Medisiner

Bruker du flere medisiner samtidig? Dette må du vite

Visste du at om lag en av ti sykehusinnleggelser skyldes medisinrelaterte problemer? For å redusere risikoen, er det særlig én rettighet du bør kjenne til.

AVDEKKER OG FOREBYGGER PROBLEMER: Bruker du flere enn tre legemidler samtidig, kan du be legen om en systematisk legemiddelgjennomgang. Foto: NTB
AVDEKKER OG FOREBYGGER PROBLEMER: Bruker du flere enn tre legemidler samtidig, kan du be legen om en systematisk legemiddelgjennomgang. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sjansen for å pådra seg flere kroniske sykdommer på en gang, øker dessverre med alderen. En dag kan det være både prostataproblemer, slitasjegikt, diabetes og hjertesykdom som skal behandles - med vidt forskjellige medisiner.

- Da øker også sjansen for at medisinene kjemisk sett ikke går så godt sammen. Dette kalles interaksjoner og er en utfordring, sier overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverk, enhet for riktig bruk av legemidler.

Et legemiddel kan påvirke et annet ved å endre opptaket i kroppen, fordelingen, effekten, nedbrytningen eller utskillelsen. Eldre mennesker er i tillegg ekstra sårbare overfor enkelte medisiner, fordi organfunksjonene er svekket. Er nyrefunksjonen lav, for eksempel, er det visse medisiner man ikke skal bruke, forklarer Finckenhagen.

Kan forebygges

Ok, men er ikke dette tatt med i beregningen og nøye vurdert når legen skriver ut reseptene?, spør du kanskje. Så enkelt er det dessverre ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer