Slankemedisin

Da attpåklatten kom, var kiloene umulig å få av

Birgit Kolstad (54) hadde prøvd alt for å gå ned i vekt, før hun fikk en medisin som fikk fortgang på sakene.

SLANKEMEDISIN: Birgit har nesten nådd målet sitt, takket være slankemedisin og livsstilsendring. Foto: Privat
SLANKEMEDISIN: Birgit har nesten nådd målet sitt, takket være slankemedisin og livsstilsendring. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg har prøvd det meste, sier Birgit Kolstad (54).

Man hører ofte om de som har slitt med overvekt så å si hele livet, og etter å ha prøvd alle mulige slankekurer, og nesten gitt opp, er slankemedisin eller slankeoperasjon siste utvei.

Men Birgit har alltid vært slank – frem til hun fikk sitt siste barn. Hun fikk tre barn i 20-årene, og opplevde å gå ned til sin trivselsvekt allerede etter en måned. Det var aldri noe problem – helt til attpåklatten kom da hun nesten var 40 år gammel. Det hjalp heller ikke at hun samtidig fikk påvist lavt stoffskifte.

Birgit la på seg cirka 20 kilo i hvert svangerskap, men med de tre første barna forsvant kiloene med ammingen. Hun gjorde ingenting annerledes med sistemann, men hun er overbevist om at alderen jobbet imot henne.

- Etter det, har jeg slitt med vekta. Og etter å ha prøvd lavkarbo, glutenfritt, tabletter kjøpt på nett, og å omtrent ikke spise i det hele tatt, uten at det har hatt effekt, da blir man demotivert. Jeg har virkelig fått merke at det ikke er lett å gå ned i vekt når du er i 40-årene, kontra 20-årene, sier hun.

Vektøkningen påvirket Birgits selvbilde mye. Hun følte seg ikke lenger som seg selv.

- Jeg sliter med å finne bilder av meg selv fra de siste årene, fordi jeg alltid gjemte meg unna når bilder skulle tas. Jeg syntes bare at det var ubehagelig. Men det er jo lurt å ha, slik at jeg kan se tilbake på bildene og tenke at jeg aldri skal se sånn ut igjen.

FØLTE SEG IKKE VEL: Berit forteller at hun ikke hadde det bra med seg selv etter vektoppgangen. Foto: Privat
FØLTE SEG IKKE VEL: Berit forteller at hun ikke hadde det bra med seg selv etter vektoppgangen. Foto: Privat Vis mer

Vektnedgangsprogram

Birgit strevde lenge med å balansere stoffskiftet sitt. Men da hun attpåtil kom i overgangsalderen, følte hun at hun aldri kom til å nå matchvekten sin igjen. Helt til datteren hennes, som er sykepleier i Kry, fortalte henne om et vektnedgangsprogram de var i gang med, hvor man får oppfølging av lege.

- Jeg forstod selv at jeg ikke var kraftig overvektig, men å være 15 kilo tyngre enn jeg alltid har vært, er tungt. Jeg følte meg ikke fin i noe som helst, og det er en kjip følelse. Derfor ønsket jeg å gi det et forsøk.

Birgit bor i Dalsbygda, og det ville bli for tungvint å møte opp hos Kry i Oslo jevnlig, derfor fikk hun hjelp av fastlegen til å ta nødvendige tester. De fant ut at hun hadde mangel på enkelte vitaminer, slik som folat og d-vitamin, så de startet i det små med kosttilskudd og noen små endringer i matvanene hennes.

- Jeg er ingen frokostperson, så jeg har hatt for vane å spise dagens første måltid i 12-13-tiden, og derfor spist mye utover kvelden like før leggetid. Det er ingen god oppskrift. Derfor begynte jeg å drikke litt melk eller spise en yoghurt til frokost, og bli mer bevisst på hva jeg spiste utover dagen.

ØNSKET Å TA GREP: Birgit valgte å gi Krys vektnedgangsprogram et forsøk. Foto: Privat
ØNSKET Å TA GREP: Birgit valgte å gi Krys vektnedgangsprogram et forsøk. Foto: Privat Vis mer

Startet på slankemedisin

Selv om Birgit forsøkte å ta grep, ville ikke vekten rikke seg. Derfor fikk hun starte med slankemedisinen Wegovy i februar.

- Det gikk en måneds tid, og suget etter noe å spise ble borte. Jeg var istedenfor nødt til å bli bevisst på at kroppen trengte mat, og passe på at jeg fikk i meg det jeg trengte.

Da matlysten forsvant, nærmest glemte Birgit å spise, og hun merket at det gikk kraftig utover energinivået.

- Jeg ble veldig slapp, og det er ikke så praktisk når man jobber på sykehjem med høyt trykk hele tiden.

Tidligere kunne Birgit snoke i skapene etter potetgull og kjeks på kvelden da matsuget kom snikende, men sprøyta fjernet denne lysten helt. Det samme gjelder fristelsene som er til stede på jobb.

- Det står alltid kaker og godteri fremme. Når du nærmer deg slutten av arbeidsdagen, og er skikkelig sulten, er det så lett å ta et kakestykke. Men det er jo ikke det smarteste før middag. Dette suget ble helt borte etter at jeg hadde gått på sprøyta en stund.

Om medisinen

Dersom legen og pasienten blir enige om at medisiner er riktig behandling for vektnedgang, vil legen finne den typen som passer best for den enkelte.

Ett av alternativene er Wegovy, som kan fremme vektnedgang da det svekker appetitten.

- Vektreduserende medisiner er et supplement til en generell livsstilsendring. De gode valgene man tar for egen helse ved siden av å ta medisiner, er det som gjør at man vil kunne trappe ned på medisinen etter hvert, og holde på vekten man har jobbet for å nå. En resept på slike medisiner vil derfor ikke være det eneste tiltaket vi gjør for å nå målene vi setter, forklarer Charlotte Salter.

Salter er lege med sertifisering innen livsstilsmedisin. Hun har vært med på å utvikle vektnedgangsprogrammet til Kry.

- Hvem kan få delta i dette programmet?

- Personer over 16 år, som er overvektige eller har fedme, og ønsker å gå ned i vekt. Utover dette er det ingen krav for deltakelse, og man behøver ikke å gå på medisiner for å delta, sier Salter.

LEGE: Charlotte Salter. Foto: Thomas Andersen
LEGE: Charlotte Salter. Foto: Thomas Andersen Vis mer

Effekt

- Hvor god effekt har Wegovy, og hvor mange lykkes med vektnedgang ved hjelp av medisinen?

- Ved å redusere appetitten, vil det bli enklere for pasienten å konsentrere seg om å endre livsstilsvanene sine, og disse vanene vil kunne hjelpe dem med å kontrollere matinntaket i fremtiden også, sier Salter.

Hun understreker at det er viktig å ikke spise for lite heller, da det vil føre til energiunderskudd.

- Mat er en viktig del av livet vårt, og man må få i seg nok næring for å unngå mangler. Derfor er det viktig å finne riktig dose av Wegovy. Det har ofte god effekt, men det hjelper ikke like mye om du spiser på følelser, eller trøstespiser – altså at du spiser selv om du ikke er sulten. Dette er noe de aller fleste av oss gjør til tider. Det er derfor viktig å kartlegge pasientens spisevaner, sier hun.

Kickstart

Vekten startet på 85 kilo, og plutselig så Birgit syv-tallet på vekten.

- Da kicket det inn noe hos meg, og jeg ble veldig motivert til å fortsette vektnedgangen. Jeg ble bevisst på å bevege meg mer, men ettersom jeg ikke liker helsestudio, gjorde jeg små valg i hverdagen, som å ta trappene istedenfor heisen, og generelt gå mer.

Birgit har fått oppfølging fra Kry i seks måneder. Legen ringer henne en gang i måneden for å sjekke hvordan det går, og komme med råd ved behov.

- Wegovy er et hjelpemiddel, men den gjør ikke jobben for deg – den mentale jobben må du gjøre selv. Men det hjelper også å ha en lege å støtte seg på, som heier på deg, sier hun.

Enorm forskjell

Vekten har krøpet sakte, men sikkert nedover, og Birgit har til nå gått ned 15 kilo. Hun merker enorm forskjell. Før slet hun med smerter i korsryggen og hofta, og de er helt borte.

- Absolutt alt er lettere. Jeg merker at klærne har blitt for store, og det er helt nydelig å legge vekk store klær. Så kan jeg med god samvittighet kjøpe meg noe nytt – bare det i seg selv gir motivasjon.

Hun har blant annet fått på seg bunaden sin igjen, noe som var en drøm.

- Bunaden har geipet mot meg i skapet mitt i åtte år. Den ble plutselig den største forræderen jeg hadde. Jeg fikk den da jeg var 14 år, og det er veldig ålreit å kunne bruke den nå, i en alder av 52.

Søvnen har også blitt totalforandret: For et par år siden fikk hun CPAP-maskin, da hun hadde søvnapné, og opplevde pustestopp om natten.

- Jeg hadde veldig dårlig søvnkvalitet på grunn av dette. Nå sover jeg godt, og jeg har levert CPAP-maskinen tilbake, sier hun med et smil.

Sluttet på Wegovy

Birgit tok Wegovy frem til juni, og har ikke satt noen nye injeksjoner etter dette.

- Jeg ønsker å forsøke å fortsette selv, og det har gått bra til nå – selv om det var midt i ferien hvor man gjerne spiser litt mer usunn mat og drikker noen flere glass vin enn til vanlig. Men jeg har prøvd å opprettholde vanene jeg har tillagt meg, så det har gått bedre enn fryktet.

Nå mangler Birgit kun fem kilo for å nå sin idealvekt.

VEKTNEDGANG: Birgit mangler kun fem kilo før hun har nådd målet hun har satt seg. Foto: Privat
VEKTNEDGANG: Birgit mangler kun fem kilo før hun har nådd målet hun har satt seg. Foto: Privat Vis mer

Dette skjer når man slutter å ta medisinen

Men hva skjer egentlig når man slutter med medisinen? Ifølge Salter, vil pasientene gradvis få tilbake matlysten.

- Derfor er det veldig viktig å innarbeide gode livsstilsvaner, slik at pasienten klarer å håndtere sult og matlyst på en bedre måte enn tidligere. Vi forsøker å skape vaner som vil fungere på lang sikt, og i tillegg forsøker vi å se på mat på en mer positiv måte – blant annet ved å ikke telle kalorier. Vi fokuserer på god, næringsrik mat, som holder deg mett lenge.

Salter forklarer at de forsøker å gi pasientene kunnskap om hvordan de kan unngå blant annet trøstespising.

- Å endre matvaner og endre livsstil, kan være veldig utfordrende. Wegovy og andre vektreduserende medisiner, kan gi en dytt i riktig retning, men det er bare en liten brikke i en større plan, understreker hun.

Ville ha en utfordring

- Hvorfor sluttet du på Wegovy før du nådde målet?

- For det første er medisinen veldig dyr. Jeg føler også at matvanene jeg har jobbet inn, skal sørge for at jeg kommer i mål – uten at jeg må bruke 2000 kroner i måneden på sprøyter. Jeg gjør det litt for å utfordre meg selv også, og jeg kjenner at jeg virkelig må jobbe med hodet, sier Birgit, og legger til:

- Men dersom jeg ikke klarer å gå ned de siste fem kiloene selv, så ser jeg ikke noe problem i å starte på medisinen igjen, til målet er nådd.

Ikke opplevd bivirkninger

- Har du fått noen bivirkninger?

- Jeg har ikke fått noen bivirkninger. Jeg hadde fått vite at en del opplever kvalme og lignende, men jeg har ikke merket noe til det, sier Birgit.

De vanligste bivirkningene som er rapportert ved bruk av Wegovy, er ifølge Salter er kvalme, forstoppelse, diaré, halsbrann og oppkast.

- Ofte vil disse bivirkningene gradvis forsvinne over tid, sier Salter.

Spiser vanlig mat

- Er du veldig streng med kostholdet?

- Da jeg startet på dette programmet, tenkte jeg at jeg ikke kunne kose meg med et glass vin engang. Men det er lov å ta seg et glass i ny og ne, og jeg spiser den samme maten som familien min gjør – bare litt mindre porsjoner. Og så stopper jeg når jeg er mett, selv om maten er god og jeg har lyst på mer.

Birgit mener at sprøyta har vært avgjørende for at hun klarer å begrense seg.

- Før spiste jeg som regel opp restene om det ble igjen noe etter middagen, men nå frister det ikke lenger.

Nå som Birgit har gått uten sprøyta en stund, merker hun at lysten på mat er tilbake, men nå ha hun en helt annen motivasjon enn hun har hatt tidligere.

- Nå er jeg så nærme målet, og jeg skal ikke tilbake der jeg var. Jeg har mistrivdes i egen kropp i 13 år, og jeg har brukt altfor mange penger på sprøytene, så det vil være veldig bortkastet å la det skli ut igjen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer