Plastikkirurgi

Christina skulle operere brystene – våknet aldri av narkosen

Drømmen ble et mareritt på operasjonsbordet i Polen. - Alt var katastrofe fra begynnelse til slutt.

MORSKJÆRLIGHET: Christina Hedlund fikk store hjerneskader etter en brystoperasjon i Polen, og er i dag lam og uten taleevne. I over ti år har mamma Ann-Katrin Berggren kjempet for at datteren skal ha et så godt liv som mulig. – Det er kanskje løvinnemammaen i meg som gjør at jeg orker, sier hun. FOTO: Manne Widung

MORSKJÆRLIGHET: Christina Hedlund fikk store hjerneskader etter en brystoperasjon i Polen, og er i dag lam og uten taleevne. I over ti år har mamma Ann-Katrin Berggren kjempet for at datteren skal ha et så godt liv som mulig. – Det er kanskje løvinnemammaen i meg som gjør at jeg orker, sier hun. FOTO: Manne Widung

Vis mer
Publisert

Ann-Katrin Berggren holder datteren sin i hånden og legger en hårlokk som vinden har tatt tak i, pent bak øret hennes. Christina Hedlund sitter i rullestolen og ser ut til å nyte sola. Det er en av de første vårdagene, og Ann-Katrin og Christina ser ut over det glitrende vannet ved innløpet til Falsterbokanalen helt på sørspissen av Sverige.

I over ti år har Ann-Katrin Berggren kjempet for at datteren Christina Hedlund skal få et så godt liv som mulig tross begrensningene. Nå har de to tatt inn på et hjemmekoselig vandrerhjem rett ved, i påvente av at oppussingen av badet hjemme i Malmö skal bli ferdig.

– Christina liker sol og varme. Eller hva, Christina Josefina, sier Ann-Katrin og stryker datteren over kinnet.

– Mm, sier Christina. Mer enn det kan hun ikke svare, ikke etter den skjebnesvangre sensommerdagen i 2010, da livet hennes forandret seg for alltid. Tross alle årene som har gått, husker Ann-Katrin den dagen veldig klart.

LIVSGLAD: Christina før operasjonen. En ung kvinne med yrkesliv og ekteskap foran seg. FOTO: Privat
LIVSGLAD: Christina før operasjonen. En ung kvinne med yrkesliv og ekteskap foran seg. FOTO: Privat Vis mer

Operasjonsdagen

Det var den 2. august, og på helsesenteret der Ann-Katrin på det tidspunkt jobbet som allmennlege, kom det inn en jente i rullestol. Hun kunne verken snakke eller bevege seg, og synet av den unge kvinnen ga Ann-Katrin instinktivt en dårlig magefølelse.

Samme dag var nemlig den gang 31 år gamle Christina innlagt på en klinikk i Gdansk i Polen. Hun skulle gjøre alvor av en drøm og ta en brystoperasjon før bryllupet som skulle stå året etter. Ann-Katrin hadde til det siste forsøkt å overtale henne til å avbestille reisen og droppe operasjonen.

– Hvorfor skulle hun dra til Polen for å operere brystene? Jeg syntes ikke det trengtes, og som lege visste jeg hvilken risiko det innebar. Da jeg så den jenta på jobben fikk jeg en dårlig forutanelse. Jeg ringte flere ganger til Christinas kjæreste som var med henne i Polen, men han svarte ikke. Da jeg til slutt kom fram til ham, fortalte han at det hadde gått dårlig, sier Ann-Katrin.

Våknet ikke av narkosen

På operasjonsbordet i Polen var noe gått forferdelig galt. Ann-Katrin og resten av familien fløy til Gdansk dagen etter operasjonen, og synet som møtte dem på sykehuset dit Christina omsider var blitt flyttet, var brutalt.

– Polske sykehus er ikke akkurat som svenske. Christina lå der med åpne øyne og ledninger overalt. Alt var katastrofe fra begynnelse til slutt, jeg orker nesten ikke å snakke om det.

Det viste seg at Christina aldri hadde våknet av narkosen. Hun fikk oksygenmangel under operasjonen og ble rammet av alvorlige hjerneskader av den grunn. Fem dager senere ble hun fløyet hjem og ble innlagt på sykehus i Malmö.

Tiden etterpå gikk som i en tåke for Ann-Katrin.

– Jeg var i sjokk, jeg ble nesten syk. Jeg hadde vel likevel et lite håp om at hun skulle bli bedre, men samtidig forsto jeg at dette var ille. Alt var så dårlig utført, hadde de bare kjølt ned hjernen hennes med en gang, hadde skaden blitt mye mindre. Ingenting ble gjort riktig, sier Ann-Katrin.

Snart ferdig utdannet

Christina er blitt 42 år og sitter nå inntullet i et rødt teppe i rullestolen. Hun får vann via en knapp på magen som blir regulert av en assistent. Assistentene er ved Christinas side døgnet rundt, og de hjelper henne med alt fra hygiene til å få i seg næring og komme ut på turer, trene på å stå og komme seg til terapi og logoped.

FERIE: Christina var på ferie i Oslo fire år før operasjonen i Polen. FOTO: Privat
FERIE: Christina var på ferie i Oslo fire år før operasjonen i Polen. FOTO: Privat Vis mer

På mobilen sin har Ann-Katrin et bilde av Christina, tatt før operasjonen. Det blonde håret er samlet i nakken, og hun ser smilende inn i kameraet. Livet var annerledes da, og Ann-Katrin husker Christina som en livsglad kvinne som likte å reise og stelle i hagen. Hun var snart ferdig utdannet som biomedisinsk tekniker, og hadde allerede skrevet innbydelsene til sitt kommende bryllup.

– Hun var høyt og lavt og veldig aktiv. Hun hadde mange venner, trente en del og likte å lage mat, forteller Ann-Katrin.

Operasjonen i Gdansk forandret alt. Selv om Christina våknet fra koma, ble det snart klart at hun hadde fått alvorlige skader og at hun aldri ville få sitt gamle liv tilbake. En rettssak mot klinikken ble satt i gang i Polen, og gjorde at Christinas tilfelle fikk enorm oppmerksomhet både der og hjemme i Sverige.

Dømt til fengsel

I 2016 falt dommen, og fire av de fem tiltalte ved klinikken ble dømt til fengsel mellom 10 og 18 måneder. To av dem fikk dessuten yrkesforbud i to år. I dommen ble det slått fast at personalet hadde forfalsket Christinas journal, og at ledere på klinikken hadde lukket øynene for interne varsler, ifølge den svenske avisen Kvällsposten. Ingen av personalet var ved Christinas side etter operasjonen for å overvåke henne, og det viste seg at de plastiske operasjonene ble gjort som en sidebusiness for å skaffe det statlige sykehuset ekstrainntekter.

ORDLØST: De kan ikke snakke sammen, men mamma Ann-Katrin synes likevel hun av og til ser glimt av Christina slik hun var før. FOTO: Manne Widung
ORDLØST: De kan ikke snakke sammen, men mamma Ann-Katrin synes likevel hun av og til ser glimt av Christina slik hun var før. FOTO: Manne Widung Vis mer

– Jeg syntes dommen var bra og rettferdig da den kom, men i ettertid har jeg tenkt at de burde ha inndratt yrkeslisensene deres også. Det er jo de som har gjort dette mot Christina, og kanskje mot andre også, sier Ann-Katrin.

Christina fant klinikken via en svensk formidler. Da SVT-programmet Uppdrag granskning senere gjorde en reportasje på Christinas historie, ble det beskrevet slik: «Det er en overflod av nettsider med løfter om bedre og billigere plastiske operasjoner utenlands. Ferdigpakkede reiser der brystforstørrelsen eller fettsugingen kan kombineres med ferie, og foretak som garanterer sikkerhet og trygghet om noe skjer.» I reportasjen forteller flere andre svensker om hvordan de har stolt på de samme formidlerne og blitt operert på samme klinikk som Christina – og hvordan også de er blitt rammet av store komplikasjoner etterpå.

Krever erstatning

I forbindelse med dommen i 2016 fikk Christina en erstatning tilsvarende 160 000 svenske kroner. Det dekker langt fra alle kostnadene for daglige pleie, for ikke å snakke om den inntekten hun aldri vil få på grunn av skadene sine, eller det livslange traumet hun er blitt utsatt for. Christina og hennes pårørende har krevd rundt 12 millioner kroner.

– Jeg er både forbannet og skuffet når jeg tenker på det, sier hun.

Kjemper for Christina

I alle år har Ann-Katrin kjempet for at Christina skal ha det så godt som overhodet mulig. Det var hennes valg at datteren skulle bo hjemme, og hun har sørget for at Christina med hjelp av sine personlige assistenter kommer både i musikk- og berøringsterapi, at hun går til logoped og at hun bader i basseng hver uke.

Katrin jobber fortsatt som lege, og har ikke vært sykmeldt en eneste dag etter at Christina ble skadet. Hvor hun tar styrken fra til å jobbe, passe på at Christina har det bra og samtidig engasjere seg i en erstatningsprosess i Polen, det vet hun ikke selv.

SINT: Ann-Katrin er selv lege, sterkt imot undøvendig kosmetisk kirurgi og er sint på skjønnhetsindustrien som tjener penger på andres usikkerhet. Operasjoner og narkose medfører alltid en risiko, påpeker hun. FOTO: Manne Widung
SINT: Ann-Katrin er selv lege, sterkt imot undøvendig kosmetisk kirurgi og er sint på skjønnhetsindustrien som tjener penger på andres usikkerhet. Operasjoner og narkose medfører alltid en risiko, påpeker hun. FOTO: Manne Widung Vis mer

– Det er vel kanskje løvinnemammaen i meg som gjør at jeg orker. Dessuten har jeg mange venner som har vært veldig støttende. Mitt sosiale liv gir meg energi, og så liker jeg å dyrke planter, fotografere og male.

Er ikke bitter

Forholdet mellom Christina og kjæresten tok etter hvert slutt. Mange av de tidligere vennene har forsvunnet, men noen av dem fortsetter å besøke Christina av og til. Det gleder Ann-Katrin. For når Christina har det bra, har også Ann-Katrin det bra.

Men det hender hun tenker på hvor annerledes alt kunne vært.

– Jeg tenker ofte på hvordan det kunne blitt. Christina hadde vært gift og sikkert hatt barn. Det er så tragisk. Hun er blitt frastjålet livet sitt.

Tross alt som har skjedd, kjenner ikke Ann-Katrin bitterhet.

– At hun dro til Polen er tragisk, det er sørgelig. Men jeg er ikke en sånn som blir bitter, jeg blir mer sint og handler i stedet.

Og hun er sint, veldig sint til og med. Fremfor alt på skjønnhetsindustrien og de som vil tjene penger på andres usikkerhet. Hun er glad for at klinikken i Polen nå er nedlagt, og hun håper at andre tenker seg om både en og to ganger før de bestemmer seg for å gjennomgå et lignende inngrep.

– Jeg er helt imot kosmetisk kirurgi; det dreier seg bare om business. Jeg synes ikke man skal gjøre et slikt inngrep i det hele tatt, det er helt unødvendig å gjennomgå en operasjon hvis man ellers er helt frisk. Det er helt galt.

AKTIV JENTE: Christina var høyt og lavt og veldig aktiv. Hun hadde mange venner, trente og likte å lage mat, forteller mamma Ann-Katrin. FOTO: Privat
AKTIV JENTE: Christina var høyt og lavt og veldig aktiv. Hun hadde mange venner, trente og likte å lage mat, forteller mamma Ann-Katrin. FOTO: Privat Vis mer

Kjenner fortsatt igjen datteren sin

For Ann-Katrin er det selvsagt å kjempe for datteren sin. Hun har nylig kjøpt en øyestyrt pc, en såkalt Tobii, som skal gjøre det lettere for Christina å kommunisere med omgivelsene. Som lege følger Ann-Kristin også ekstra godt med på hva som skjer innen forskningen når det gjelder hjernens oppbygging og evne til å reprodusere seg selv.

Hun har håp om at Christina skal gjøre ytterligere framskritt, og hun kjenner fortsatt igjen datteren sin.

– Jeg tror at Christina innerst inne er akkurat som før. Jeg synes jeg ser glimt av det noen ganger. Selv om milliarder av hjerneceller er skadde, er milliarder andre celler fortsatt friske. Vi tar en dag av gangen.

GLEDER: Sol i ansiktet, vind i håret og lyden, synet og lukten av sjø. Det er noe Christina liker, tror mamma Ann-Katrin. FOTO: Manne Widung
GLEDER: Sol i ansiktet, vind i håret og lyden, synet og lukten av sjø. Det er noe Christina liker, tror mamma Ann-Katrin. FOTO: Manne Widung Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer