Livsstilsendring

Da Emera ble koronapermittert, bestemte hun seg for å endre livsstilen

- Men jeg har aldri vært en spesielt aktiv person, og jeg så derfor for meg at jeg ville legge mye på meg dersom jeg ikke gjorde noe drastisk.

BLE KORONAPERMITTERT: Emera har møtt mye motgang de siste årene. - Styrken min er at jeg tillater meg selv å være litt nede før jeg samler meg selv igjen og kjører på. Jeg gir ikke opp, sier hun. FOTO: Privat
BLE KORONAPERMITTERT: Emera har møtt mye motgang de siste årene. - Styrken min er at jeg tillater meg selv å være litt nede før jeg samler meg selv igjen og kjører på. Jeg gir ikke opp, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Koronapandemien har fått oss til å tilbringe mer tid hjemme enn noen gang før, enten på grunn av hjemmekontor, karantener eller permitteringer, men hvordan vi har valgt å bruke denne perioden varierer veldig.

Mens noen har pløyd gjennom alt som finnes av filmer og serier på Netflix, har andre blitt eksperter på å bake med surdeig.

Da Emera Mostafa (33) ble koronapermittert, valgte hun å snu den negative situasjonen til noe positivt.

Måtte starte på nytt

Emera er kurder og flyttet fra Syria til Norge i 2007. I dag trives hun godt på Sola like utenfor Stavanger, hvor hun bor sammen med ektemannen og sønnen på 9 år.

Nedturene har riktignok stått i kø for Emera de siste årene.

Da hun først kom til Norge var hun godt i gang med en økonomiutdannelse fra hjemlandet. Hun valgte imidlertid å satse på oljeindustrien i stedet og tok en bachelor og master i petroleumsgeologi.

Men før hun rakk å bli ansatt i oljebransjen, ble vi rammet av oljekrisen og jobbmulighetene ble mer eller mindre borte over natten.

– Jeg tenkte da at det ville være lurt å komme meg litt vekk fra oljeindustrien og valgte å satse på nytt. Jeg tok derfor en master i risikostyring, men endte faktisk allikevel opp med å få jobb i oljebransjen etter at jeg var ferdig med masteroppgaven, forteller hun.

Ønsket å gå ned i vekt

Lykken skulle riktignok vise seg å bli kortvarig. For før sommeren, på grunn av koronapandemien, blir hun permittert. Det er nok et stort tilbakeslag, men Emera er ikke den som lar motgang diktere livet sitt.

Hun bestemmer seg for å vende koronapermitteringen til noe positivt og gjøre sunne livsstilsendringer.

– Jeg har alltid vært veldig glad i mat og da vi i mars måtte ha hjemmekontor fikk jeg endelig tid til å lage god mat og spise søte saker, men jeg hadde allerede noen kilo for mye på kroppen som jeg fikk da jeg studerte. Under studietiden hadde jeg nemlig så lite tid til overs at jeg heller prioriterte å være sammen med sønnen min enn å trene.

– Jeg har heller aldri vært en spesielt aktiv person, bortsett fra et par turer i fjellet. Jeg så derfor for meg at jeg ville komme til å legge på meg mye dersom jeg ikke gjorde noe drastisk under permitteringen, sier hun.

Startet i det små hjemme

For mange som ønsker seg en livsstilsendring er noe av det vanskeligste ofte å komme seg over dørstokken hjemme. Tanker om at man må være bedre trent eller burde gå ned et bestemt antall kilo før man kan troppe opp på treningssenteret, er heller ikke uvanlig.

For Emera var det å begynne i det små hjemme det som skulle til for å komme i gang med treningen.

– Selv om jeg ikke liker å gå turer, synes jeg det går greit på tredemøllen min. Jeg begynte derfor å trene hjemme og økte mengden gradvis. Det fine med å trene hjemme er at du kan dusje på ditt eget bad og at det er tidsbesparende.

– Da treningssentrene åpnet igjen, følte jeg meg klar til å komme i gang der etter å ha vært støttemedlem i flere år. Jeg kjente at kroppen ville ha mer og begynte med styrketrening. Som regel varmer jeg opp med en halv time på romaskinen eller ellipsemaskinen først. Det er gøy å se fremgang, første gang klarte jeg bare fem minutter på ellipsemaskinen, men nå er rekorden min 1,5 time, smiler hun.

TRENER HVER DAG: Da Emera ble permittert bestemte hun seg for å gjøre en helomvending i livet sitt. Fra å være så godt som inaktiv, trener hun nå hver eneste dag. FOTO: Privat
TRENER HVER DAG: Da Emera ble permittert bestemte hun seg for å gjøre en helomvending i livet sitt. Fra å være så godt som inaktiv, trener hun nå hver eneste dag. FOTO: Privat Vis mer

Har både fått fysiske og psykiske effekter

Emera har under permitteringen hatt tid til å trene hver eneste dag, noe som har gitt synlige kroppslige resultater da den 1,55 m høye kvinnen har gått ned fra 70 til 56 kilo. Men hun har også merket flere andre positive effekter av treningen.

– Tidligere hadde jeg rygg- og skuldersmerter, men disse har forsvunnet helt. Jeg kjenner også at jeg har fått økt selvtillit. Det er en veldig god følelse å endelig kunne gå i klesbutikker og kjøpe de klærne jeg vil, ikke bare velge det som passer.

– Før var jeg dessuten alltid slapp og orket ikke noe annet på ettermiddagene enn å lage mat og se på tv. Nå har jeg funnet ut at det for meg passer best å trene på kvelden, noe som gir meg masse energi og godt humør på dagtid.

En treningsklokke som registrerer aktivitetsnivå og kaloriforbrenning, har vært et av de viktigste hjelpemidlene for å oppnå målene. Men ellers har hun ikke gjort noen særlige endringer med tanke på kosthold.

– Mange har spurt meg og tror ikke helt på at jeg har klart å gå ned uten å endre kostholdet. Jeg synes mange ikke gir kroppen den anerkjennelsen den fortjener, vi tror ikke på oss selv og hva vi kan oppnå med kroppene våre. Selv om kosthold selvsagt også er viktig, tror jeg det er lurt å jobbe med en ting om gangen. Jeg har forsøkt å spise som vanlig, passe sunt og ikke for seint på dag.

Emeras neste mål var å kutte ut røyken og også her gikk hun for en gradvis nedtrapping. Røyken ble først erstattet med snus og nå er hun i en prosess hvor hun går over til snus uten nikotin.

FØR OG ETTER: Livsstilsendringen har gitt synlige resultater. Bildet til venstre er fra april, mens bildet til høyre ble tatt i august. FOTO: Privat
FØR OG ETTER: Livsstilsendringen har gitt synlige resultater. Bildet til venstre er fra april, mens bildet til høyre ble tatt i august. FOTO: Privat Vis mer

Kollapset da sønnen ble skadet

Emera har klart å holde motivasjonen oppe i alle disse månedene, til tross for at hun også har hatt noen negative hendelser underveis. I begynnelsen av oktober hadde hun en periode på to uker hvor hun ikke klarte å trene, på grunn av stress på hjemmebane.

Sønnen hennes havnet nemlig i en alvorlig fallulykke hvor han falt over tre meter og brakk begge hælbeina.

– Han måtte opereres og behøvde pleie 24 timer i døgnet. Fokuset mitt var da på ham hele tiden og det var mange vanskelige følelser. Da jeg endelig fikk tid til å tenke på meg selv igjen, kollapset jeg. Jeg følte at alt bare gikk galt hele tiden og så ikke noe lys i enden av tunnelen.

– Men jeg er en selvdreven person som har opplevd mange nedturer i livet mitt. Styrken min er at jeg tillater meg selv å være litt nede før jeg samler meg selv igjen og kjører på. Jeg gir ikke opp, sier hun.

- Det vil gå over

Emera er fortsatt permittert, men har fått tilbud om en jobb på bedriftens avdeling i Bergen. Målet er å holde på de gode vanene også etter at hun begynner å jobbe igjen, men hun innser at det nok ikke vil være mulig å trene like hyppig som under permitteringen.

Til andre i samme situasjon er oppfordringen hennes at du til tross for at permittering og isolasjon kan føles tungt, allikevel forsøker å gjøre noe som gir deg glede.

– Med mer tid hjemme forsøk å bruke litt av tiden til å gjøre en endring. Om det så er å være mer aktiv, pusse opp hjemme eller starte med en ny hobby. Forsøk å tenke positiv, uansett hvordan situasjonen din er, det vil gå over!

Har blitt mindre aktive under koronapandemien

Hvordan vi reagerer på motgang, varierer veldig. Noen av oss velger å gjøre positive endringer som å bevege oss mer, andre blir mindre aktive, drikker og spiser mer.

Ifølge idrettspsykolog Henrik Herrebrøden synes dette også å gjelde covid-19-relaterte problemstillinger.

– Vi vet at fysisk aktivitet er bra for oss, og nå begynner det å komme studier fra hvor mye vi har beveget oss etter koronautbruddet. Generelt ser det ut til at vi har gått færre skritt, sammenlignet med før, sier han.

– Den generelle trenden ser ut til å være å bevege seg mindre, ikke mer. Det bekreftes også av en studie i USA, med over tre tusen deltakere. Så det krever nok litt styrke, det å ta grep for å bedre egen helse under pandemien.

I den amerikanske studien kom det frem at de fysisk aktive i snitt ble over 30 prosent mindre aktive etter utbruddet. Mens de som ikke var aktive før viruset, viste relativt uendret fysisk aktivitetsnivå.

Norsk forskning viser imidlertid at de aller fleste som mosjonerte før pandemien, har trent mer eller like mye som før. Bare 14 prosent trente mindre etter den norske nedstengingen av samfunnet.

REAGERER ULIKT: Men ifølge idrettspsykolog Henrik Herrebrøden er det fullt mulig å lære seg noen strategier for å takle motgang bedre. FOTO: Fotograf Ingar Næss, StudioF2
REAGERER ULIKT: Men ifølge idrettspsykolog Henrik Herrebrøden er det fullt mulig å lære seg noen strategier for å takle motgang bedre. FOTO: Fotograf Ingar Næss, StudioF2 Vis mer

Avhenger av hvor mentalt tøffe vi er

Dersom du i tillegg til samfunnets nedstenging har opplevd en ekstra motgang, som det å bli permittert, er det ifølge psykologen enda mer imponerende å klare ta sunne grep. Han sier at mennesker som reagerer på denne måten ofte er mentalt tøffe.

En definisjon på å være mentalt tøff, er at du har holdninger med stort innhold av de tre C-er:

– Susan Kobasa var en amerikansk forsker som så nærmere på de tre C-ene, som hun kalte for «hardiness», på 70- og 80-tallet. På norsk kan vi kalle det for «mental hardførhet» eller «mental tøffhet». Alle mennesker har disse holdningene, men i ulik grad, og Kobasa så at de lederne med høy grad av de tre C-er, taklet press på en bedre måte, forklarer han.

Kan lære å takle motgang

Dersom du i utgangspunktet scorer lavt på disse tre C-ene, kan du heldigvis lære deg å takle motgang bedre.

Det første du bør gjøre er ifølge Herrebrøden å tillate deg selv å være skuffet når du mottar dårlige nyheter, som for eksempel at du vil bli permittert.

– Da er det normalt og sunt å kjenne på vonde følelser. Men når du får det på litt avstand, kan du velge innstilling: Hvordan skal du tenke om det som har skjedd og mulighetene som ligger fremfor deg? En fotballspiller fortalte meg om sin indre dialog under motgang. Når ting ble vanskelig, sa han ofte til seg selv at «nå ville mange valgt å gi opp». Andre ganger kunne han tenke at «dette er vanskelig, men jeg vil være en person som klarer vanskelig ting».

– Det finnes mange eksempler på slike mantraer og det beste er om man utvikler sin egen variant som kan hjelpe gjennom tøffe tider. Uansett hva du sier til deg selv; dersom du klarer å se på din situasjon som en utfordring, og en potensiell kilde til vekst, vil du ha en fordel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer