Ny studie:

Brusdrikkere lever kortere liv

Gjelder både sukkerfri og vanlig brus.

PÅVIRKER LIVET: Både vanlig brus og sukkerfri brus blir koblet til et kortere liv, ifølge et stort europeisk forskningsprosjekt. FOTO: NTB Scanpix
PÅVIRKER LIVET: Både vanlig brus og sukkerfri brus blir koblet til et kortere liv, ifølge et stort europeisk forskningsprosjekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi nordmenn drikker mye brus, til tross for advarsler og forskning som viser at vi blir tyngre og fetere. For å holde vekten og unngå store mengder sukker, tyr mange derfor til lettbrus som Cola light eller Fanta Zero. Da kan man nyte brus både til hverdags og fest med god samvittighet, eller? (Pssst: Hvor skadelig er lettbrus, egentlig?)

Det er ikke lett å bli klok på, og det finnes ulike synspunkter for om lettbrus eller vanlig brus er best for kroppen. Vanlig brus inneholder store mengder sukker og kalorier, som kan føre til dårlig tannhelse, fedme og en rekke livsstilssykdommer. Og selv om noe forskning viser at lettbrus kan være skadelig, har det også blitt publisert forskning som viser det helt motsatte.

Nå viser en ny studie at det ikke nødvendigvis er så avgjørende for helsen og livslengden om man drikker vanlig eller sukkerfri brus. Den nye studien viser at folk som drikker brus, uavhengig av om den er sukkerfri eller vanlig, lever kortere.

Det er konklusjonen i et stort europeisk forskningsprosjekt, hvor over 450 000 mennesker har deltatt.

- Vi fulgte deltakerne i studien i 16 år, og de svarte på spørreskjemaer om kostholdet og brusforbruket sitt. Det studien viser er en sammenheng mellom inntak av brus og høyere dødelighet, sier Anne Tjønneland til KK. Hun er overlege og professor ved University of Copenhagen, og er en av forskerne bak den nye studien.

Forskerne fant at de som drakk mer enn to glass brus om dagen, hadde 17 prosent høyere risiko for å være døde etter 16 år enn dem som kun drakk ett glass, skriver forskning.no.

I studien har forskerne sett på statistiske sammenhenger, og den er publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

LES OGSÅ: Drikker du mye brus?

Mer enn to glass øker risikoen

Resultatet viser at 9,3 prosent av dem som drakk mindre enn ett glass brus i måneden var døde 16 år senere. Tallet var 11,5 prosent for dem som drakk mer enn 2 glass om dagen. Det betyr en økt risiko på 17 prosent.

- Det ble spesielt funnet en sammenheng mellom høyere dødelighet av hjerte-kar-sykdommer, tarmkreft og andre sykdommer i tarmene. Det er likevel viktig å påpeke at det ikke kan dokumenteres at brus er den direkte årsaken, sier Tjønneland.

De som drikker mye brus kan også ha en dårligere livsstil generelt enn dem som ikke drikker brus, men sammenhengen ble funnet både for normalvektige og overvektige.

LES OGSÅ: Kan du egentlig bli tjukk av lettbrus?

STORT FORBRUK: Vi drikker mindre brus enn før, men mange har fortsatt en del å gå på.
STORT FORBRUK: Vi drikker mindre brus enn før, men mange har fortsatt en del å gå på. Vis mer

Derfor lever de kortere

- Hvorfor lever brusdrikkere kortere enn andre?

- Det forskerne selv foreslår når det gjelder sukkerholdig brus, er at sukkeret øker insulinnivåene i kroppen, som over tid kan føre til insulinresistens og inflammasjon i kroppen. For kunstig søtet brus er årsakssammenhengen mer uklar, men det finnes data som antyder at kunstig søtet brus også kan lede til glukoseintoleranse.

Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

En annen teori er at brus kan føre til fordøyelsessykdommer.

- Her var det kun sukkersøtet brus som økte risikoen. Grunnen til det er antakelig at for høyt sukkernivå kan påvirke tarmfloraen i negativ retning, sier hun.

Studien fant ingen sammenheng mellom noen brusformer og kreft, men fant en sammenheng med utvikling av sykdommen Parkinson, uten at forskerne vet hvorfor.

LES OGSÅ: Lettbrus kan føre til vektøkning

- Viktig å se hele bildet

Selv om den nye studien viser at brusdrikkere lever kortere, fastslår den altså ikke at brusen er den direkte årsaken.

- Selv om denne store studien viser at de som drikker mye brus har økt risiko for å dø tidlig, uavhengig av om det er sukkerholdig brus eller lettbrus som inntas, er det viktig å presisere at det ikke betyr at brus faktisk forårsaker tidlig død, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring (MSc Samfunnsernæring) for Roede.

Det er mange andre faktorer som kan ligge bak denne koblingen mellom høyt inntak av brus og økt dødsrisiko.

- Vi vet jo for eksempel at folk som drikker mye brus, gjerne har et mer usunt kosthold og en mer usunn livsstil, og det gjelder de som drikker med og uten sukker. Så her er det viktig å se på hele bildet, påpeker hun.

LES OGSÅ: - Drikker man mye av denne lettbrusen vil det kunne påvirke blodsukkeret

Drikk med måte

- Bør vi redusere inntaket vårt av brus?

- Ja, det bør vi absolutt. Og om ikke disse funnene er nok, da mange blir lite påvirket av tanken på å dø en gang i fremtiden, så er virkningen på tennene mer her-og-nå. Syren tærer på emaljen, og det er verken vakkert eller sunt, sier Arsky.

Vi drikker mindre brus enn før, men mange har fortsatt en del å gå på.

- Hvis man nyter en brus i ny og ned, enten med eller uten sukker, ser jeg ingen problemer med det. I studien drakk forsøkspersonene to glass brus eller mer om dagen, som jo er ganske mye. Vann som tørstedrikk vil alltid være det beste, påpeker Steenbuch Lied.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer