Kaffe

Caffé latte, cappuccino og cortado - hva er egentlig forskjellen?

Dette skiller de ulike kaffedrikkene.

FORSKJELLEN PÅ KAFFEDRIKKER: Vet du forskjellen på en caffé latte, cappuccino og cortado? Hvis svaret er nei kan du ta en titt på oversikten i denne saken.  Foto: Shutterstock / Coffee Lover
FORSKJELLEN PÅ KAFFEDRIKKER: Vet du forskjellen på en caffé latte, cappuccino og cortado? Hvis svaret er nei kan du ta en titt på oversikten i denne saken. Foto: Shutterstock / Coffee Lover Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaffe er en av de mest konsumerte drikkene i verden, og de sorte dråpene kommer i uendelig mange typer og varianter. Er du en av dem som blir litt svimmel når du skal bestille deg en kopp kaffe på kafé? Det er jo tross alt et HAV av ulike valgmuligheter; Cortado, americano, espresso, cappuccino, cafe o'le, kaffe latte...Men hva i all verden er egentlig forskjellen på disse kaffetypene?

Siden det er såpass fort gjort å gå seg vill i kaffejungelen, har vi laget en enkel oversikt over hva de ulike kaffedrikkene består av- så blir det kanskje litt lettere neste gang du skal velge mellom en caffé latte, cappuccino eller cortado. 

LES OGSÅ: Ja, det er sunt med kaffe

Kaffedrikker uten melk 

Espresso: En espresso er kaffe som er laget ved at vann med trykk presses gjennom finmalte kaffebønner, og er en liten og sterk kopp.

Espresso con panna: En espresso med krem på toppen.
 
Americano: En americano er en espresso med kokt vann slik at den får omtrent samme styrke som filterkaffe, men med en espresso-smak.

Red eye: En americano hvor det blandes inn litt vanlig kokekaffe. 

Lungo: Dette er en kaffe hvor dobbelt så mye vann sendes gjennom kaffebønnene når man lager en espresso. Den ligner litt på en americano, men forskjellen er altså at man ikke blander opp med kokende vann - men lar vannet gå gjennom kaffebønnene.

Ristretto: Det motsatte av en lungo, omtrent - her bruker man mindre vann gjennom kaffebønnene enn ved en vanlig espresso.

Hammerhead: Dette er en vanlig sort kaffe med en espresso i tillegg. 

Tyrkisk kaffe: Kokt kaffe hvor malt kaffe og vann er kokt sammen til å lage en seig miks. De sterkeste typene kan faktisk få en skje til å stå i kaffen. Ofte servert med sukker og krydder. Serveres i små kopper med kaffegrut nederst.

LES OGSÅ: Denne nyheten vil du som liker kaffe ELSKE!

Kaffedrikker med melk 

Cafe au lait: På fransk betyr dette «kaffe med melk». Kaffen er gjerne espresso og melken skal være varmet opp. Kan fås i forskjellige blandingsforhold. En del kaffe og tre deler vann er vanlig, men man finner også varianter med like mye kaffe og melk.

Cappuccino: En blanding av espresso, varm melk og skummet melk. Serveres gjerne med kakaopulver drysset over.

Caffé Latte: Den er som en cappuccino, men med mer melk og mindre skum. Caffé latte serveres gjerne i store glass eller høye kopper, mens cappuccino serveres helst i en vanlig kaffekopp.

Latte Macchiato: Dette er en latte hvor man kun bruker en halv kopp espresso. Dette er en ekstremt svak kaffe som nesten er helt hvit. Passer perfekt for nybegynnere. 

Caffé Mocca: En vanlig caffé latte med sjokoladesaus. 

Cortado: En sterk utgave av en caffé latte. Med andre ord er det mindre melk i forhold til kaffe og melken er gjerne ikke skummet.

Skinny latte: Caffé latte laget med skummet melk. 

Flat white: Flat white lages ved at en dobbel espresso-shot toppes med mykt melkeskum. Kaffekoppen skal kun romme mellom 150 og 175 milliliter, noe som gjør at melkemengden blir mye mindre enn i for eksempel en caffé latte eller en cappuccino.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer