Allergi:

Celina spiste et eple på jobb - så begynte hun å gispe etter luft

Hun ble hastekjørt til akutten, hvor hun fikk seg en skikkelig overraskelse.

ALLERGI: – Jeg gikk mye ned i vekt, fordi jeg nesten ikke turte å spise. Jeg var så redd for at det skulle skje igjen, forteller Celina til KK. FOTO: Privat
ALLERGI: – Jeg gikk mye ned i vekt, fordi jeg nesten ikke turte å spise. Jeg var så redd for at det skulle skje igjen, forteller Celina til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg var forkjølet hver sommer, hadde ingen energi og dårlig pust, forteller Celina Elieni Rølvåg (36) til KK om tiden etter svangerskapet.

Da Celina ble gravid i starten av 20-årene var hun frisk og rask. Men etter at hun fødte sønnen begynte hun gradvis å merke at ting ikke var helt som de skulle.

– Jeg følte meg syk og sliten hele tiden og skjønte ikke hvorfor. Og jeg fikk blemmer på tunga da jeg spiste, forteller Celina.

– Det tok på. Men jeg har alltid bare kjempet meg gjennom ting, for sønnen min, og jeg har aldri vært glad i leger og sykehus, så jeg utsatte å gå til legen, forteller Celina, som lenge mistenkte at plagene måtte ha en sammenheng med komplikasjoner hun hadde hatt under fødselen.

Ble hastet til akutten

Til slutt ble symptomene så plagsomme at Celina så seg nødt til å oppsøke en lege.

Legen mente hun hadde geografisk tunge - en godartet inflammatorisk lidelse i munnen som skaper et «kartlignende» mønster på tungen.

Det er noe som kommer og går, så det var ikke noe å gjøre med det, ble hun fortalt.

REAKSJON: Celina reagerer på mange ulike matvarer. FOTO: Privat
REAKSJON: Celina reagerer på mange ulike matvarer. FOTO: Privat Vis mer

Da sønnen var blitt to år, begynte symptomene å bli verre. Og en dag endte det svært alvorlig.

– Jeg spiste et eple da jeg var på jobb, og det begynte å klø. Og så smalt det skikkelig. Jeg ble tungpustet og måtte hastes inn til akutten. Jeg fikk en adrenalinsprøyte, og det ble tatt allergitester, forteller Celina.

– Det var veldig skummelt. Etter innleggelsen gikk jeg i en uke og gispa etter luft, fordi jeg var redd for at det skulle skje igjen. Det tok en stund før jeg klarte å slappe av.

Turte ikke spise

Etter en utredning var det klart at Celina, som aldri hadde hatt allergi mot noe som helst, hadde utviklet kryssallergi og astma.

– På allergitestene slo jeg ut på alt utenom husstøv, forteller hun.

Forkjølelsessymptomene Celina hadde hatt siden fødselen skyldtes pollenallergi, og hun hadde også utviklet en alvorlig allergi mot flere matvarer.

I tiden etter måtte hun nærmest «prøve og feile» for å finne ut av hvilke matvarer hun ikke kunne spise.

– Jeg gikk mye ned i vekt, fordi jeg nesten ikke turte å spise. Jeg var så redd for at det skulle skje igjen. En periode levde jeg bare på nudler og ekstra vitaminer, men det er det jo ikke mye næring i, forteller Celina.

ALLERGI: Celina utviklet kryssallergi og astma etter svangerskapet. FOTO: Privat
ALLERGI: Celina utviklet kryssallergi og astma etter svangerskapet. FOTO: Privat Vis mer

Litt etter litt lærte Celina seg hva hun måtte være forsiktig med. Hun forteller at hun ikke kan spise nøtter eller stenfrukt - med mindre det er varmebehandlet.

– Jeg må også være forsiktig med krydder og salt, forteller hun.

I flere år gikk Celina jevnlig til behandling på sykehus. Hun fikk astmamedisin og allergimedisin, og klarte å holde plagene i sjakk.

– Da jeg fant ut av hvorfor jeg var så sliten hele tiden, fikk jeg en helt annen hverdag, forteller hun.

Men legene har ikke kunne forklare Celina hvorfor hun utviklet allergi etter svangerskapet, annet enn at hormoner forandrer seg og at de vet lite om hvorfor det er sånn.

Ny graviditet

Celina, som tidligere bodde i Tromsø, flyttet til Kristiansand i 2018.

– Da ble pollenallergisymptomene forverret, fordi sesongen starter tidligere i sør, og varer lengre enn i nord, forteller hun.

– Og så ble jeg gravid igjen i fjor sommer. Da ble det en abort, fordi fosteret ikke var levedyktig.

I tiden etter dette svangerskapet merket Celina at allergisymptomene ble forverret igjen.

– Jeg ble enda mer sensitiv, og det ble så alvorlig at jeg nå går med EpiPen. Hvis det står nøtter på bordet reagerer jeg på det. Og da vi feiret bursdagen til sønnen min fikk jeg en reaksjon av en kake jeg spiste - da måtte jeg bare legge meg på senga til jeg fikk pusten tilbake, forteller Celina.

Og i jula i fjor skulle hun ha enda en skremmende opplevelse:

– Vi var hos broren min som nettopp hadde tatt inn juletreet. Jeg ble dårlig mens vi var der, og måtte kjøre hjem fordi jeg kjente at jeg reagerte. Og da vi kjørte hjemover ble jeg bare dårligere og dårligere, forteller Celina.

Til slutt måtte de ringe ambulansen, som plukket opp Celina opp på en bussholdeplass langs veien og ga henne adrenalin.

– Jeg hater jo sykehus, så jeg nekta å bli lagt inn. Men de observerte meg i ambulansen en stund. Jeg satt og skalv lenge på grunn av adrenalinet, forteller Celina.

– Dette har vi absolutt hørt om

KK har vært i kontakt med flere eksperter innenfor svangerskap og allergi, som kan fortelle at det er gjort lite forskning på om utvikling av allergi kan skyldes graviditet.

Vi ringer Helle Grøttum, som er generalsekretær for LHL Astma og allergi, og spør henne: Er det kjent at kvinner kan utvikle allergier etter et svangerskap?

– Det er få forekomststudier om allergi i Norge, og resten av verden for øvrig, så det er vanskelig å svare på hvor vanlig dette er, sier Grøttum til KK, og fortsetter:

– Men det er mye snakk om at det stemmer, og vi har absolutt hørt om kvinner som utvikler allergi etter svangerskapet.

Grøttum har også hørt om kvinner som opplever at reelle allergier forsvinner etter svangerskap, og om personer som har opplevd forverring av astmasymptomer etter svangerskap.

– Barn har jo ofte allergi mot egg og melk, og utvikler toleranse frem mot tre års alder. Og så kan man få nye allergier etter som man vokser til, og noen allergier kan forsvinne. Men så er det ikke nok forskning på hvor mye som har med svangerskap å gjøre.

GENERALSEKRETÆR: Helle Grøttum i LHL Astma og allergi. FOTO: LHL
GENERALSEKRETÆR: Helle Grøttum i LHL Astma og allergi. FOTO: LHL Vis mer

Grøttum forklarer at ulike hormonperioder i livet vårt - som pubertet, svangerskap, overgangsalder og menstruasjonssyklus - vil påvirke hvor reaktive vi er.

– Jeg har hørt om folk som har utviklet allergisk sykdom - eller at allergisk sykdom har blitt bedre eller verre - i puberteten eller i svangerskap. Noen opplever flere allergisymptomer når de har mensen, for eksempel, og det er jo hormoner som påvirker dette. Vi har sett en god del caser på en forverring i allergi-tilstanden i forbindelse med svangerskap, sier Grøttum, og fortsetter:

– Så dette er interessant, og man kan jo tenke om man bør oppfordre til at dette skal forskes mer på? Det hadde vært nyttig å vite om det var en sammenheng her - hva er årsaken, og går det an å forebygge?

– Vet ikke om det vil bli verre

Legene kan ikke fortelle Celina om allergiene noen sinne vil forsvinne igjen eller om de kommer til å bli verre.

Hun har måtte lære seg å leve med det, og hun gjør det hun kan for å unngå de alvorlige reaksjonene hun har hatt tidligere: Unngå mat hun ikke tåler, sykehusbehandlinger og medisiner.

– Jeg har funnet min måte å leve med det på. Men jeg kan merke at det ikke er over. Jeg har hatt litt salt på maten, og da blir tunga hoven og jeg må ta en allergitablett, forteller hun.

Ved å alltid ha en EpiPen med seg har hun en plan dersom det skulle gå ille, og Celina, som jobber som tannhelsesekretær, har erfaring med hvordan man setter dem.

– Men jeg håper jeg slipper å bruke den, jeg synes den er så skummel!, sier hun og ler litt.

– Så jeg gjør det jeg kan for å ikke havne i en situasjon der jeg må bruke den. Og man blir så sliten av adrenalinet man får, man må ringe ambulansen og inn for observasjon, og slike ting. Det er stress - så jeg passer på.

BEHANDLING: I flere år har Celina fått behandling for allergi på sykehuset. FOTO: Privat
BEHANDLING: I flere år har Celina fått behandling for allergi på sykehuset. FOTO: Privat Vis mer

Og fremdeles - snart et år etter at symptomene begynte å forverre seg igjen - kan hun få nye «overraskelser»:

– I dag for eksempel, var jeg hos legen for å sette allergivaksiner, som jeg har gjort siden 2020. Men sist gang ble jeg så dårlig av dem - jeg ble hoven i ansiktet og sov i to dager. Så de har valgt å slutte med dem fordi jeg har blitt så sensitiv etter den andre graviditeten, forteller hun.

Celina mener kvinner skal leve så normalt som mulig under svangerskap, men hun påpeker at det er lurt å være litt obs hvis du begynner å reagere på ting du ikke har reagert på før.

– For meg startet det da jeg spiste enkelte matvarer. Hvis det skjer, og spesielt hvis du samtidig er mye sliten og trøtt, så kan det være allergi, og da er det lurt å prate med en lege. Det gjorde jo ikke jeg.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer