Orgasmehodepine

- Cirka 1 prosent av befolkningen kan oppleve orgasmehodepine i løpet av livet

Kan vare fra noen minutter til flere timer etter orgasmen.

ORGASMEHODEPINE: Har du hørt om orgasmehodepine? Kan oppstå både under sex og onanering. Foto: Adam Gregor / Shutterstock / NTB scanpix
ORGASMEHODEPINE: Har du hørt om orgasmehodepine? Kan oppstå både under sex og onanering. Foto: Adam Gregor / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har akkurat hatt deilig sex, og til og med klart å komme i mål (high five), og nå ligger du der med en dundrende hodepine. Hva i alle dager skal dette bety?

Sex skal jo føles bra, og forskning har til og med vist at det kan lindre smerter og hjelpe mot migrene. Men noen ganger kan faktisk sex og orgasmer være nettopp det som gir deg en hodepine. Merkelig, men sant.

LES OGSÅ: Morgensex kan ha flere positive fordeler

– Det ser ut som cirka 1 prosent av befolkningen kan oppleve det i løpet av livet. De fleste studier tyder på at det er 2-4 ganger så mange menn som kvinner som får det, sier Lars Jacob Stovner, som er leder ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved St. Olavs Hospital, til KK.no.

Han er professor i nevrologi ved NTNU, og har selv forsket på behandling av migrene og andre typer hodepiner. Han forteller at migrenepasienter er mer utsatt for å få det enn andre, men det kan likevel arte seg litt forskjellig hos ulike mennesker.

LES OGSÅ: Langt flere kvinner enn menn har migrene

TO TYPER: Det finnes to typer orgasmehodepiner, og den vanligste kan være svært kraftig. Foto:  Jacob Lund / Shutterstock / NTB scanpix
TO TYPER: Det finnes to typer orgasmehodepiner, og den vanligste kan være svært kraftig. Foto: Jacob Lund / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Finnes to typer orgasmehodepine

Orgasmehodepine kan oppstå både ved sex og ved onanering, men hodepine er ikke bare hodepine, det finnes flere ulike typer. Så hva slags hodepine er det egentlig man får av orgasmen? Ifølge Stovner finnes det to typer, og den ene bygger seg opp gradvis under seksuell aktivitet, og kommer gjerne før orgasme. 

– Denne er ofte nokså moderat og ligner mest på en vanlig spenningshodepine, forklarer han. 

Haakon Aars, som er psykiater og klinisk sexolog, kan forklare hvorfor dette skjer.

– Den første typen kommer av at opphisselsen ved samleie forårsaker muskelsammentrekninger i hodet og nakken og derfor fører til hodepine/smerter. Denne hodepinen kan behandles med medisiner som er i gruppen NSAIDS; Indometacin eller Propranalol, forteller han til KK.no.

Den andre typen hodepine henger derimot sammen med forhold i blodårene. 

– Den kan være svært intens og kraftig. Den kan være forårsaket av økt blodtrykk hvor blodårene utvider seg. Og kan vare fra noen minutter til flere timer faktisk. Denne orgasmehodepinen rammer gjerne flere menn enn kvinner, sier Aars.

Stovner kan fortelle at dette er den vanligste typen av orgasmehodepine, og den kommer gjerne rett før eller under orgasme. 

– Den er akutt og svært kraftig. Oftest er smerten i bakhodet, og det er vanligvis ikke kvalme eller lignende som ved migrene. Den kan vare i opptil et døgn, men som regel varer den mye kortere, forklarer han.

LES OGSÅ: En tredjedel av alle med migrene har øyemigrene

DUNDRER: Orgasmehodepine kan være smertefullt og plagsomt, men er som oftest helt ufarlig. Foto:  Myimagine / Shutterstock / NTB scanpix
DUNDRER: Orgasmehodepine kan være smertefullt og plagsomt, men er som oftest helt ufarlig. Foto: Myimagine / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Som regel helt ufarlig

Slike typer hodepine kan være smertefulle, plagsomme og komme fryktelig ubeleilig, for noen kan det også legge en demper på sexlivet, fordi man kanskje ligger der og bekymrer seg for å få vondt i hodet. 

Likevel er det ikke noe du behøver å være redd for. Ifølge Stovner er dette en såkalt godartet hodepine, i den forstand at den ikke er farlig. 

Når det er sagt er det likevel lurt å være litt obs, for i sjeldne tilfeller kan det skyldes noe mer alvorlig.

– Det er viktig å være oppmerksom på at det under seksuell aktivitet, før eller under orgasme, kan oppstå en hodepine som ligner veldig på disse fordi den er svært akutt og kraftig, men som skyldes blødning mellom hjernehinnene (såkalt subaraknoidalblødning) på grunn av utposninger på blodårene, sier Stovner og forklarer videre. 

– Dette er en farlig tilstand som kan kreve innleggelse. Det er også beskrevet tilfeller der det har oppstått lekkasje av ryggmargsvæsken i forbindelse med seksuell aktivitet, noe som kan gi en svært plagsom men ikke farlig hodepine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer