Hårvask

Camilla (34) vasker håret én gang i uka

– Jeg trenger aldri å bruke tørrsjampo, sier Camilla.

HÅRVASK: Camilla opplevde at håret ble fort fett: – Jeg ville «stå i det» og kunne gå tilbake til å vaske håret én gang i uken. FOTO: Privat
HÅRVASK: Camilla opplevde at håret ble fort fett: – Jeg ville «stå i det» og kunne gå tilbake til å vaske håret én gang i uken. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Er du typen som må vaske håret daglig for å unngå at det blir skikkelig fett?

Det tar tid, det kan bli dyrt, og det kan også være litt surt når du hører at venninna di med fantastisk hår bare vasker det én gang i uka...

Joda, tidenes I-landsproblem, men det er ikke til å stikke under stol at det kan være litt frustrerende.

Hvis du er lei av å vaske håret daglig, har du sikkert hørt rådet om å venne håret til å bli vasket sjeldnere. At du rett og slett må gjennom en periode med skikkelig fett hår for at det skal bli sunnere og mindre fett.

Vi lurer på: Funker dette, egentlig? Og er det et poeng å vaske håret så sjeldent som mulig, eller må noen av oss rett og slett vaske håret oftere enn andre?

Vasker håret én gang i uka

Vi hører først med Camilla Kvaal (34), som har vært gjennom prosessen med å venne håret til å bli vasket sjeldnere.

– Jeg vasker stort sett håret bare én gang i uken. Det er ikke verre enn at jeg har en veldig pen hestehale de siste to dagene, sier hun til KK.

LANGT HÅR: Camilla har langt og tykt hår, og da hun merket at det ble fort fett, ønsket hun å venne håret til å kun trenge én hårvask i uka. FOTO: Privat
LANGT HÅR: Camilla har langt og tykt hår, og da hun merket at det ble fort fett, ønsket hun å venne håret til å kun trenge én hårvask i uka. FOTO: Privat Vis mer

Camillas mor var frisør, og da Camilla vokste opp vasket de håret bare én gang i uken hjemme.

– Jeg vasket håret oftere selv etter hvert på grunn av trening, og så videre. Jeg syntes det ble fort fett og fordi jeg har langt og tykt hår, så ville jeg «stå i det» og kunne gå tilbake til én gang i uken. Jeg liker ikke følelsen tørrsjampo gir. Så det var ikke et alternativ for meg.

En periode valgte Camilla å utsette hårvasken mer og mer, helt til hun fint kunne gå en hel uke uten vask.

– Jeg husker ikke helt hvor lang tid det tok, men det var nok ikke mer enn en måned for min del.

Slik holder Camilla håret fint hele uka

Camilla vasker håret hver fredag. Hun deler triksene som gir henne et sunt og fint hår gjennom hele uka:

– Jeg masserer hodebunnen før jeg vasker håret. Sjampo som normalt, men lar balsamen virke i fem minutter før jeg skyller den ut. Når håret er håndkletørt tar jeg olje i tuppene. Så grer jeg det med «wetbrush». På vinteren føner jeg, på sommeren kan det lufttørke. Da har det mye volum i to dager før det blir flatt sier hun, og fortsetter:

– Jeg synes faktisk håret er finest samme dag og siste dag. De første ukedagene er håret «frizzy» med babyhår alle veier, men jeg går stort sett med håret oppsatt uansett på grunn av jobb, forteller Camilla, som er blomsterdekoratør - så håret har lett for å komme i veien.

– Og når det er i veien tar man mer i håret og det vil naturligvis også bli fortere fett, påpeker hun.

DROPPER TØRRSJAMPO: Camilla trenger ikke tørrsjampo for å holde håret fint gjennom uka. FOTO: Privat
DROPPER TØRRSJAMPO: Camilla trenger ikke tørrsjampo for å holde håret fint gjennom uka. FOTO: Privat Vis mer

Når hårvasken nærmer seg, merker Camilla ofte at hun egentlig ikke vaske det.

– Jeg kan fint gå nærmere én uke til. Det spørs helt på aktivitetsnivå. Det blir fortere fett om jeg trener og er veldig aktiv. Uansett holder det seg fint en uke, og jeg får faktisk flest komplimenter for å være fin på håret siste dagen før vask. Den stramme hestehalen, vettu!

Ja, en hestehale er gull verdt når håret er fett, og Camilla tipser om å «freshe» opp glansen med olje i hele «halen» de siste dagene før vask.

– Glansfullt og fint da, og lukter godt!

Frisør: – Gjør dette

Så, hva mener eksperten? Vi hører med frisør Sølvi Bjørnevoll, som er daglig leder for Norsk Frisørskole i Bergen.

– Generelt sett, hvor ofte bør vi vaske håret?

– Dette kommer an på hvilken tilstand håret er i, hodebunn, hvilke produkter og hvilken temperatur du bruker når du vasker håret. Og hva du gjør med det når håret går fra vått til tørt, forklarer Bjørnevoll.

Håret er nemlig på sitt svakeste når det er vått, og her vil vanene dine kunne ha mye å si for hvor fint håret holder seg mellom vask:

– Klem ut vannet fremfor å frottere det, la det lufttørke litt før du føner og bruk varmebeskyttelse, råder Bjørnevoll.

FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen
FRISØR: Sølvi Bjørnevoll. FOTO: Hanne Cathrin Olsen Vis mer

– Stemmer det at vi ikke bør vaske håret hver dag eller annen hver dag - at håret vårt kan bli sterkere og finere hvis vi lar det gå litt tid mellom hver vask?

– Både ja og nei, svarer Bjørnevoll, og lister opp hva som kan være avgjørende:

1. Har du stripet eller farget håret hos frisøren?

– La oss si at du har stripet håret, deretter en gloss - en av våre mest populære behandlinger. Da vil fargen etter hvert «fades» eller vaskes ut, forklarer Bjørnevoll.

Hun påpeker at dersom du vasker håret to ganger i uken fremfor fire ganger i uken, vil fargen holde dobbelt så lenge.

2. Hodebunnen og hårets tilstand

Er hodebunnen normal, håret er naturlig (ikke kjemisk behandlet) og du bruker sjampo og balsam for en balansert hodebunn, kan du vaske håret daglig uten at det skader hår og hodebunn, forklarer Bjørnevoll.

Durek Verrett sin søster har gått viralt på Tiktok. Video: Se og Hør, NTB, Tiktok/@demidelanuit, Instagram/@shamandurek. Vis mer

– Det vi merker nå som det er kaldt, er at om du går med fuktig hår ute, kan det fryse - også nær hodebunnen. Vått hår er på sitt svakeste og tåler ikke like mye som når det er tørt.

– Er du plaget med at håret blir fort tungt eller fett, og du føler du må vaske det daglig, kan en avvenning være til god hjelp.

Det er nemlig hodebunnen som produserer talg og oljer. Håret trekker til seg dette, og du opplever at håret er fett og at det bør vaskes.

– Og vasker du det for ofte, kan hodebunnen reagere med å produsere mer - fordi du vasket det jo akkurat bort.

Tips fra frisøren

Hvis du befinner deg i denne situasjonen - at du rett og slett må vaske håret hver dag for å unngå at det oppleves som fett - har Bjørnevoll flere tips:

– Bruk volumprodukter, unngå balsam eller hårmaske i hodebunnen med mindre det står på pakken. Løft håret fra røttene når du føner eller tørker håret.

– Lær deg smarte føne-teknikker som løfter håret. Slik holder håret formen lengre og føles mindre tungt.

(Her får du gode føne-teknikker fra KKs skjønnhetsekspert Cecilie Krogh!)

Så lenge du bruker gode produkter kan det vaskes annenhver dag, understreker Bjørnevoll, og legger til:

– Men: som huden, vil også hodebunnen kreve ekstra oppmerksomhet i noen perioder. Gå innom frisørsalong og få hjelp til valg av produkter og pleie.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet