Chili

Chili er kanskje ikke effektivt som slankemiddel, men har likevel mange helsefordeler

- Jeg tror jeg ville satset på andre ting enn chili for å slanke meg, sier ernæringsfysiolog.

FETTFORBRENNING: Joda, chili kan øke forbrenningen... Med to kalorier - ikke mye å skryte av. Den har derimot mange andre helsefordeler.  Foto: Shutterstock / g-stockstudio
FETTFORBRENNING: Joda, chili kan øke forbrenningen... Med to kalorier - ikke mye å skryte av. Den har derimot mange andre helsefordeler. Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt at chili kan være en nyttig liten grønnsak å spise dersom du vil gå ned i vekt? Og selv om du ikke engang er  begeistret for sterk mat så har du kanskje kastet deg over denne trenden også – for de fleste av oss elsker enkle løsninger.

Tanken er god – det er tross alt sunt å spise grønnsaker, men dessverre finnes det ikke enkle løsninger når det gjelder vektnedgang. Selv ikke en chili kan gjøre deg slank.

– Hvorfor myten har oppstått vet jeg ikke, det er slik det ofte er med myter. Det kan jo høres litt logisk ut fordi man gjerne kjenner på den varme følelsen man får av å spise chili, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av BraMat.no.

Så hvorfor tror vi egentlig dette?

LES OGSÅ: Chili kan øke blodsirkulasjonen din

Forbrenner kun to kalorier ekstra

Når det gjelder slanking, forbrenning og vektnedgang finnes det utvilsomt mange myter. Men det er ikke alltid basert på rent oppspinn.

– Det er jo litt sannhet i det, chili øker forbrenningen, men man glemmer å se på effekten i forhold til hvor mye man faktisk får i seg. Det er snakk om så lite at det har lite å si for totalen, forklarer Borchsenius. 

I et innlegg på BraMat forteller hun at det er visse studier som tyder på at chili kan se ut til å gjøre oss mindre sultne og mer tilfredse etter et måltid – som igjen gjør at vi spiser mindre enn vi ellers ville ha gjort. Og en studie fra 2011 viste blant annet at chili kan øke forbrenningen, men kun med 2 kalorier per time i snitt, som altså har minimal betydning for oss.

LES OGSÅ: Den beste treningen for økt forbrenning

SUNN: Å spise chilipepper kan riktignok ikke få deg til å gå ned i vekt, men den er likevel flere helsefordeler ved å spise den. Foto: Shutterstock / Ivonne Wierink
SUNN: Å spise chilipepper kan riktignok ikke få deg til å gå ned i vekt, men den er likevel flere helsefordeler ved å spise den. Foto: Shutterstock / Ivonne Wierink Vis mer

Dette bekrefter også Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i Bama.

– Chili har vist seg å øke forbrenningen i kroppen i inntil 20 minutter etter at den er spist, så det kan bidra i en slankekur, men det er neppe mange kaloriene, dessverre, sier hun til KK.no. 

Ikke bare er effekten liten i utgangspunktet, den vil også kunne bli mindre med tiden.

– Desto mer chili du spiser, desto mer venner kroppen seg til inntaket, og forbrenningseffekten går dermed ned, viser forskning. Så jeg tror jeg ville satset på andre ting enn chili for å slanke meg – som å spise masse grønnsaker, for eksempel, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Fem grønnsaker du bør spise hver uke

Chili er ikke effektivt nok som slankemiddel

Ideen om å bruke chili ved slanking har også ført til at det i dag finnes kosttilskudd og slankemidler som blant annet inneholder chili, og dermed skal hjelpe deg med å gå ned i vekt.

Men heller ikke her finnes det nok dokumentasjon til å kunne garantere vektnedgang.

Hvis ting høres for godt ut til å være sant, så er det som regel det

– Slike slankemidler spiller på det at det finnes et lite snev av sannhet i det, og det at man gjerne ønsker å tro på det. Men nå er det slik at hvis ting høres for godt ut til å være sant, så er det som regel det, sier Borchsenius.

I utgangspunktet er det slik at du ikke trenger å ta vitaminer eller kosttilskudd, med mindre du har fått påvist mangler. Har du et variert kosthold vil du få i deg alle de nødvendige vitaminer og mineraler som kroppen trenger, og et kosttilskudd vil derfor ikke gi noen økt helseeffekt – ei heller vil det gjøre deg slankere.

LES OGSÅ: Forbrenning – slik kan du «ødelegge» den

Spis chili likevel – det er godt for helsen

Det er likevel ikke noe i veien med å innlemme fersk eller tørket chili i kostholdet ditt. For selv om grønnsaken i seg selv ikke kan gjøre deg slankere, har den flere helsefordeler.

– Chilipepper er i utgangspunktet en god vitamin C-kilde. Dette er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Klarer du å spise en hel chilipepper, har du nesten dekket hele dagsbehovet for vitamin C, forteller Arsky.

EKSPERTEN: Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient i BAMA gruppen AS, og forfatter av boken «Spis deg ung».  Foto: Foto: Spis deg ung/Arsky, Cappelen Damm.
EKSPERTEN: Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient i BAMA gruppen AS, og forfatter av boken «Spis deg ung». Foto: Foto: Spis deg ung/Arsky, Cappelen Damm. Vis mer

Takket være den sterke røde fargen er chilipepper også en god kilde til antioksidantene karotenoider og flavonoider.

Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot både kreft og hjerte- og karsykdom, men dette er ikke den eneste grunnen til at chili er godt for hjertehelsen.

– Rød chili kan redusere blodkolesterolet, triglyseridnivået og blodplateaggregeringen (evnen til å danne blodpropper). I tillegg øker chili kroppens evne til å oppløse et stoff som heter fibrin, som er avgjørende i dannelsen av blodpropp. I kulturer der man spiser mye chili, har de mye lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag, og blodpropp i lungene enn vi har, forklarer hun.

Og som om ikke det var nok kan chilien også gjøre deg bittelitt lykkeligere.

– Chili er så sterkt at hjernen svarer med å utløse endorfiner. Dette er nevrotransmittere som minner om opiater og kobler seg på reseptorer i hjernen. De virker smertestillende og gir en vedvarende gledesfølelse. Endorfinene får oss også til å slappe av, noe som igjen betyr at musklene rundt blodårene slapper av, og vi får et lavere blodtrykk, sier Arsky. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer