Autoimmune Sykdommer

- Cirka fem prosent av verdens befolkning utvikler autoimmun sykdom og av disse er 78 prosent kvinner

Kan skyldes både gener og kvinnelige kjønnshormoner.

RAMMER FLEST KVINNER: Autoimmune sykdommer er et samlebegrep på rundt 80 ulike sykdommer, og kvinner er langt oftere rammet. Foto: Shutterstock / Irina Bg
RAMMER FLEST KVINNER: Autoimmune sykdommer er et samlebegrep på rundt 80 ulike sykdommer, og kvinner er langt oftere rammet. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi snakker ofte om hva vi kan gjøre for å få et sterkt immunforsvar, for vi vil jo gjerne holde oss friske og sunne. Men visste du at et for sterkt immunforsvar ikke er utelukkende positivt? Blir det for sterkt så vil vi rett og slett bli syke.

Et overaktivt immunforsvar vil gå til angrep på din egen kropp, ved at immunsystemet feilaktig angriper friske celler, og ødelegger disse og det vevet de tilhører. Dette kalles for autoimmune sykdommer. 

LES OGSÅ: 40.000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmsykdommer

– Dette skader funksjonen til de organene som angripes. Avhengig av hvilke organer som angripes, gir dette opphav til forskjellige typer sykdommer, sier Lise Kveberg, som er administrativ koordinator og seniorrådgiver ved Senter for immunregulering, Universitetet i Oslo, til KK.no.

Psoriasis er en av de mest utbredte

Ifølge Ole-Jan Iversen, som er professor i laboratoriemedisin og barne- og kvinnesykdommer ved NTNU er autoimmune sykdommer et samlebegrep på betennelsestilstander der man ikke har kunnet identifisere smittestoff (altså bakterie eller virus) som årsak til betennelsen eller inflammasjonen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer