Menstruasjon

Bruker nesten 30.000 kroner på bind og tamponger - nå foreslår AUF-medlem statlig støtte

- De fleste negative kommentarene på dette har kommet fra menn, sier. Viktoria Høybakk i Nordland AUF.

TAMPONG: Er det nødvendig at vi skal betale i dyre dommer for å ha mensen? Nei, mener AUF-medlem Viktoria Høybakk. Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva
TAMPONG: Er det nødvendig at vi skal betale i dyre dommer for å ha mensen? Nei, mener AUF-medlem Viktoria Høybakk. Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mensen – en obligatorisk plage som vi alle liker å klage på. Ikke ukjent for å dukke opp brått og uventet, og helst når det ikke passer (som selvsagt er alltid). Ikke bare får den selvfølelsen til å synke, men den torturerer oss også med muskelsammentrekninger som får oss til å vri oss i smerter.

Det eneste positive med mensen, bortsett fra det faktum at det er et tegn på at du er fruktbar selvsagt, er at den har vært en god unnskyldning for å slippe unna svømmetimen på skolen. Men det er jo ikke en fordel vi kan dra hele livet.

Siden mensen er noe alle jenter må akseptere som en litt irriterende del av livet, er det likevel nødvendig at vi skal akseptere å betale i dyre dommer for å ha mensen? Nei, mener Viktoria Høybakk i Nordland AUF.

LES OGSÅ: Har du glemt å ta ut tampongen?

Ønsker statlig mensen-støtte til studenter

– Det finnes flere studenter i landet som har et veldig stramt budsjett. Da er det ikke lett å få inn hygieneartiklene du trenger til den biologiske konsekvensen – menstruasjon, sier hun til KK.no.

Hun mener dette er en biologisk konsekvens som det ikke er riktig at kvinner med et så stramt budsjett skal betale fullt for. 

– Du kan sammenligne det med den biologiske konsekvensen cøliaki, de får et bidrag som skal hjelpe dem til en lettere hverdag, forklarer hun. 

FATTIGE STUDENTER: Nordland AUF går enstemmig inn for forslaget om statlig støtte til kvinnelige studenter og skoleelever ved videregående, for å dekke utgifter ved menstruasjon.  Foto: Shutterstock / kryzhov
FATTIGE STUDENTER: Nordland AUF går enstemmig inn for forslaget om statlig støtte til kvinnelige studenter og skoleelever ved videregående, for å dekke utgifter ved menstruasjon. Foto: Shutterstock / kryzhov Vis mer

På årsmøtet til AUF i Nordland lanserte hun derfor et forslag om statlig støtte til kvinnelige studenter og skoleelever ved videregående for å dekke utgifter ved menstruasjon. Og dette er et forslag som Nordland AUF går enstemmig inn for.

– Jeg har fått høre mye positivt og mye negativt om denne saken. Skal jo helt ærlig si at de fleste negative kommentarene på dette har kommet fra menn, og går på at da må jo de ha støtte for barberutstyr, sier Høybakk og legger til:

– Jeg mener, og vet, at dette ikke handler om en biologisk konsekvens som de ikke har valgt selv. Barbering gjelder for begge kjønn, og barbering går på det estetiske, ikke det biologiske.

LES OGSÅ: Hvis gutta hadde hatt mensen

Så mye koster mensen

Sanitærprodukter som bind og tamponger er noe alle kvinner må ha bare fordi de er kvinner, og det må vi kjøpe inn hver måned, hele året, fra puberteten til overgangsalder. 
Vi i KK.no har tidligere gjort en utregning på hva et liv med menstruasjon egentlig koster for en gjennomsnittlig kvinne.

DYRT: Santiærprodukter har 25 prosent moms, og dette er ikke noe som vil endres med det første i hver fall. Foto: Science Photo Library
DYRT: Santiærprodukter har 25 prosent moms, og dette er ikke noe som vil endres med det første i hver fall. Foto: Science Photo Library Vis mer

Når vi legger sammen kostnadene for bind, tamponger og truseinnlegg i dette regnestykket, ender vi opp med 27 823,11 kroner. Som betyr at vi bruker rundt 732 kroner i året på mensen.

Slike produkter har tross alt 25 prosent moms, rett og slett fordi det ikke er matvarer. Tyggis og pastiller faller derimot under matmomsen, selv om dette ikke er varer som kan anses som en nødvendighet.

– Høyere moms gjør det jo ikke lettere for kvinner under utdanning som lever på stipend, å legge det inn i budsjettet. Jo høyere momsen er, jo høyere er prisen på en vare, sier Høybakk.

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

FORSLAG: Viktoria Høybakk i Nordland AUF mener at kvinnelige studenter og skoleelever ved videregående bør få statlig støtte til å dekke utgifter ved mensen. Foto: Privat
FORSLAG: Viktoria Høybakk i Nordland AUF mener at kvinnelige studenter og skoleelever ved videregående bør få statlig støtte til å dekke utgifter ved mensen. Foto: Privat Vis mer

Ikke aktuelt for denne regjeringen

Statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje sier til KK.no at hovedregelen er at det skal beregnes merverdiavgift med 25 prosent på alle varer og tjenester, mens næringsmidler ilegges redusert sats med 15 prosent.

Den reduserte satsen må avgrenses både mot andre varer som skal ilegges 25 prosent merverdiavgift og serveringstjenester. 

– Merverdiavgiften er en generell avgift på forbruk av varer og tjenester og en viktig inntektskilde for staten. Dette tilsier at fritak og reduserte satser begrenses og at andre hensyn, for eksempel helse og miljø og så videre, ivaretas ved andre virkemidler enn via avgiftssystemet, forklarer han. 

– En eventuell utvidelse av området for den reduserte satsen vil ikke innebære at avgrensningsproblemene forsvinner, kun at de forskyves, sier Næsje og legger til at dette forslaget til AUF Nordland ikke er en aktuell problemstilling for denne regjeringen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer