– Jeg tror det er fryktelig mange som gruer seg til sommeren og lar tanker om egen kropp overbevise seg om at de ikke bør ta på seg en bikini, gå i shorts eller i stramme topper. Komplekser får oss til å tro at det vi selv ser på som «feil», er alt alle andre ser når vi møtes. Noe som ikke er sant, sier Camilla Lorentzen (32).
Influenseren avslørte nylig på Instagram at hun i sommer har satt seg et mål litt utenom det vanlige: hun ville bli kvitt kompleksene hun har for ryggen sin.
Camilla, som er et stort forbilde for mange når det gjelder kroppspositivisme, forklarer til KK at ryggen kanskje er den siste kroppsdelen hun fortsatt må jobbe med for å akseptere. Som så mange andre har hun tanker om at hun bør kle seg slik at ingen kan se at hun har valker på ryggen.
I sommer har hun derfor bestemt seg for at hun rett og slett skal gå i klær som ikke skjuler dem.
– Når jeg tar på meg klær skal jeg se meg i speilet én gang, uten å overanalysere hvordan jeg kan «posere» for å få de til å se så små ut som mulig. Når jeg blir tatt bilde av skal jeg anerkjenne at de er der, uten å la tankene mine løpe løpsk. Og når jeg er på film og de synes, skal jeg minne meg selv på at kropper beveger seg, og at det at jeg har fett på ryggen ikke gjør meg mindre verdifull, sier hun.
– Jeg skal også minne meg selv på at jeg ikke har et mål om å imponere alle jeg møter med hvordan jeg ser ut, og at livet mitt skal leves - jeg skal ikke posere meg gjennom det.

- Hvem som helst kan få en tjukk kvinne til sengs! Sorry, men nei
Må tørre å gå utenfor komfortsonen
At Camilla fortsatt har slike kroppskomplekser, kan nok oppleves som overraskende for noen. Men hun forteller at den selvsikkerheten hun utstråler på bildene sine, er et resultat av mange års jobbing med eget tankesett.
– I alt for mange år skammet jeg meg rett og slett over kroppen min og var overbevist om at ingen kunne like meg fordi jeg så ut som jeg gjorde. Jeg var så overbevist om at dette var sant at jeg brukte hvert eneste våkne minutt på å jobbe for «drømmekroppen», slik at jeg en dag skulle kunne bli likt for den jeg var, sier hun.
– Jeg har brukt mange timer på å fortelle meg selv at de tankene jeg har hatt ikke har vært sanne. Jeg har måttet gå imot mine egne overbevisninger, trådt ut av komfortsonen min alt for mange ganger og blitt der ute - helt til komfortsonen min ble større og jeg kunne leve utenfor den lille boksen jeg tidligere trodde jeg måtte holde meg innenfor.
Bekymrer seg over kroppen
Undersøkelser viser at enkelte kvinner kan bruke flere timer daglig på å være selvkritiske og snakke ned sin egen kropp.
Bianca Simonsen (47) er relasjonsutvikler og mentaltrener i firmaet Gjør en forskjell AS. De siste 13 årene har hun jobbet som kurs og foredragsholder, og hun brenner for å styrke kvinners selvfølelse på en inspirerende måte.
Hun erfarer også at mange kvinner mye tid på å bekymre seg over kroppen sin.
– Da er det mye tid vi ikke bruker på å leve! Etter jeg fødte jobbet jeg mentalt med å trives skikkelig godt med kroppen min. For noen kan det være rart å høre at jeg er kjempefornøyd med kroppen min, jeg sitter jo tross alt der med mage, navlebrokk, pigmentflekker og strekkmerker. De skjønner ikke hvordan jeg kan være så komfortabel, og er ofte nysgjerrig på hva jeg har gjort for å være så trygg.
– Problemet er jo ikke kroppen, men hvordan vi tenker om den - og tankene våre kan vi endre. Ofte er det slik at vi fjerner ting vi ikke er fornøyde med, for eksempel at vi går ned i vekt, med det resultat at andre ting vi ikke er fornøyde med får mer fokus. Jeg anbefaler derfor at man først jobber med å akseptere kroppen sin slik den er, før vi velger å endre på noe fysisk.

Sommerkroppen: – Et begrep jeg har hatet i mange år
Fokuser på kroppens funksjon
Hvis vi endrer på noe fysisk før vi styrker selvfølelsen, erfarer Bianca at problemet ofte vedvarer. Men om vi anser oss selv som verdifulle, kommer ofte sunne og glade valg lettere. Vi må derfor både trene kroppen og toppen.
Bianca, som også har podcasten Snakk Om, mener det er mye vi kan gjøre for å bedre kroppsbildet vårt. Først og fremst sier hun vi må slutte å kun se på den som en pyntegjenstand, og heller fokusere på funksjonen og kroppen som en mulighetsgjører.
Du kan for eksempel starte med at du hver dag skriver ned minst en ting du er glad for med kroppen din og hvorfor.
– Jeg er naturlig jålete og mener ikke at man ikke skal få lov til å ta vare på seg selv, men jeg forholder meg til at kroppen min skal brukes slik at jeg kan leve best mulig. Om jeg i stedet velger å se på kroppen min som en pyntegjenstand, at den skal være nydelig for andre å se på, er det ikke forenelig med det jeg ønsker å få ut av livet, sier hun.
– Vi glemmer ofte at kroppen vår forteller noe av historien vår. Vi har arr, strekkmerker og andre synlige tegn på hva vi har brukt kroppen vår til. Ofte er det en historie bak som vi kan minnes med glede og kanskje dele om kroppen skal snakkes om. Arret er kanskje resultatet av noe skummelt, men som du klarte å overkomme.
– Selv har jeg vært gravid med tvillinger og har overheng på magen, noe jeg i utgangspunktet kunne føle meg brydd over og ønske å gjemme bort. I stedet har jeg valgt at magen skal minne meg på at jeg har født to fantastiske barn, som nå er 20 år gamle.

Når bør foreldre slutte å vise seg nakne for barna? Aldri, sier psykolog
Viktig å vise kroppsmangfold
Bianca er opptatt av at vi må vise mangfoldet når det kommer til kropper. Hun peker på at mange av dagens barn og ungdom ikke har den samme tilgangen til nakne kropper som hun selv hadde da hun vokste opp og ofte besøkte svømmehallen med mammaen sin.
– I dag ser ungdom bare de uoppnåelige kroppene. Vi trenger derfor å bidra med naturlig nakenhet slik at ungdom vokser opp og finner sin plass blant mengden, og ikke måler seg med det som er et umulig bilde å passe inn i.
– Faren er at de som tør å gå på stranda bare er én type kropper og det synes jeg er kjempeskummelt. For å få et mer kroppsmangfoldig samfunn må alle kropper være representerte på stranda. Vi må møte opp! Først og fremst for å kose oss, da er det å ha en kropp det viktigste.

Øv deg hjemme
Hvis du synes det er vanskelig å gå rundt offentlig i bikini, er Biancas råd at du starter i det små. Gjerne ved å øve deg på å gå lettkledd hjemme.
– Har du komplekser burde du trene på det. Spesielt dersom du er en person som alltid skjuler deg, som legger pute foran magen når du sitter i sofaen, stadig trekker i t-skjorta for å dekke kroppen din, eller kler deg i lag på lag for å bli større. Kle av deg og gå rundt i undertøy hjemme!
– Selv bestemte jeg meg for å være et forbilde for neste generasjons unge kvinner og gikk mye i undertøy hjemme. Jeg ville at sønnene mine skulle venne seg til å se en normal kvinnekropp. Slik vil jeg i fremtiden forhåpentligvis få svigerdøtre som føler det som trygt å være sammen med guttene mine, fordi det er normalt å være seg selv og trives i den kroppen vi har.
Et annet tips fra mentaltreneren er at du viser omsorg for kroppen din. Kjøp for eksempel en god bodylotion eller dusjsåpe og bruk tid på å smøre deg inn. Gjennom å gi huden din oppmerksomhet og vaske den med omsorg, vil du styrke selvfølelsen din.
Hun anbefaler også at du velger bort personer i sosiale medier, som får deg til å føle deg dårlig.
– I stedet for å følge de som gjør at du får lyst til å endre på kroppen din, velg de som du blir glad av og inspirerer deg. De fineste kroppene er jo de gladeste Så finn frem badetøyet, vær et forbilde for mer livsglede og mangfold. Gi neste generasjon gutter og jenter en sjanse til å våge være seg, ved at du tar et lettkledd skritt frem.
