MED ELLER UTEN SUKKER?  - Er Solo sunnere enn Solo super? Nei, det vil jeg ikke si. Brus er i bunn og grunn ikke sunt, men skal du først drikke brus kan du like gjerne velge sukkerfritt, for da slipper du store mengder sukker, sier Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, samt driver firmaet Forever Fit, til KK.no. Foto: KK-redaksjonen
MED ELLER UTEN SUKKER? - Er Solo sunnere enn Solo super? Nei, det vil jeg ikke si. Brus er i bunn og grunn ikke sunt, men skal du først drikke brus kan du like gjerne velge sukkerfritt, for da slipper du store mengder sukker, sier Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, samt driver firmaet Forever Fit, til KK.no. Foto: KK-redaksjonen Vis mer

Cola Light

Brusen du bør velge: - Skal du først drikke brus, kan du drikke denne

Light, Zero, Diet, Super, Max eller vanlig med sukker?

Er du en av dem som sverger til brusmerket zero, super, diet, light eller max?

Du er ikke alene om å gå for lettvariantene til Cola, Solo og Pepsi når du skal kose deg med noe søtt i glasset.

Spesielt ikke dersom du er opptatt av midjemålet ditt. Ifølge Petter Nome, som er Direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, består nemlig lettbrus hovedsakelig av vann, kullsyre og stort sett kalorifattige søtstoffer.

- Vanlig brus er søtet med sukker, mens lettbrus er søtet med søtningsmidler. De vanligste søtningsmidlene er aspartam og acesulfam K. I tillegg blir det stadig vanligere å bruke stevia (steviolglykosider) som søtningsmiddel i brus, har han tidligere forklart til KK.no.

Ikke skadelig for helsa

De kan høres litt skumle ut, disse støstoffene. Likevel - når vi vet at en halvliter vanlig cola inneholder over 20 sukkerbiter og mer enn 200 kalorier, er det kanskje ikke så rart vi heller velger kunstig søt brus?

- Verken brus med eller uten sukker er sunt, men brus med sukker vil helt klart kunne føre med seg mer skade for kroppen vår, dersom vi drikker det i store mengder, har Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, samt driver firmaet Forever Fit, uttalt til KK.no.

Samtidig er det stadig diskusjoner om hvorvidt aspartam og acesulfam K er direkte skadelig for helsa vår. Men her mener Rosvoll lettbruselskerne har lite å frykte, så fremt man drikker med måte:

- Det finnes knapt nok noe stoff som har vært forsket mer på enn aspartam. Og det den ene etter den andre forskningen konkluderer med, er at søtningsstoffet ikke er skadelig i de mengder vi får det i oss, sier hun.

LETTBRUS OG VANLIG BRUS: Den ene har sukker, den andre ikke - men så var det alle de andre tilsetningsstoffene, da.  Foto: REX/Jeff Blackler/All Over Press
LETTBRUS OG VANLIG BRUS: Den ene har sukker, den andre ikke - men så var det alle de andre tilsetningsstoffene, da. Foto: REX/Jeff Blackler/All Over Press Vis mer

I 2013 gjorde blant annet Vitenskapskomiteen for mattrygghet, som er et uavhengig ekspertorgan, en risikovurdering av søtstoffer i lettbrus. De konkluderte med at søtstoffene som vi får i oss, ikke er skadelig for helsen.

Nylig konkluderte også EUs mattrygghetsorgan, European Food Safety Authority, med at aspartam ikke er farlig.

Light eller zero?

Men det er lett å gå seg vill i lettbrushylla. Hva er for eksempel forskjellen på Cola Light og Cola Zero, bortsett fra at de er uten sukker, begge to?

- Da Cola Zero kom, var i alle fall hovedforskjellen mellom den og Cola Light at den inneholdt forskjellige søtningsstoff, og dermed hadde litt forskjellig smak. Cola Zero inneholder sucralose som søtningsstoff, mens Cola Light inneholder aspartam, sier Rosvoll.

Så Cola Zero og Cola Light er altså to sider av samme sak, bare med forskjellig søtningsstoff, legger hun til.

Hvis man først skal drikke litt brus - hva bør man velge da da?

- Er Solo sunnere enn Solo super? Nei, det vil jeg ikke si. Brus er i bunn og grunn ikke sunt, men skal du først drikke brus, kan du like gjerne velge sukkerfritt, for da slipper du store mengder sukker, sier Rosvoll.

Følg med på tennene

Om man ser bort fra søtningsstoffene, er det derimot andre aspekter med lettbrus, og brus generelt, som ikke er bra.

For eksempel inneholder det mye syre som kan være skadelig for tennene våre, ifølge ernæringsfysiologen.

- Selv om man velger lettbrus, vil man altså bli utsatt for syreangrep på tennene på grunn av det store innholdet fosforsyre, sier hun.

Det har også vært diskutert at selv om lettbrus ikke inneholder sukker, kan det trigge til utskillelse av insulin i kroppen hos enkelte.

Andre hevder også at man får en sultfølelse av å drikke lettbrus, og dermed tyr til mer mat slik at man kan risikere å bli overvektig.

Vanlige søtstoffer i lettbrus

Acesulfam K (E950) – 130 til 180 ganger søtere enn sukker
Aspartam (E951) – 150 til 200 ganger søtere enn sukker
Sukralose (E955) - cirka 600 ganger søtere enn sukker
Stevia (steviolglykosider) – cirka 300 ganger søtere enn sukker

Eksempel: Pepsi Max
Ingredienser: Vann, karbondioksid, farge (karamell E 150d), søtstoffer (aspartam*, acesulfam K), syrer (fosforsyre, sitronsyre), surhetsregulerende middel (natriumcitrat), aromaer (bl.a. koffein). Næringsinnhold per 100 ml:
Energi(kcal) 0,31
Energi(KJ) 1,3
Protein(g) 0
Fett(g) 0
Karbohydrater(g) 0

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!