Hengepupper

- Brystene forandrer seg etterhvert som du eldes

Vektøkning og røyking kan være med å påvirke brystene.

ENDRER FASONG: Det er ikke til å komme unna, jo eldre man blir, jo mer vil brystene forandre seg.  Foto: Shutterstock / Dean Drobot
ENDRER FASONG: Det er ikke til å komme unna, jo eldre man blir, jo mer vil brystene forandre seg. Foto: Shutterstock / Dean Drobot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å komme unna at vi blir eldre – og selv om du kanskje føler deg ung i hodet og ikke ser forskjell i speilet, så eldes kroppen din både på utsiden og innsiden hver eneste dag. Og i likhet med resten av kroppen endrer også brystene seg gjennom livet. 

Men hvorfor begynner de å henge? 

Årsaken er at bindevevet som holder dem oppe blir strukket.

Som alt annet vev i kroppen er det laget av kollagen og elastin, som brytes ned etter hvert som du blir eldre. I overgangsalderen blir dessuten mye av det tette kjertelvevet erstattet av fett, som i større grad vil henge.

Og selv om de fleste av oss tenker at overgangsalder er noe vi kvinner først møter når vi er godt voksne og gjerne har kommet opp i 50-årene, eller tidligst i slutten av 40-årene, er det dessverre ikke slik for alle. Sannheten er nemlig at noen kvinner faktisk kan merke de aller første tegnene på overgangsalderen allerede i slutten av 30-årene.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om puppene dine

BH-bruk hjelper ikke

En god BH gir brystene den fasongen du ønsker - så lenge du har den på. Men den kan ikke forhindre signingen som forårsakes av alder og tyngdekraft.

Faktisk antyder funnene i en studie gjennomført av en fransk forsker at BH-bruk medvirker til at puppene begynner å henge, fordi det svekker støttevev og sirkulasjon.

Unntaket er bruk av sports-BH. Når du løper vil puppene hoppe opp og ned, og dette strekker bindevevet. Invester derfor i en god sports-BH til treningen. Det er mer behagelig også.

LES OGSÅ: Slik måler du deg til riktig sports-BH

Bruker du BH til daglig bør du sørge for at også den sitter godt. Bruker du feil BH over lengre tid, kan det nemlig føre til en rekke problemer.

Beate Higley er BH-tilpasser og direktør for undertøyprodusenten Change i Norge. Hun lister i denne KK.no-saken opp de vanligste problemene feil BH-bruk kan medføre:

  • Stiv nakke og skuldre.
  • Dårlig holdning.
  • Økt press og slitasje på brystvev - som kan føre til slappere hud og hengepupper.
  • Ubehag og irritasjon.


– Alle kvinner bør få målt bryststørrelse av en spesialist i en undertøysforretning. Det er den enkleste måten å finne ut hva slags bh du bør bruke, og hvilken modell/størrelse som passer deg, sier Higley til KK.no.

LES OGSÅ: Lær deg forskjellen på BH-modellene

– Jeg vil også anbefale at du får dette gjort minst én gang i året etter at du har fylt 25 år. I likhet med kroppen din, forandrer også brystene seg etterhvert som du eldes, og derfor er det viktig å få tatt skikkelig mål mye oftere enn mange av oss tror, påpeker hun.

LURT Å BRUKE. En god sports-BH motvirker unødig strekking av bindevevet i brystene under trening. Men det er tvilsomt at generell bruk av BH forhindrer hengepupper. Foto: All Over Press
LURT Å BRUKE. En god sports-BH motvirker unødig strekking av bindevevet i brystene under trening. Men det er tvilsomt at generell bruk av BH forhindrer hengepupper. Foto: All Over Press Vis mer

Trening hjelper ikke

Det finnes ikke en øvelse i verden som forhindrer at brystene siger.

Du har nemlig ikke en eneste muskel i puppen - den består i størst grad av fett.

Trening av muskelvevet i brystet for øvrig kan gjøre puppene mer fremtredende, men tyngdekraften gjør fortsatt sitt.

- Svaret på om du kan trene deg til større og mer spretne pupper, er både ja og nei. Pupper er i utgangspunktet hovedsakelig fett, men du har muskler i brystet også, som har mye å si. I tillegg er det genetikk inne bildet i forhold til hvordan brystene er formet, har treningsekspert Helle Bornstein tidligere fortalt til KK.no.

- Det du kan gjøre for å få et trent bryst, er å trene styrkeøvelser for brystet.

LES OGSÅ: Her finner du øvelser som styrker brystmuskulaturen.

Amming gir ikke hengepupper

I en tidligere studie publisert i Aestetic Surgery Journal konkluderer de med at amming ikke er en medvirkningsfaktor når det gjelder utviklingen av hengepupper.

Mange kvinner opplever at brystene henger mer etter at de har fått barn, men dette skyldes vektøkningen under graviditeten. Den bidrar til at bindevevet strekkes.

Røyking kan også bidrar til at kollagenet i huden svekkes, og bidrar ifølge studien nevnt over til at kvinner får hengepupper. Det samme gjelder overdreven soling.

AMMING GIR IKKE HENGEPUPPER. Vektøkning under graviditeten kan imidlertid forårsake det. Foto: All Over Press
AMMING GIR IKKE HENGEPUPPER. Vektøkning under graviditeten kan imidlertid forårsake det. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Skjeve og ulike pupper er helt normalt

Dette kan du gjøre

Samlet sett er det altså fire ting du selv kan gjøre for å unngå hengepupper:

Unngå røyk, overdreven soling og vektøking. I tillegg er det lurt å bruke en god sports-BH når du trener.

Uansett bør du være glad i og glad for de puppene du har. Det er tross alt mye verre at geipen henger enn at puppene gjør det.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer