Fyllesyk:

Brunt brennevin og visse rødviner kan for noen gi kraftige plager dagen derpå

Noen gang lurt på hva det er ved alkoholen som gjør deg fyllesyk? Her har du svaret!

FYLLESYK: Det er spesielt en grunn til at du blir fyllesyk forteller ekspertene! Foto: Shutterstock / Mooid Art
FYLLESYK: Det er spesielt en grunn til at du blir fyllesyk forteller ekspertene! Foto: Shutterstock / Mooid Art Vis mer
Publisert

Festsesongen er i full gang, noe som for mange innebærer mye mer alkohol enn ellers. Med andre ord: Sjansen for å at du kommer til å bli fyllesyk - altså våkne opp med kvalme, dunkende hode, kanskje til og med angst - er ganske så stor.

Men hvorfor blir man egentlig så innmari dårlig dagen derpå? Hva er det ved alkoholen som gjør at vi så vidt orker å tenke på å skulle drikke igjen? Og er det egentlig noe man kan gjøre for å unngå å bli bakfull?

Ifølge ekspertene er det dessverre få ting man kan gjøre - som ikke innebærer å ikke drikke - for å unngå å bli fyllesyke, da fyllesyken skyldes hjernens reaksjonen på gårsdagens inntak. Dette forteller Jørg Mørland, som er professor og fagdirektør ved Folkehelseinstituttet til KK.no.

- Bakrus, eller fyllesyke som det også heter, skyldes først og fremst at man har vært for kraftig alkoholpåvirket for lenge kvelden i forveien. Det man opplever er hjernens reaksjon på gårsdagens moro, forteller han og utdyper:

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager

- Når alkohol er tilstede i hjernen påvirkes en rekke forskjellige hjerneområder. Noen stimuleres og noen dempes av alkohol. Disse områdene vil på egenhånd, som følge av alkoholpåvirkningen, sette i gang motreaksjoner for å komme tilbake til tilstanden som forelå før alkoholen ble drukket.

Denne motreaksjonen skjer helt automatisk og en viss grad av balanse vil oppnås, slik at man under langvarig alkoholpåvirkning føler seg mindre påvirket selv om «promillen» kan være høy, forteller Mørland og legger til:

- Når alkoholen forsvinner kan disse motreaksjonene vedvare en stund og vise seg som bakrus. Det kan være lavt stemningsleie og for eksempel uro og angst.

Hjernen påvirker mest

Mørland får støtte fra Sten Magne Berglund, som er kommunikasjonssjef ved Blå Kors. Han forteller at bakrus eller fyllesyke kan forklares som en slags abstinenstilstand der hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte.

- Når man drikker alkohol over flere timer og blir full, påvirkes kroppen, og spesielt hjernen. Det som skjer er at kroppen tilpasser seg alkoholen og når alkoholinntaket stopper opp vil hjernen slite med å venne seg til at alkoholen er borte. Det gir en slags abstinens, forklarer Berglund.

Men til tross for at først og fremst er hjernen som påvirker fyllesyke, er det også andre faktorer som kan spille inn på om man blir og hvor fyllesyk man blir dagen derpå forteller ekspertene.

- Andre forhold som manglende væskeinntak, dårlig søvn og typen alkoholdrikk, kan bidra. Det viktigste er imidlertid at en rekke funksjoner i hjernen, som er motsatt rettet alkoholens, kommer til uttrykk dagen etterpå, sier Mørland.

Også Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no, har tidligere uttalt til KK.no at andre forhold som at man er dehydrert (alkohol bidrar til dehydrering), alder, allergi og hvor my man har spist i løpet av en dag kan påvirke hvor kraftig fyllesyken blir dagen derpå.

LES OGSÅ: Maten som kan hjelpe mot fyllesyke

BAKRUS: Alle ekspertene nevner også at typen alkohol i noen tilfeller kan være en avgjørende faktor for bakrusen. FOTO: NTB scanpix
BAKRUS: Alle ekspertene nevner også at typen alkohol i noen tilfeller kan være en avgjørende faktor for bakrusen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Type alkohol og alder kan spille en rolle

Alle ekspertene nevner også at typen alkohol i noen tilfeller kan være en avgjørende faktor, og det er spesielt to verstinger som kan gjøre dagen(e) dine uutholdelige.

- Alkoholtypen er av mindre betydning, men brunt brennevin og visse rødviner kan for noen kanskje gi kraftigere plager, sier Mørland og får støtte fra Berglund:

- Det er i utgangspunktet ikke noe stor forskjell på alkoholen man drikker, man kan bli like fyllesyk på både vin, øl og brennevin. Det avgjørende er mengden ren alkohol man får i seg, sier Berglund og legger til:

- Noen hevder at de reagerer ekstra på vin. Dette kan ha noe med å gjøre at man er allergisk mot garvesyre.

- Hva med alder da? Blir man lettere fyllesyk med alderen?

- Når man passerer rundt 60 år tar det lengre tid for kroppen å bryte ned alkoholen. Det som man opplevde tidligere var «grei» alkoholmengde, gjør en dårligere med alderen, sier Berglund.

LES OGSÅ: Derfor blir fyllesyken verre med årene

Hva kan man gjøre?

Så til spørsmålet de fleste av oss mest sannsynlig lurer på: Er det noe man kan gjøre for ikke å bli fyllesyk? Eller i det minste for å bli mindre fyllesyk? Og svaret er ja, det er det: Man må rett og slett drikke mindre.

Du har sikkert hørt rådet utallige mange ganger før, men sannheten er at dette er den sikreste måten å unngå bakrusen på. Men dessverre er dette noe de fleste av oss glemmer når festen er godt i gang, og vi lurer derfor heller på hva vi kan gjøre etter at skaden er skjedd.

- Det er ikke noe som hjelper mot fyllesyke. Det forebygger man dagen før ved å drikke mindre, sier Bergund og legger til:

- Men har skaden skjedd er det beste man kan gjøre å sørge for å drikk mye vann.

Han får støtte fra Mørland som også bekrefter at det er få ting man kan gjøre verken før eller etter fyllesyken.

- Det finnes mange tips og triks der ute, men det er ingen midler som kan tas på forhånd, som med sikkerhet vil redusere plagene.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

LES OGSÅ: Kristiane (25) blir ekskludert fordi hun ikke drikker alkohol

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer