Autoimmune Sykdommer

- Cirka fem prosent av verdens befolkning utvikler autoimmun sykdom og av disse er 78 prosent kvinner

Kan skyldes både gener og kvinnelige kjønnshormoner.

RAMMER FLEST KVINNER: Autoimmune sykdommer er et samlebegrep på rundt 80 ulike sykdommer, og kvinner er langt oftere rammet. Foto: Shutterstock / Irina Bg
RAMMER FLEST KVINNER: Autoimmune sykdommer er et samlebegrep på rundt 80 ulike sykdommer, og kvinner er langt oftere rammet. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi snakker ofte om hva vi kan gjøre for å få et sterkt immunforsvar, for vi vil jo gjerne holde oss friske og sunne. Men visste du at et for sterkt immunforsvar ikke er utelukkende positivt? Blir det for sterkt så vil vi rett og slett bli syke.

Et overaktivt immunforsvar vil gå til angrep på din egen kropp, ved at immunsystemet feilaktig angriper friske celler, og ødelegger disse og det vevet de tilhører. Dette kalles for autoimmune sykdommer. 

LES OGSÅ: 40.000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmsykdommer

– Dette skader funksjonen til de organene som angripes. Avhengig av hvilke organer som angripes, gir dette opphav til forskjellige typer sykdommer, sier Lise Kveberg, som er administrativ koordinator og seniorrådgiver ved Senter for immunregulering, Universitetet i Oslo, til KK.no.

Psoriasis er en av de mest utbredte

Ifølge Ole-Jan Iversen, som er professor i laboratoriemedisin og barne- og kvinnesykdommer ved NTNU er autoimmune sykdommer et samlebegrep på betennelsestilstander der man ikke har kunnet identifisere smittestoff (altså bakterie eller virus) som årsak til betennelsen eller inflammasjonen. 

– Sykdommene blir grovt sett definert ut fra hvilket organ eller organsystem inflammasjonen er lokalisert til, sier Iversen til KK.no.

– Psoriasis, som jeg i hovedsak har forsket på, er lokalisert til huden og er vel den mest utbredde autoimmune sykdommen. Den rammer 2-4 prosent av befolkningen og er likelig fordelt på begge kjønn, legger han til.

HUD: Hudsykdommen psoriasis er en av de mest utbredte autoimmune sykdommene. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
HUD: Hudsykdommen psoriasis er en av de mest utbredte autoimmune sykdommene. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Flere av de autoimmune sykdommene er svært vanlige tilstander. De aller fleste av oss kjenner noen som er rammet, og sannsynligheten er stor for at det er en kvinne.

LES OGSÅ: Kim Kardashian har psoriasis : - Jeg har lært meg å leve med det

78 prosent av de rammede er kvinner

– Det finnes mer enn 80 sykdommer med autoimmun karakter med mer eller mindre overlappende symptomer. Cirka fem prosent av verdens befolkning utvikler autoimmun sykdom og av disse er 78 prosent kvinner, forteller Kveberg. 

Noen av de mest vanlige autoimmune sykdommene er diabetes type 1, cøliaki, multippel sklerose og autoimmune tyroidesykdommer. Leddgikt er også en stor folkesykdom og her rammes kvinner dobbelt så ofte som menn.

Hvorfor de fleste autoimmune sykdommer er vanligere hos kvinner vet man ikke sikkert. Derimot vet man at autoimmune sykdommer er delvis arvelig betinget og noen av genene som bidrar kan være lokalisert på X-kromosomet. 

Kjønnshormoner spiller også antagelig en viktig rolle. Forskning har antydet at kvinnelige kjønnshormoner (østrogener og prolaktin) kan stimulere noen former for autoimmunitet, mens mannlige kjønnshormoner (androgener) kan virke beskyttende, forklarer hun. 

– De autoimmune sykdommene som er skjevest fordelt mellom kjønnene er Sjøgrens syndrom, systemisk lupus erytematosus (SLE), autoimmun tyroidesykdom og systemisk sklerose, som er 7 til 10 ganger mer vanlig hos kvinner enn hos menn, legger hun til. 

LES OGSÅ: - Jeg gikk fra å være 100 prosent frisk, til ikke å kunne kle på meg selv

VONDE LEDD: Leddgikt er også en stor folkesykdom og her rammes kvinner dobbelt så ofte som menn. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
VONDE LEDD: Leddgikt er også en stor folkesykdom og her rammes kvinner dobbelt så ofte som menn. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Må leve med sykdommen

Siden autoimmune sykdommer inkluderer en rekke ulike typer lidelser, betyr også dette at plagene kan være ganske forskjellige fra sykdom til sykdom. Hvordan du rammes avhenger av hvilken del av kroppen som angripes.

– Hva som utløser utvikling av autoimmune sykdommer har vi fortsatt ikke noen fullstendig forklaring på, og det er mye pågående forskning for å finne svaret på dette, sier Kveberg.

Hvis du først har en autoimmun sykdom kan du ikke helbredes, men det finnes likevel medisiner og behandlinger som demper de verste plagene.

– Det som karakteriserer sykdommene er at betennelsen er kronisk og behandlingene består generelt i å dempe betennelsen, forteller Iversen.

– Når man i større grad forstår mekanismene som ligger bak de autoimmune sykdommene tror jeg man kan fjerne årsaksmekanismene og derigjennom gjøre pasienten frisk. Men med dagens kunnskap og behandlingsmetoder vil behandlingen i hovedsak være å begrense plagene, legger han til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer