Flokete hår:

Bustete hår kan skyldes et spesielt syndrom

- Kjennetegnes ved at håret er tørt, glansløst og så krusete at det er vanskelig å gre, sier legen til KK.

HÅR TIL ALLE KANTER: Personer med «ugreelig hår»-syndrom opplever at håret vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen. FOTO: NTB
HÅR TIL ALLE KANTER: Personer med «ugreelig hår»-syndrom opplever at håret vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle hatt en dårlig hårdag. Du står opp, ser deg i speilet og blir møtt med et bustete hår som står til alle kanter.

Tilsynelatende er det ingenting som hjelper, og håret er dømt til å være bustete resten av dagen.

For noen er dette mer ekstremt enn for andre, og hår som står til alle kanter kan faktisk skyldes et sjelden syndrom.

«Ugreelig hår»-syndrom

Håret til en ung gutt sto til alle kanter, og en undersøkelse av genene viste at han har et sjelden syndrom som heter «ugreelig hår»-syndrom eller uncombable hair syndrome på engelsk.

«Pasienten, en ung frisk gutt, hadde alltid vært stolt av håret, men foreldrene stusset over at det ikke lot seg gre», skriver tidsskriftet.no.

Legene undersøkte et avklippet hårstrå i mikroskop, og tok også blodprøve av gutten for å undersøke genene hans. Det viste seg at guttens hårstrå var annerledes enn normalt. Vanlige hårstrå er runde, men guttens hårstrå var trekantede, skriver forskning.no.

Legene fant også ut at gutten hadde forandringer i ett spesielt gen som bestemmer hvordan hårstrå blir laget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer