og med nektes innreise.
 
- Når det gjelder reiser og medisiner er det viktig å huske at oppbevaring i en glovarm bil eller andre varme steder ikke er å anbefale
, sier Thune.
 
Hun råder deg til å ta med nok medisiner for hele reisen. 
 
- Hvilke legemidler du kan få tak i varierer fra land til land, og en norsk e-resept vil ikke kunne brukes i utlandet, selv om resepter utstedt i Norge normalt er gyldige i EØS-området, sier Thune.

LES OGSÅ: Derfor bør kredittkortet være med på reisen 

Sjekkliste før du drar

  • Spør på apoteket eller hør med legen din om noen av dine reseptbelagte medisiner krever Schengen-attest eller annen dokumentasjon. (P-piller og allergimedisin gjør ikke det, men sovetabletter, beroligende eller sterke smertestillende kan gjøre det.)
  • Reseptbelagte medisiner skal ligge i originalemballasjen, med apotekets etiketter på. 

 
Husk reiseforsikring og Europeisk Helsetrygdkort

Ikke dra på ferie uten reiseforsikring. Det kan koste deg veldig dyrt om du må betale en eventuell sykehusinnleggelse selv.

Skal du reise til et EØS-land bør du skaffe deg et Europeisk Helsetrygdkort som beviser at du har rett på helsehjelp i andre EØS-land. Dette kortet kan du bestille på nett hos Helsenorge.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer