Alkohol

Champagne, vin eller øl - hva skaper minst krøll?

Det «smarteste» å drikke hvis du vil unngå å bli grusomt klein.

CHAMPIS TIL NYTTÅR?: Feiringen blir jo ikke helt den samme uten - MEN, husk å drikke nok vann mellom slagene! Foto: © Envision/Corbis
CHAMPIS TIL NYTTÅR?: Feiringen blir jo ikke helt den samme uten - MEN, husk å drikke nok vann mellom slagene! Foto: © Envision/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nå er det ikke mange timene til nyttårsfesten sparkes i gang. Og mange av oss har nok hamstret inn solide mengder alkohol og godsaker for å markere starten på 2017. 

For er det én kveld det skal festes, så er det nå denne, eller?

Joda, nyttårsaften er tiden for CELEBRATION (med stor C), og det er jo klart at du skal kunne kose deg med noe godt i glasset, om det så er bobler, vin, øl eller en real gin-tonic. 

MIMOSA: Bland ut champagne eller musserende med litt juice, så får du en perfekt mimosa og kanskje litt mindre skallebank første nyttårsdag. Og så ser det stilig ut og da! Foto: StockFood
MIMOSA: Bland ut champagne eller musserende med litt juice, så får du en perfekt mimosa og kanskje litt mindre skallebank første nyttårsdag. Og så ser det stilig ut og da! Foto: StockFood Vis mer

MEN, dersom du vil unngå den overdøvende skallebanken, fylleangsten og kvalmen første nyttårsdag, er det et par grep du bør ta før du hiver innpå med de sterke sakene. 

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om fyllesyke

Lavere alkoholprosent er best

Kari Randen, leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, har tidligere kommet med gode tips til deg som vil unngå den verste fyllesyken dagen derpå. Og et meget smart tips, som vi kanskje ikke alltid er flinke til å følge, er å velge drikke med litt lavere alkoholprosent (ja, lavere!).

- Jo lavere alkoholprosent, desto lavere er risikoen for å ødelegge den gode stemningen med å bli for beruset, eller våkne opp med dundrende hodepine dagen derpå, har hun fortalt. 

Men har det noe å si om du velger en drikk med 11 prosent, mot for eksempel 14 prosent?

- Når det først er snakk om at du drikker så mye at du prøver å unngå fyllesyke dagen derpå, så har neppe 11 prosent kontra 14 prosent mye betydning, men det kan ha en betydning på hvor beruset du blir, har Randen forklart.

LES OGSÅ: Derfor får du blackout

Bland ut boblene med mineralvann eller juice

Men hva med champagne-boblene? De er jo en veldig viktig del av nyttårsfeiringen, men kan det være at disse gjør deg mer fyllesyk?

- Det vi vet om bobler er at du kjenner virkningen raskere - enten det er Prosecco eller Cola, men jeg tviler på at du blir mer fyllesyk av champagne enn hvitvin, sier Randen.

Fremfor å velge en litt lavere alkoholprosent eller velge bort boblene, kan det istedenfor være lurt å blande ut den alkoholholdige drikken. 

Da inntar du ofte mindre - i hvert fall saktere. Og det finnes mange smakfulle alternativer.

GJØR SOM DRONNINGEN: Dronning Elizabeth har ofte isbiter i sine hvitvinsglass - da får du i deg litt vann samtidig som du koser deg med vinen. Foto: Reuters
GJØR SOM DRONNINGEN: Dronning Elizabeth har ofte isbiter i sine hvitvinsglass - da får du i deg litt vann samtidig som du koser deg med vinen. Foto: Reuters Vis mer

- Nordmenn er gjerne opptatt av kontinentale drikkevaner, da kan du gjøre som pariserne og blande ut champagnen med fersk appelsinjuice eller grapefruktjuice - det som kalles Mimosa. Da får du både bobler og lavere alkoholprosent.

- Tyskere og østerrikere blander også ofte ut både hvitvin og øl med alkoholfrie produkter. Spanjolenes Calimocho er et utmerket tips for varme dager; rødvin og cola med masse isbiter, forteller Randen.

Hun forklarer at generelt, så er det beste tipset for å unngå fyllesyke å spise godt, drikke vann, ta deg pauser og ikke legge deg med stigende rus.

Og til sist bruke alkovett.

- Alkovett handler om at du tenker på om du vil drikke og i tilfelle hvor mye, før du gjør det. Å tenke over hva som er bra for deg og ikke minst de rundt deg, spesielt om det er barn til stede. Alkovett er derfor å ta hensyn, sier Randen.

LES OGSÅ: Mat som hjelper mot fyllesyke

Seks gode tips for å unngå fyllesyke

1. Vær uthvilt
Er du uthvilt og frisk så tåler du rett og slett mer.

2.Spis nok mat
Skal du drikke tidligere, så bør du spise tidligere. Dersom du drikker på tom mage blir du raskt beruset. Fyll opp magen - det hjelper deg med ikke å gå på en champagnesmell, så sørg for å spise noe før du drikker.

3. Drikk vann og ta det litt med ro
Noen lager egne regler for hvor mange glass vann de skal drikke per glass med champagne eller øl - noe som slett ikke er dumt. Eventuelt legge inn noen pauser og ta noen glass vann eller alkoholfritt. Da merker du om du er like god i farta som du ønsker å være.

4. Gjør som tyskerne eller drikk som spanjolene
Tyskere og østerrikere bestiller ofte noe de kaller for Weinschorle eller Gespritzer, som er hvitvin blandet med Farris. Det smaker godt og er oppfriskende, men med lavere alkoholprosent enn champagne. Østerrikere blander ofte også øl ut med fanta eller sprite. Mens spanjolenes Calimocho består av rødvin og cola med isbiter.

5. Bruk alkovett
Hvis det er barn til stede er det ekstra god grunn til å ta hensyn til de rundt deg. Alkovett handler om å ta gode valg for deg og de andre som er til stede, og ingen synes det er stas med drita fulle folk, selv på nyttårsaften.

6. Drikk og spis før du legger deg også
Sørg for å få i deg en god matbit og masse væske før du legger deg også. Det vil sikre væske- og saltbalansen litt bedre til dagen derpå. '

Er det for sent, og du leser denne saken først dagen etter nyttårsaften - kanskje med lett hodepine? Da kan du følge disse rådene for hvordan du «kurerer» fyllesyken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer