Bakterier På Tannbørsten

Brukt noen andres tannbørste ved en feil?

Hvor ekkelt er det, egentlig?

KAN GI SYKDOM: En våt tannbørste kan være hjem til masse bakterier og virus som finner veien inn i munnen din.  Foto: Maskot
KAN GI SYKDOM: En våt tannbørste kan være hjem til masse bakterier og virus som finner veien inn i munnen din. Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen stått opp groggy og morgengretten og så oppdaget at du nettopp pusset tennene med kjærestens tannbørste? Noen tenker kanskje «nåja, samme det», mens andre synes tanken på gamle matrester og annet stæsj fra en annens tannbørste er ekkelt -uansett hvem det er snakk om. 

Og litt ekkelt er det vel. Ifølge en studie publisert i Nursing Research and Practice i 2012 kan du dessuten pådra deg alt fra herpes til influensa ved å bruke kjærestens tannbørste en dag. De amerikanske forskerne gikk nemlig gjennom forskning gjort på tannbørster og bakterier i munnen i perioden 1977 og 2011, og ifølge resultatene deres kan både E.coli-bakterier og herpesvirus finne veien til tannbørsten din.

LES OGSÅ: Bør du bruke elektrisk tannbørste

Fullt av bakterier i munnen

Kåre Bergh er overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St.Olavs Hospital. Han har ikke selv jobbet med akkurat tannbørster og bakterier, men at munnen vår er ganske full av sistnevnte kan han slå fast.

- Jeg vet jo fra basiskunnskapen at munnhulen er svært rikholdig på bakterier, sier han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer