Fyllesyk:

Brunt brennevin og visse rødviner kan for noen gi kraftige plager dagen derpå

Noen gang lurt på hva det er ved alkoholen som gjør deg fyllesyk? Her har du svaret!

FYLLESYK: Det er spesielt en grunn til at du blir fyllesyk forteller ekspertene! Foto: Shutterstock / Mooid Art
FYLLESYK: Det er spesielt en grunn til at du blir fyllesyk forteller ekspertene! Foto: Shutterstock / Mooid Art Vis mer
Publisert

Festsesongen er i full gang, noe som for mange innebærer mye mer alkohol enn ellers. Med andre ord: Sjansen for å at du kommer til å bli fyllesyk - altså våkne opp med kvalme, dunkende hode, kanskje til og med angst - er ganske så stor.

Men hvorfor blir man egentlig så innmari dårlig dagen derpå? Hva er det ved alkoholen som gjør at vi så vidt orker å tenke på å skulle drikke igjen? Og er det egentlig noe man kan gjøre for å unngå å bli bakfull?

Ifølge ekspertene er det dessverre få ting man kan gjøre - som ikke innebærer å ikke drikke - for å unngå å bli fyllesyke, da fyllesyken skyldes hjernens reaksjonen på gårsdagens inntak. Dette forteller Jørg Mørland, som er professor og fagdirektør ved Folkehelseinstituttet til KK.no.

- Bakrus, eller fyllesyke som det også heter, skyldes først og fremst at man har vært for kraftig alkoholpåvirket for lenge kvelden i forveien. Det man opplever er hjernens reaksjon på gårsdagens moro, forteller han og utdyper:

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager

- Når alkohol er tilstede i hjernen påvirkes en rekke forskjellige hjerneområder. Noen stimuleres og noen dempes av alkohol. Disse områdene vil på egenhånd, som følge av alkoholpåvirkningen, sette i gang motreaksjoner for å komme tilbake til tilstanden som forelå før alkoholen ble drukket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer