Pulsklokke

Bruker du pulsklokke på trening er det spesielt én ting som er viktig

Mange kan ha nytte av å bruke pulsklokke under treningsøktene, men dersom du ikke vet hva makspulsen din er, er det helt bortkastet, ifølge treningsekspert.

PULSKLOKKE: En pulsklokke kan være et fint verktøy å bruke under treningen, men da bør du vite hvordan du skal bruke den. FOTO: NTB Scanpix
PULSKLOKKE: En pulsklokke kan være et fint verktøy å bruke under treningen, men da bør du vite hvordan du skal bruke den. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har glede av å bruke pulsklokke under trening, og det kan være et fint verktøy for å styre intensiteten på øktene dine, slik at du får maks utbytte av utholdenhetstreningen. Mange synes også at det er motiverende. (Psst: Slik orker du trening når sofaen roper)

– Det er imidlertid viktig å lytte til kroppen også. Dersom du, for eksempel, har trent mye og hardt en periode, og kroppen er sliten, vil du få vanskeligheter med å komme opp i puls. Da vil det være mer hensiktsmessig å roe ned intensiteten og løpe på «følelse», istedenfor å pushe deg for å komme opp i ønsket puls, sier Ida Svendsen, fagkonsulent utholdenhet, ved Olympiatoppen.

Hvis du skal sjekke om du er i god form, er det lurt å ha en standard intervalløkt på mølle, ifølge Svendsen.

– Etter hvert som formen blir bedre, vil du kunne løpe på samme fart med lavere puls, eller høyere fart med samme puls. Dersom hvilepulsen faller, er dette også en god indikasjon på at du er kommet i bedre form.

Hvilken pulssone du bør ligge på, avhenger av hva du ønsker å få ut av økten. Intervalløkter på over 87 prosent av makspuls er de beste øktene for å forbedre oksygenopptak og kondisjon.

– Du bør ikke gjennomføre mer enn to-tre slike økter i uken, da totalbelastningen fort bli litt for stor. Dersom du ønsker å trene flere kondisjonsøkter, bør disse gjennomføres som rolig langkjøring på 55-72 prosent av makspuls. En vanlig feil mange gjør, er å trene litt for hardt under langkjøring. Det er ikke så lurt, da det vil gå utover kvaliteten på intervalløktene, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Bør du egentlig trene når du er støl?

Du må vite makspulsen din for å få utbytte av en pulsklokke

En pulsklokke kan altså være et godt alternativ for de som liker å ha kontroll over treningsøktene sine, men det er én ting som er veldig viktig:

– Hvis du ikke vet hva makspulsen din er, så er det ikke noe vits i å bruke en pulsklokke. Det betyr at de aller fleste ikke har behov for en pulsklokke, sier Jan Helgerud, idrettsfysiolog og professor ved medisinske fakultet ved NTNU.

Mange har hørt om metoder som kan benyttes for å regne ut makspuls. En av de mest brukte formlene er 220 minus alder. Altså: Dersom du er 40 år, skal makspulsen din være på 180 hjerteslag per minutt.

– Dette er like galt som å kjøpe sko etter størrelsen til gjennomsnittet for din alder og kjønn. Jeg har testet en jente på 18 år som hadde 170 i makspuls, og en dame i slutten av 50-årene som hadde en makspuls på 215. Dette er selvsagt ytterpunkter, men det understreker at det er umulig å gjette seg frem til riktig makspuls, da det er så store individuelle forskjeller, sier Helgerud.

BØR VITE MAKSPULS: Får å få utbytte av treningen din, bør du finne makspulsen din. Den kan variere veldig mye fra person til person! FOTO: NTB Scanpix
BØR VITE MAKSPULS: Får å få utbytte av treningen din, bør du finne makspulsen din. Den kan variere veldig mye fra person til person! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Helgerud forklarer at mange treningsentusiaster er opptatt av tall, og at noen synes det er interessant å følge med på puls – hvilken sone man ligger i, hvor mye man forbrenner av kalorier, og så videre.

– Idrettsutøvere kan presse seg opp i makspuls uten problem, og de bruker pulsmålinger som et verktøy for å tilpasse treningen. Men arbeid til utmattelse er ikke noe jeg vil anbefale folk flest – da kan du utsette deg selv for fare. Halvparten av alle over 50 år har en form for hjerte-karsykdom, derfor skal man være litt forsiktig med å pushe seg helt til maks.

LES OGSÅ: Jo, mensen påvirker treningen din

Metodene du kan ta i bruk for å måle makspuls

Helgerud er en av skaperne bak appen Myworkout GO, som er basert på 15 år med forskning ved NTNU. Denne appen er gratis å laste ned og å bruke ute, og leder deg igjennom 4x4 minutters intervaller. En stemme forklarer deg når du skal starte med intervaller med høy intensitet, og når du skal roe ned.

– Denne appen kan også hjelpe deg med å vurdere din makspuls mere nøyaktig, samt å gi deg praktiske råd underveis i økten. Om du ikke har gjennomført slik trening med pulsmåler, er det ikke noen vits i å bruke pulsmålere, fordi maksimalpulsen kan variere med opptil 40 slag hos personer som er like gamle.

Dersom du ikke foretrekker å bruke apper, finnes det andre metoder som er noenlunde presise, dersom du er på jakt etter å finne makspulsen din.

– Du kan kjøre 4x4 minutters intervaller. På slutten av disse dragene vil pulsen være omtrent 10-15 slag under makspulsen din, sier Helgerud.

LES OGSÅ: BCAA - gir det noe treningseffekt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer