Psykisk Helse

- Byttet ut medisinene med trening

Caroline ble frisk fra anoreksien gjennom yoga. Catharina sluttet med ADHD-medisiner etter å ha begynt å trene.- Ja, fysisk aktivitet virker positivt på psykiske lidelser, bekrefter stipendiat ved Idrettshøyskolen.

YOGA BLE REDNINGEN: For Caroline ble yoga-trening en vei ut av spiseforstyrrelsen. Foto: Christine Hanisch
YOGA BLE REDNINGEN: For Caroline ble yoga-trening en vei ut av spiseforstyrrelsen. Foto: Christine Hanisch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet det jo allerede. At å være fysisk aktiv har positive bivirkninger som godt humør og overskudd for de fleste av oss. Og faktisk, trening har en påviselig effekt for dem som sliter med dårlig livskvalitet eller psykiske problemer.(PSST! Visste du at én time aktivitet om dagen redder helsa?)

- Aktivitet virker positivt uavhengig av hvem du er og hvilken bakgrunn du har. Man opplever at man mestrer og man blir mer fornøyd med seg selv. At aktivitet gir like mye mental helse som fysisk helse er et viktig poeng, sier Anders Farholm, stipendiat ved Norges Idrettshøyskole, som har forsket på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse.– Det finnes også mye dokumentasjon på at fysisk aktivitet kan virke positivt med tanke på psykiske lidelser. Ikke bare lette depresjoner, men også tyngre diagnoser, som for eksempel tung depresjon, schizofreni og psykose. Man kan riktignok ikke trene seg frisk av schizofreni, men det kan hjelpe i håndteringen av sykdommen.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Hilde (33) trente seg frisk fra depresjonen

Konstant kaos i kroppen

En som har kjent på de positive effektene trening, og som selv har en diagnose, er Catharina Østby (26), som har hatt ADHD helt siden hun var liten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer