Innsunkne Brystvorter

Brystvorter kommer i alle størrelser og fasonger, men hvorfor får egentlig noen innsunkne brystvorter?

Ikke så uvanlig som du kanskje tror.

BRYSTVORTER: Brystvorter kommer i alle størrelser og fasonger, men hvorfor får egentlig noen innsunkne brystvorter?  Foto: Monet - Fotolia
BRYSTVORTER: Brystvorter kommer i alle størrelser og fasonger, men hvorfor får egentlig noen innsunkne brystvorter? Foto: Monet - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Store, små, spisse, runde, flate, struttende eller innsunkne. Brystvorter kommer i alle størrelser og fasonger, og vi har alle forskjellige varianter. Har du eller noen du kjenner den sistnevnte typen? Da har du kanskje lurt på hvorfor brystvortene blir innsunkne, og om det er noe man kan gjøre med det. 

LES OGSÅ: Har du smerter i brystene?

- Jeg har inntrykk av at det ikke er uvanlig å ha innsunkne brystvorter. Det er vanskelig å finne pålitelige tall på forekomsten i befolkningen, men jeg har sett antydninger på at det kan være mellom fem og ti prosent som har dette, har Jan Ole Frantzen, som er overlege ved Brystdiagnostisk senter på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), tidligere uttalt til KK.no. 

- Hvorfor får noen innsunkne brystvorter?  

- De fleste som har innsunkne brystvorter har hatt det så lenge de har hatt bryster – det er medfødt og sannsynligvis arvelig betinget. Man tror det skyldes at stilkene bak brystvorten, der alle melkekanalene kommer, er for korte og stramme i forhold til omliggende vev, forklarer han. 

LES OGSÅ: Slik beholder du spensten i brystene

Kan trekke seg inn senere i livet 

Videre forteller overlegen at enkelte av oss kan oppleve å få innsunkne brystvorter i voksen alder. 

- Hos enkelte kvinner synker brystvortene inn senere i livet. Noen ganger kan det skyldes vektnedgang, mens andre ganger har man rett og slett ingen god forklaring på det. Dersom en av brystvortene synker inn eller peker i unormal retning, anbefales det henvisning til brystdiagnostisk senter for nærmere undersøkelse. I sjeldne tilfeller kan det nemlig være en kreftsvulst som ligger bak brystvorten og trekker, har han sagt. 

KAN GI PROBLEMER: Enkelte av de som har innsunkne brystvorter sliter med å amme.  Foto: taramara78 - Fotolia
KAN GI PROBLEMER: Enkelte av de som har innsunkne brystvorter sliter med å amme. Foto: taramara78 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Ikke et problem for alle   

Er du en av dem som har innsunkne brystvorter og synes det er litt flaut? Det kan fikses, selv om eksperten sier at du ikke bør se på det som et problem.

- Man kan fikse det, men jeg mener at man ikke bør hause opp dette som noe problem, da innsunkne brystvorter er langt på vei en normalvariant, sier Frantzen

Doktor med, overlege i plastisk kirurgi, og klinikksjef ved Oslo plastikkirurgi, Amin Kalaaji, har tidligere fortalt KK.no at det kan være nødvendig for enkelte å fikse de innsunkne brystvortene.

- Fem til ti prosent av kvinner har innsunkne brystvorter, og noen har det av lettere grad enn andre. De som har de i lettere grad kan få brystvortene ut ved hjelp av stimuli, og da er det ikke noe problem. 

- Den andre typen er verre, da brystvortene aldri kommer ut og skaper komplikasjoner ved amming fordi barnet ikke får tak i brystvorten. Det kan også være en hygienisk utfordring, da smuss kan hope seg opp i gropen. 

LES OGSÅ: Ville du operert deg «der nede»?

Finnes flere operasjonsteknikker 

Videre forteller Kalaaji at det er flere operasjonsteknikker for å rette opp innsunkne brystvorter. 

- Den vanligste operasjonen gjennomføres med enkelt beroligende middel og lokalbedøvelse. Da løsner vi inndragningen ved å skjære over bindevevsstrimlene som drar brystvorten inn. Vi velger en spesiell teknikk for dem som ønsker å kunne amme i fremtiden - da klipper vi ikke melkegangen. 

Hvor mange kommer til dere for å få fikset innsunkne brystvorter?

- Vi har ikke riktig antall på dette, men vi har en slik operasjon cirka hver uke eller annen hver uke - så det er ganske hyppig. 

Hva er prisen på en slik operasjon? 

- Det koster fra 15 000 til 20 000 avhengig av omfanget av arbeidet, sier han. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer