Bo i byen:

Byfolk er lykkeligere og sunnere

De som bor i byen er mer tilfreds med nabolaget sitt, sammenlignet med de som bor utenfor byen. Byfolk er også mer aktive!

MER TILFREDS I BYEN: Byfolk er mer sosiale, og er flinkere til å opprettholde en aktiv livsstil. FOTO: NTB Scanpix
MER TILFREDS I BYEN: Byfolk er mer sosiale, og er flinkere til å opprettholde en aktiv livsstil. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man skulle kanskje tro at de som bor utenfor byene er lykkeligere. Mange lever et tilsynelatende tilbaketrukket, stressfritt liv, og virker fornøyde med tilværelsen. Men nye studier, viser noe helt annet.

Forskere har gjennomført spørreundersøkelser i 45 nabolag i Oslo, både i og utenfor byen. Totalt 1344 innbyggere svarte på spørsmål om sitt sosiale liv og nabolaget de bodde i. Det ble også foretatt dybdeintervjuer av 10 personer i områder med ulik grad av befolkningstetthet.

– Resultatene viste at personene som bodde i sentrumsnære områder i Oslo, var mer fornøyde med nabolaget sitt. Personer som bor i byen har generelt flere venner, er oftere sosiale med venner og familie, og har større muligheter for å få nye venner eller finne en partner, sier Kostas Mouratidis.

Mouratidis er doktorgradstudent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og en av forskerne bak studien.

– I byen er det flere folk, og man lever tettere på hverandre. Det er enklere å komme seg rundt med kollektivtransport, slik at man kommer seg rundt til ulike deler av byen. Et stort antall kafeer, restauranter, parker og andre møteplasser, oppmuntrer byfolk til å møtes oftere.

LES OGSÅ: Ønsker du storbyferie på lavbudsjett? Her er byene du bør reise til

Sosialt liv viktig for å være lykkelig

Personlige relasjoner er viktig om man ønsker et lykkelig liv. Man skulle kanskje tro at bylivet er mer overfladisk og upersonlig, men ettersom det er enklere å være sosial, fører det til at byfolk trives bedre.

– Andre fordeler med bylivet er at det meste finnes innen kort rekkevidde, slik som butikker, kjøpesentre, skoler og arbeidsplasser. Byfolk har også et større utvalg av kulturelle arrangementer, og mye av det er innenfor gåavstand, noe som er bra for helsa, sier Mouratidis.

Men det finnes også fordeler med å bo utenfor byen: En av de store fordelene er boligprisene – utenfor byen kan man få et passe stort hus til samme pris som en liten leilighet i sentrum.

– Færre mennesker og kjøretøy fører til mindre bråk, og man er ofte mer knyttet til naturen. Forsteder er også regnet som tryggere, med mindre kriminalitet og færre trafikkulykker. Mange har også en egen hage, som er en trygg lekeplass for barn.

Mouratidis understreker at boligområdene både i Oslo sentrum og utenfor har høy kvalitet, og at det finnes fordeler og ulemper med å bo i og utenfor sentrum.

– Men alt i alt, er de som bor i byen mer fornøyd med nabolaget, fordi det gir mange fordeler. De problemene som vanligvis finnes i storbyer, er ganske begrenset i Oslo, da sentrumsområdene er grønnere, tryggere, mindre bråkete og folksomme, og har mindre trafikk enn de fleste andre storbyer i verden.

Les også: Elise og Andreas flyttet fra byen for å drive gård

TILGJENGELIGHET ER VIKTIG: Dersom man kan være aktiv like utenfor døra, blir ikke dørstokkmila en like stor utfordring. FOTO: NTB Scanpix
TILGJENGELIGHET ER VIKTIG: Dersom man kan være aktiv like utenfor døra, blir ikke dørstokkmila en like stor utfordring. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sunnere å bo i byen

Tidligere forskning viser at man også blir sunnere av å bo i byen, da man har kortere avstand til ulike destinasjoner, og derfor er mer aktiv ved å gå eller sykle mellom disse destinasjonene. Byfolk beveger seg automatisk opptil 90 minutter mer i uken, sammenlignet med de som bor utenfor byene.

– Om man bor på bygda er avstandene større, så da vil det være naturlig å komme seg rundt ved hjelp av bil eller for eksempel buss, og da blir aktivitetsnivået lavere, sier Jens Troelsen.

Troelsen er professor og forskningsleder for forskningsenheten Active Living ved Syddansk Universitet.

– De som bor i byene er ofte velutdannede og har høy inntekt, og er generelt mer bevisst på å ha en aktiv livsstil. Internasjonal forskning viser at mennesker som bor i en bydel med høy bevegelsesvennlighet, er mer aktive, fordi det er så tilgjengelig.

LES OGSÅ: Slik kan du trene styrke ute

Tilgjengelighet fører til en mer aktiv livsstil

VIKTIG MED HVERDAGSAKTIVITET: Byfolk beveger seg automatisk opptil 90 minutter mer per uke, sammenlignet med de som bor utenfor byene, ifølge professor Jens Troelsen. FOTO: Privat
VIKTIG MED HVERDAGSAKTIVITET: Byfolk beveger seg automatisk opptil 90 minutter mer per uke, sammenlignet med de som bor utenfor byene, ifølge professor Jens Troelsen. FOTO: Privat Vis mer

Man skulle kanskje tro at folk som bor utenfor byene, er mer aktive. De fleste har tilgang til flotte naturområder, og spesielt vi nordmenn setter pris på kort vei til skiløypa. Men allikevel, er bygdefolk generelt mindre aktive.

– Skal man gå på ski, sykle eller gå seg en tur, er det ofte aktiviteter som hører til helgene. Man får ikke den viktige hverdagsaktiviteten, sier Troelsen.

Det er altså tilgjengeligheten som fører til at vi er mer aktive, og da scorer byene høyest. Bor du i nærheten av en park/treningssenter, blir dørstokkmila litt kortere dersom du vet at det kun tar få minutter å gå dit. Må du kjøre i flere minutter før du kommer frem, blir det vanskeligere å komme seg avgårde.

– Vi mennesker er mentalt innrettet til å ta de enkle valgene – vi tar ikke vanskelige valg, dersom vi kan unngå dem. Det er derfor vi «alltid» velger rulletrapp eller heis om det er en mulighet, istedenfor trappen.

LES OGSÅ: Fem tips som gjør deg til en superløper

Referanser:

Mouratidis, K. (2017). Built environment and social well-being: How does urban form affect social life and personal relationships? Cities.

Mouratidis, K. (2017). Is compact city livable? The impact of compact versus sprawled neighbourhoods on neighbourhood satisfaction. Urban Studies.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer