Burrata

Burrata kalles «dronningen av alle oster»

Nesten som mozzarella, bare enda bedre.

KREMET: Hvis du er glad i ost er det én spesiell type du slett ikke bør la gå uprøvd – nemlig italiensk burrata. Foto: Shutterstock / Sabino Parente
KREMET: Hvis du er glad i ost er det én spesiell type du slett ikke bør la gå uprøvd – nemlig italiensk burrata. Foto: Shutterstock / Sabino Parente Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingenting som kan toppe et måltid bedre enn en ost. Uansett om det er snakk om parmesan, brie eller Norvegia, så tror jeg de fleste av oss kan være enige i at ost er en guilty pleasure vi aldri vil gi opp.

Men hvis du er glad i ost er det én spesiell type du slett ikke bør la gå uprøvd – nemlig burrata.

– Burrata er en ost som ligner mozzarella, men er mye mykere og mer kremaktig i konsistensen. Den består av biter av mozzarella i en slags fløtesaus, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til KK.no. 

Ja, nettopp! Myk, kremete, mozzarella og fløtesaus – det høres helt himmelsk ut. Men det er dessverre ikke den magreste osten i hylla.

– Denne osten inneholder mye fett og kalorier, så den kan vel ikke regnes som spesielt sunn, men i moderate mengder kan den fint inngå i et ellers sunt og variert kosthold, forteller hun.

LES OGSÅ: Slik kan ost hjelpe deg ned i vekt

Fersk ost med kort holdbarhet

Osten har sin opprinnelse i Puglia-regionen i Italia – et område som er kjent for sauehold og landbruk, ifølge Cheese.com. Dette er en ost som skal spises fersk, og har tradisjonelt sett blitt solgt innpakket i blader fra romerplanten med en liten plastpose over. Den grønne fargen på bladene fungerer derfor som en indikator på ostens ferskhet.

FERSK: Burrata har tradisjonelt sett blitt solgt innpakket i blader fra romerplanten, som indikerer ferskhet, og trukket med en liten plastpose over. Foto: Shutterstock / Kartinkin77
FERSK: Burrata har tradisjonelt sett blitt solgt innpakket i blader fra romerplanten, som indikerer ferskhet, og trukket med en liten plastpose over. Foto: Shutterstock / Kartinkin77 Vis mer

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

– Osten spises som vanlig mozzarella, ofte ved siden av brød og salat. Den puttes også i risotto og på pizza, men sjeldent sammen med noe søtt, forteller Arnesen.

Burrata er en svært kremete ost, og navnet i seg selv betyr faktisk «smøraktig», men den kalles også for dronningen av alle oster.  Den svenske bloggeren og oste-entusiasten Rebecka Keeling som driver bloggen Brie, Myself & I, oppdaget burrata først på en reise til California i USA, og ble umiddelbart frelst.

– Jeg vet ikke hvorfor Burrata kalles «The Queen of Cheese», det er faktisk mitt kallenavn! Men jeg kan gjette at det er på grunn av den rike, dekadente og luksuriøse smaken og konsistensen, sier hun til KK.no. 

Hun tror også det kan henge sammen med at dette er en mer krevende og «utålmodig» ost, som gjør den vanskeligere å få tak i enn for eksempel en mozzarella – som finnes overalt. 

– En burrata er vanskeligere å få tak i og har en ekstremt kort holdbarhet. Den må flys fra Italia og spises med én gang. Kanskje det minner om et krevende monark? Spøker hun.

LES OGSÅ: Vet du hvilken som er ekte ost?

SERVER TIL SALAT: Ostens rike smak passer utmerket til både pasta og pizza, men Keeling synes den gjør seg best når den serveres med en frisk og enkel salat. Foto: Shutterstock / Baevskiy Dmitry
SERVER TIL SALAT: Ostens rike smak passer utmerket til både pasta og pizza, men Keeling synes den gjør seg best når den serveres med en frisk og enkel salat. Foto: Shutterstock / Baevskiy Dmitry Vis mer

Enkelt, men himmelsk godt

Burrata er selvfølgelig veldig populært i italiensk matlaging, og ostens rike smak passer utmerket med salater, ferskt brød og prosciutto, med friske tomater og olivenolje, og sammen med spagetti.

– Den smelter helt guddommelig på en luksuriøs pizza sammenlignet med mozzarella. Men egentlig tror jeg burrata vil være på sitt beste når den serveres fersk, for eksempel på en salat. Den passer spesielt godt med varme frukter, som fersken eller pærer, forteller bloggeren.

Da hun selv prøvde burrata for første gang på en restaurant i Santa Cruz, California, skjønte hun umiddelbart at dette var hennes nye ostekjærlighet. Og denne oppskriften har blitt en av hennes favoritter som hun blant annet har delt med sine blogglesere.

– En rask og god favorittoppskrift er å servere burrata på en ruccolasalat med grillede warren-pærer. Ha over basilikumolje og lagret balsamico. Sett gjerne fram surdeigstoast og ferske urter som tilbehør. Kjempegodt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer