KAN GI SYKDOM: En våt tannbørste kan være hjem til masse bakterier og virus som finner veien inn i munnen din.  Foto: Maskot
KAN GI SYKDOM: En våt tannbørste kan være hjem til masse bakterier og virus som finner veien inn i munnen din. Foto: MaskotVis mer

Bakterier På Tannbørsten

Brukt noen andres tannbørste ved en feil?

Hvor ekkelt er det, egentlig?

Har du noen stått opp groggy og morgengretten og så oppdaget at du nettopp pusset tennene med kjærestens tannbørste? Noen tenker kanskje «nåja, samme det», mens andre synes tanken på gamle matrester og annet stæsj fra en annens tannbørste er ekkelt -uansett hvem det er snakk om. 

Og litt ekkelt er det vel. Ifølge en studie publisert i Nursing Research and Practice i 2012 kan du dessuten pådra deg alt fra herpes til influensa ved å bruke kjærestens tannbørste en dag. De amerikanske forskerne gikk nemlig gjennom forskning gjort på tannbørster og bakterier i munnen i perioden 1977 og 2011, og ifølge resultatene deres kan både E.coli-bakterier og herpesvirus finne veien til tannbørsten din.

LES OGSÅ: Bør du bruke elektrisk tannbørste

Fullt av bakterier i munnen

Kåre Bergh er overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St.Olavs Hospital. Han har ikke selv jobbet med akkurat tannbørster og bakterier, men at munnen vår er ganske full av sistnevnte kan han slå fast.

- Jeg vet jo fra basiskunnskapen at munnhulen er svært rikholdig på bakterier, sier han. 

- Noen av disse vil være relativt uskyldige bakterier mens andre vil kunne være sykdomsfremkallende. Dessuten vil innhold av sykdomsfremkallende bakterier variere fra person til person og over tid. I tannkjøttlommer og i biofilm på tenner vil det også kunne være enorme bakteriemengder, sier han, og legger til at han selv nødig ville brukt andres tannbørster. 

LES OGSÅ: Vesken din er proppfull av bakterier

Fortsatt levende bakterier på en våt tannbørste

Men har du gjort feilen og grepet tak i feil tannbørste en og annen gang har du nok likevel lite å frykte. 

Tore Bjørnland er professor og fagleder ved avdeling for oral kirurgi og oral medisin ved det Det odontologiske fakultet ved Universitetet  i Oslo. Han kan berolige med at du ikke trenger å kaste deg over noen antibiotikakur fordi du har pusset tennene med en tannbørste som ikke er din. 

- Farlig er det nok ikke. Levende bakterier og virus klarer ikke å leve tørt og i luft, så når tannbørsten er tørr, dør de etter ti minutter. Om kjæresten din pusser tennene om kvelden og du våkner morgenen etter og tar feil tannbørste, så er det ingen bakterier igjen, forklarer han. 

Noen bakterier, som for eksempel kan imidlertid ligge i dvale og våkne til liv under riktige betingelser. E.coli på tannbørsten er imidlertid et tegn på dårlig hygiene, mener Bjørnland, og ikke noe du skal trenge å være veldig redd for. 

LES OGSÅ: Derfor bør du ta deg et glass melk i dag

Ikke verre enn å kysse

Er tannbørsten til kjæresten fremdeles våt når du bruker den, er det derimot fortsatt levende bakterier på den.

Bjørnland mener imidlertid at det ikke er stort verre å stjele kjærestens tannbørste en dag enn å kysse ham. 

- Men det kan i blant komme litt blod på tannbørsten, og da kan det smitte hvis kjæresten din har en smittsom sykdom, som hepatitt eller HIV eller noe slikt. 

I tillegg kan en tørr tannbøste i noen tilfeller være dekket av et bakteriebelegg, sett at dere er ordentlig dårlige til å bytte den ut. 

- På en gammel tannbørste kan det danne seg et belegg, biofilm, og der trives bakteriene godt, så det er jo en grunn til å bytte tannbørste med jevne mellomrom, sier Bjørnland.

I biofilmen kan det nemlig gjemme seg bakterier som kan gi munnsykdommer, som tannråte og tannkjøttbetennelse. 

Med unntak av dette er det altså ikke noen grunn til panikk om du tar feil tannbørste en dag, men det å dele tannbørste er uansett ikke noe som anbefales.  

- Jeg tenker jo at du kysser vel ikke kjæresten din når han er kjempesyk med influensa, og da bruker du kanskje ikke tannbørsten hans heller. Jeg vil ikke anbefale å ha én tannbørste på deling, men det er ikke farlig om du tar feil en dag.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: