Flokete hår:

Bustete hår kan skyldes et spesielt syndrom

- Kjennetegnes ved at håret er tørt, glansløst og så krusete at det er vanskelig å gre, sier legen til KK.

HÅR TIL ALLE KANTER: Personer med «ugreelig hår»-syndrom opplever at håret vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen. FOTO: NTB
HÅR TIL ALLE KANTER: Personer med «ugreelig hår»-syndrom opplever at håret vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle hatt en dårlig hårdag. Du står opp, ser deg i speilet og blir møtt med et bustete hår som står til alle kanter.

Tilsynelatende er det ingenting som hjelper, og håret er dømt til å være bustete resten av dagen.

For noen er dette mer ekstremt enn for andre, og hår som står til alle kanter kan faktisk skyldes et sjelden syndrom.

«Ugreelig hår»-syndrom

Håret til en ung gutt sto til alle kanter, og en undersøkelse av genene viste at han har et sjelden syndrom som heter «ugreelig hår»-syndrom eller uncombable hair syndrome på engelsk.

«Pasienten, en ung frisk gutt, hadde alltid vært stolt av håret, men foreldrene stusset over at det ikke lot seg gre», skriver tidsskriftet.no.

Legene undersøkte et avklippet hårstrå i mikroskop, og tok også blodprøve av gutten for å undersøke genene hans. Det viste seg at guttens hårstrå var annerledes enn normalt. Vanlige hårstrå er runde, men guttens hårstrå var trekantede, skriver forskning.no.

Legene fant også ut at gutten hadde forandringer i ett spesielt gen som bestemmer hvordan hårstrå blir laget.

Personer med «ugreelig hår»-syndrom opplever altså at håret vokser i bunter og står ut til alle kanter fra hodebunnen. Tilstanden ble først beskrevet i 1973.

Så hvordan kan du vite om du har et spesielt syndrom, eller bare et naturlig bustete hår?

KRUSETE HÅR: - Ugreelig hår-syndrom er kjennetegnet av hår som er tørt, glansløst og så krusete at det er vanskelig å gre, sier legen til KK.
KRUSETE HÅR: - Ugreelig hår-syndrom er kjennetegnet av hår som er tørt, glansløst og så krusete at det er vanskelig å gre, sier legen til KK. Vis mer

Hår som er vanskelig å gre

- Ugreelig hår-syndrom er kjennetegnet av hår som er tørt, glansløst og så krusete at det er vanskelig å gre. I de fleste tilfeller har barn med syndromet også blondt hår. Noen barn sliter i tillegg med langsom og sparsom hårvekst.

Det sier Jakob Lillemoen Drivenes, som er lege ved Sykehuset i Vestfold, til KK. Han har skrevet om syndromet i Tidsskriftet for den norske legeforening.

Noen barn får syndromet helt tilfeldig, fordi det spontant oppstår forandringer i noen gener som er ansvarlige for dannelsen av hårstrå. Dette gjør at hårstråene får en annerledes form enn «normale» hårstrå.

Andre barn har arvet syndromet fra foreldrene, ved at barnet arver ett sykdomsfremkallende gen (et gen med forandringer i) fra begge foreldre. Foreldrene er oftest friske, men er bærere av disse genforandringene.

- Jeg vil gjerne påpeke at en del av pasientene med ugreelig hår-syndrom har opplevd at mye av omtalen av syndromet har vært preget av at det er en «sykdom som det skal gjøres noe med». Men det er slett ikke nødvendig å behandle ugreelig hår-syndrom, fordi mange av disse barna er stolte av sitt helt unike hår, forklarer Lillemoen Drivenes.

For de som sliter med dårlig hårvekst, så kan man ifølge legen forsøke behandle med biotin (b-vitamin).

- Som et lite kuriosium til slutt kan jeg nevne at man har fundert på om Albert Einstein hadde ugreelig hår. Det ble aldri utført mikroskopisk- eller genetisk undersøkelse, så det vites ikke med sikkert, sier han.

UGREELIG HÅR? Man har fundert på om Albert Einstein hadde ugreelig hår. Det ble aldri utført mikroskopisk- eller genetisk undersøkelse, så det vites ikke med sikkert, sier legen til KK.
UGREELIG HÅR? Man har fundert på om Albert Einstein hadde ugreelig hår. Det ble aldri utført mikroskopisk- eller genetisk undersøkelse, så det vites ikke med sikkert, sier legen til KK. Vis mer

Andre grunner til bustete hår

Selv om du til tider har bustete og ugreelig hår, trenger det ikke bety at du har et spesielt syndrom. Det kan også skyldes normal slitasje på håret.

- Det kan være flere grunner til at håret floker seg, men det som går igjen er at skjellaget, som er det ytterste laget på hårstrået, er tørt eller skadet. Noen hårtyper floker seg fra naturens side, og det er ofte et tegn på at håret trenger fuktighet.

Det sier frisør Helène Lindsjø, som er eier og daglig leder for Studio Alf avdeling Grensen, til KK.

Ifølge Lindsjø kan følgende være årsaker til at håret ditt floker seg:

  • Kjemisk skadet hår. Hårstråene og skjellaget er svekket etter bleking, striper eller lignende.
  • Mekanisk skadet hår. Hårstråene er svekket ved for mye bruk av varmeverktøy, eller man har vært for hardhendt ved børsting.

Frisøren sier at det beste du kan gjøre er å gi håret en god fuktighetskur jevnlig.

TRENGER FUKTIGHET: - Det kan være flere grunner til at håret floker seg, men det som går igjen er at skjellaget på hårstrået er tørt eller skadet. Noen hårtyper floker seg fra naturens side, og det er ofte et tegn på at håret trenger fuktighet, sier frisøren til KK.
TRENGER FUKTIGHET: - Det kan være flere grunner til at håret floker seg, men det som går igjen er at skjellaget på hårstrået er tørt eller skadet. Noen hårtyper floker seg fra naturens side, og det er ofte et tegn på at håret trenger fuktighet, sier frisøren til KK. Vis mer

Gode tips mot floker

Frisør Helène Lindsjø kommer med følgende gode rådene mot floker:

  • Gre håret jevnlig og forsiktig så ikke flokene rekker å bli store.
  • Begynn alltid å gre nederst.
  • Bruk helst en spesialbørste som er skånsom for håret. Da unngår du mer skade.
  • Bruk en flokeløsende leave-in spray når du grer.
  • Ta en kur m/massasje når du er hos frisøren. Da vil håret få en skikkelig fuktighetsboost.
  • Gi også håret ditt en fuktighetskur hjemme med jevne mellomrom.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer