Sunt kosthold

Bytte av kosthold kan gi enorm effekt på hjernen din

En ny studie viser at et sunnere kosthold kan ha en enorm effekt på aldringen av hjernen.

SUNNERE HJERNEHELSE: En kostholdsendring kan gi enorm effekt på aldringen av hjernen din, viser studie. Også hvis du ikke går ned i vekt. Foto: NTB
SUNNERE HJERNEHELSE: En kostholdsendring kan gi enorm effekt på aldringen av hjernen din, viser studie. Også hvis du ikke går ned i vekt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den ferske studien gjennomført av israelske forskere og nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet eLife, viser at et sunnere kosthold til tross for et relativt lite vekttap, ga stor effekt i aldringen av hjernen.

Tor Strand, professor ved Universitetet i Bergen og lege ved Sykehuset Innlandet, sier til NRK at forskerne på elegant vis har greid å måle at kosthold og en lettere kropp har en tydelig effekt på hjernen.

Sunnere lever og mindre aldring av hjernen

Studien ble gjennomført ved at 102 overvektige personer med en BMI på rundt 30 i gjennomsnitt, måtte leve på sunn mat i 18 måneder. 93 av dem var menn, og gjennomsnittsalderen var på litt over 51 år.

Matinntaket var i stor grad basert på et typisk middelhavskosthold. Vi.no har tidligere skrevet om de mange helsefordelene ved å leve på middelhavsdietten, som også er kåret til verdens beste kosthold.

Mennene spiste 1500–1800 kilokalorier (kcal) hver dag, mens kvinnenes kaloriinntak var på mellom 1200 og 1400 kcal. Deltakerne ble også oppfordret til å trene under de 18 månedene, men det var ingen krav til trening i perioden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.