Nesespray:

Bruker du mye nesespray nå?

Svært vanlig å bli avhengig, ifølge eksperter.

NESESPRAY: Silje Linnert, her med kjæresten Kalle, må ut om natten for å kjøpe nesespray, eller blir det vanskelig å puste, og ifølge ekspertene er hun ikke alene. FOTO: Privat
NESESPRAY: Silje Linnert, her med kjæresten Kalle, må ut om natten for å kjøpe nesespray, eller blir det vanskelig å puste, og ifølge ekspertene er hun ikke alene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influensasesongen er mer enn godt i gang, og flere av oss har rukket både en og to gode runder alt. Når du ligger pottetett og det er vanskelig å sove er det godt å kunne ty til flaska med nesespray, men stopper du ikke i tide kan det bli vanskelig å slutte. Det vet Silje Linnert (32), alt om.

- Den er kjæreste nummer to. Jeg må kjøpe ny flaske hver uke, og er jeg tom får jeg helt «noia», forteller hun.

Linnert har vært avhengig av nesesprayen i 12 år.

- Har jeg ikke nesespray blir jeg kjempetett. Jeg sliter rett og slett med å puste, forklarer hun.

Er flasken tom må hun ut og kjøpe med én gang – også midt på natten. Det er hun ikke alene om, ifølge Robby Roarsen, som er spesialist i øre-nese-halssykdommer ved Agro øre-nese-halsklinikk. Han jobber mye med neseproblematikk og anslår å ha mellom tre og fire nesesprayavhengige pasienter i uken.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

Svært vanlig

- Det er en vanlig årsak til at de kommer til oss, forteller han om det som på fagspråket heter mentikamentell rhinitt eller rhinitt medikamentosa.

- Det som skjer er at når du bruker nesespray så snurpes blodkar sammen, slik at det blir mindre væske og mer plass til å puste på, forklarer han.

Denne effekten er umiddelbar, og dermed er det fristende å ty til nesesprayflaska med en gang nesa kjennes tett. Bruker du nesesprayen over tid vil imidlertid slimhinnene i nesen bli tykkere, slik at du igjen lettere blir tettere.

- Medikamenter som skal brukes over lang tid gir ikke den samme raske opplevelsen, og det er jo ikke noe digg å gå rundt med tett nese, så det er veldig forståelig, påpeker Roarsen.

LES OGSÅ: Bruker du smertestillende riktig?

STARTER MED EN BETENNELSE: Nesesprayen gir rask og god effekt, og det er fristende å bruke den litt lenger enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix
STARTER MED EN BETENNELSE: Nesesprayen gir rask og god effekt, og det er fristende å bruke den litt lenger enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Blir enda tettere i nesa med nesespray

Også Øystein Eskeland, øre-nese-halsspesialist ved Ahus og Drøbakk Øre nese hals, forteller at overforbruk av nesespray er noe han ser mye av. Hver uke har han to til tre pasienter innom med tett nese som følge av nesespraybruk. Det har gjerne startet med en bihulebetennelse, allergi eller en annen betennelse som gir tett nese, og nesesprayen har da gitt svært god effekt.

Ulempen er at nesesprayen gir en såkalt «rebound»-effekt.

- Det den gjør er at den fjerner blod i nesa, slik at det blir veldig åpent. Når effekten avtar så strømmer blodet tilbake og du blir etter hvert enda tettere i nesa enn du ville vært om du ikke brukte Otrivin, forklarer han.

Dette kan etter hvert også få deg inn i en ond sirkel der effekten av nesesprayen ikke varer like lenge, slik at du trenger enda mer for å unngå tetthet.

Nesesprayen vil også hos mange gi irriterende sår i nesen, og det kan gå så langt som til permanente skader i neseskilleveggen, forteller Eskeland. Hos de fleste vil imidlertid alt gå tilbake normalen etter noen uker uten nesespray.

- Det som er synd er at når du slutter så vil du oppleve å bli veldig tett i en periode, og den kan vare i rundt tre uker. Den perioden kan bli veldig tøff, og da er det mange som ikke klarer å slutte, sier Eskeland.

LES OGSÅ: Har du fått symptomer på allergi i voksen alder?

- Både irriterende å flaut

VANSKELIG Å SLUTTE: Silje Linnert må ha en flaske nesespray i uken. FOTO: Privat
VANSKELIG Å SLUTTE: Silje Linnert må ha en flaske nesespray i uken. FOTO: Privat Vis mer

Linnert håper hun en dag kan legge fra seg nesesprayflaska.

- Det er jo både irriterende og flaut. Jeg har jo lyst til å slutte, men det er vanskelig. Du må være skikkelig motivert, påpeker hun.

Hun har også prøvd å slutte med nesesprayen flere ganger. På nettet florerer det av tips om å blant annet trappe ned med saltvannspray eller kutte ett nesebor av gangen.

- Det går noen dager, og så knekker jeg fullstendig, forteller hun.

LES OGSÅ: Problemet er at alle luftveissykdommer gir veldig like symptomer

Behandling mot nesesprayavhengighet

Heldigvis finnes det noen råd. Du må imidlertid altså være tålmodig, for det kan ta både uker og måneder, forteller Roarsen.

- Du må være motivert, for uansett hvordan du slutter vil det kreve litt egeninnsats, sier han.

- Og har du sjokolade i huset, så vil du spise den. Skal du slutte med nesespray, så kan du ikke ha Otrivin hjemme, påpeker han.

Om du ikke klarer å slutte selv, så kan du blant annet få behandling med kortisonnesespray, og eventuelt kortisontabletter.

- Eller så kan du få gjort en liten neseoperasjon med radiobølger, der du krymper sliminnen. Dette er gjort på fem minutter, men har noen andre ulemper, som at du må skylle nesen med saltvann en stund etterpå, og at du får noen små sår og skorper i nesen, forklarer Roarsen.

LES OGSÅ: Våkner du ofte med veldig tett eller rennende nese?

Slutt med ett nesebor av gangen

Eskeland råder til å ta en tur til legen for å finne ut om du har allergier, bihulebetennelse, eller at det er andre bakenforliggende årsaker til den tette nesen og nesespraybruken.

Han forteller videre at mange av hans pasienter har hatt god effekt av å slutte med ett nesebor av gangen.

- Slutt med det ene neseboret. Da vil det etter rundt tre uker begynne å fungere som normalt, og du kan slutte med det andre, sier han.

Gjør tettheten det vanskelig å sove kan du også prøve å spraye med litt nesespray for barn, som er mildere. Får du ikke bukt med avhengigheten kan det altså være lurt å søke hjelp hos en lege. Eskeland påpeker at han ikke vil anbefale å operere nesen mens du fortsatt går på otrivin, da det blant annet kan gjøre at sårene gror saktere.

LES OGSÅ: Bodil (66) blir syk av parfyme

LES OGSÅ: Pollenallergi: Det er lurt å være føre var. Sesongen starter tidligere og varer lenger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer