D-vitamin for eldre

D-vitamin gjør ikke eldre sterkere

Fysisk aktivitet har større virkning på kroppen enn kosttilskuddet, mener forsker.

D-VITAMIN: Det er viktig å få i seg tilstrekkelig mengde, men selve vitaminet gjør ikke eldre sterkere, viser forskning. Foto: Scanpix.
D-VITAMIN: Det er viktig å få i seg tilstrekkelig mengde, men selve vitaminet gjør ikke eldre sterkere, viser forskning. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Tidligere studier har vist at D-vitamin kan redusere fall ved at vitaminet gjør de eldre mer bevegelig og opprettholder muskelstyrke.

Dette har forskere på Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen sett nærmere på. De ville finne ut om D-vitamin ga økt positiv effekt på muskelstyrke og bevegelighet dersom dosen var større enn det daglige behovet.

Resultatet viser at dette strider imot tidligere funn.

Forverring av bevegelighet

​– Vi så ingen forbedring av muskelstyrke etter vitamin D-tilskudd. Motsatt fant vi en liten, men betydelig forverring av bevegelighet, sier professor Jutta Dierkes ved Universitetet i Bergen.

Det skriver Forskning.no.

Studien er publisert i Journal of Human Nutrition and Dietetics.

I studien samlet og analyserte forskerne all forskningslitteratur på feltet. I alt 15 studier basert på over 2000 artikler og nær 3000 eldre var involvert.

Forskerne utførte tester av håndstyrke og hvor lang tid de brukte for å reise seg opp av stolen og gå en viss distanse. Dette er etablerte tester for å undersøke muskelstyrke og bevegelighet på en standardisert måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer