Rusmidler

Da Hege begynte med amfetamin i 20-årene var drastisk vektnedgang en av bivirkningene

Ifølge ekspert er det «helt vanlig» å bruke amfetamin som et vektreduserende tiltak.

AMFETAMIN: - Det var vektnedgangen som amfetaminet førte meg seg som etterhvert gjorde at foreldrene fattet mistanke, sier Hege Anite Brekke til KK.no. Foto:  FOTO: Siv-Elin Nærø
AMFETAMIN: - Det var vektnedgangen som amfetaminet førte meg seg som etterhvert gjorde at foreldrene fattet mistanke, sier Hege Anite Brekke til KK.no. Foto: FOTO: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi i KK.no-redaksjonen har hørt at mange bruker amfetamin og andre rusmidler for å gå raskt ned i vekt, og bestemte oss for å ta en prat med ekspertene for å høre om dette faktisk stemmer. Frode Dunsæd er seksjonsleder ved Borgestadklinikken, avdeling Loland, og han har forhørt seg med pasienter ved avdelingen, og bekrefter at et ønske om vektnedgang ikke er en uvanlig motivasjon for å ta rusmidler som amfetamin.

- Jeg har snakket med to kvinnelige pasienter her og de forteller at det er «helt vanlig» å bruke dette som et vektreduserende tiltak, og én av dem hadde prøvd det selv. 

Amfetamin har en sterkt oppkvikkende effekt på brukeren, og kan blant annet gjøre deg risikosøkende og aggressiv. 

- Det er primært det økte aktivitetsnivået og redusert matlyst som gir vektreduksjon, forklarer Dunsæd. 

LES OGSÅ: Mange foreldre forstår ikke at barna har en spiseforstyrrelse

- Prisen for å være tynn var å miste alt

Hege Anita Brekke (40) begynte med amfetamin i 20-årene. Hun startet ikke med amfetamin hovedsakelig for å gå ned i vekt. For henne var rusen en flukt fra alt det vonde hun hadde opplevd, men det var vektnedgangen som amfetaminet førte med seg som etterhvert gjorde at foreldrene fattet mistanke.  

- Amfetamin eter jo opp kroppen, sier hun til KK.no. 

- For meg, som alltid har slitt med vekt, var dette bare en kjærkommen bivirkning av stoffet. Jeg kunne forsvare litt vektnedgang til mine foreldre den gangen, men det var da jeg fikk innhul i kinn at de skjønte at dette ikke var slanking.

Vektnedgangen gikk fort. Brekke ble aldri sliten og kunne holde det gående i flere dager på rad. Hun følte seg sterk og levende og for første gang var det greit å være Hege.

ILLUSTRASJONSFOTO: Både kvinner og menn bruker sentralstimulerende stoffer, som amfetamin, for bevisst å gå ned i vekt.  Foto: NTB Scanpix
ILLUSTRASJONSFOTO: Både kvinner og menn bruker sentralstimulerende stoffer, som amfetamin, for bevisst å gå ned i vekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg følte den gangen at jeg gikk ned i vekt raskt. Det er jo fordi man hverken spiser eller drikker og hele tiden er i bevegelse.

- Rusen var en befrielse fra det livet jeg hadde og levde - helt til jeg var hektet selvfølgelig. Da var jeg fanget. Dette er rusens måte å fange deg inn på; gi deg alt til du er hektet, så tar den. Tar og tar til det siste den tar er livet ditt.  Jeg var noen og femti kilo da jeg var som tynnest og husker at jeg stadig måtte lage flere huller i beltet mitt. De periodene jeg sluttet å ruse meg gikk jeg raskt opp i vekt igjen.  Så dette er absolutt ingen slankekur, sier sier Brekke, som i dag holder foredrag for rusmidbrukere, pårørende og skolelever.

- Selv om jeg for første gang i mitt liv fikk oppleve å være tynn, var prisen for dette å miste alt

Les hele Heges historie her

Brukt av soldater og som slankemiddel 

Amfetamin er et syntetisk sentralstimulerende stoff, som som oftest inntas i pulverform. Stoffet ble tatt i bruk på 1930-tallet, da som et middel mot nedstemthet og depresjon, men det er ikke nytt at det brukes som slankemiddel.

 I en kronikk på Forebygging.no skriver rusforsker og professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, Willy Pedersen om hvordan middelet ble brukt av soldater under krigen, blant annet for å holde energinivået oppe gjennom ekstreme anstrengelser. Etter krigen økte bruken blant vanlige folk, og rundt 1950-tallet oppdaget «dama i gata» hvordan middelet kunne brukes for å øke aktivitetsnivået og stagge sulten. 

Guro Sandbråten Røsten er rådgiver i Rådgivning mot spiseforstyrrelser (ROS). Hun forteller at det generelt finnes mye spiseforstyrrelser i rusmiljøet.

- Men ikke hva som kom først av rus og spiseforstyrrelsen. Når vi snakker om spiseforstyrrelser og rus så ruser noen seg for vektnedgang, andre fordi de ønsker en pause fra alle tankene en spiseforstyrrelse fører med seg. For mange med bulimi kan maten i seg selv gi en rus. Hos noen kan rusmidler bli et alternativ til å kaste opp og for å kunne holde vekten lav, sier Sandbråten Røsten videre, og presiserer at hun her snakker om spiseforstyrrelser, som er noe annet enn slanking. 

Midlene hun hører om at blir brukt i denne sammenheng er amfetamin, efedrin og ritalin. Efedrin og metylfenidat, som finnes i ADHD-medisinen Ritalin, ifølge Store Medisinske Leksikon, er også stoffer som virker sentralstimulerende, altså virker de stimulerende på sentralnervesystemet og gjør brukeren kvikkere, øker selvfølelsen og reduserer apetitten. 

- Det er litt vanskelig å si noe om omfanget av problemet. Nå er det jo slik at det i treningsbransjen også kan det være vanskelig å vite hva som handler om positiv og dedikert trening og hva som handler om bruk av rusmidler for raske resultater i jakten på en «perfekt» kropp.

Hun forteller at rusmidler kan være en måte å flytte problemene sine over på noe annet, og legger også til at en slankekur fort kan bli til en avhengighet som kan utvikle seg videre til en spiseforstyrrelse.

Øker risikoen for ulykker, hjertesykdom og hjerneblødning

- Dette er jo farlig spesielt med tanke på hjerte- og karsykdom, og det er en del trafikkulykker der amfetamin er involvert. Det øker risikoen for hjerterytmi, hjerneblødning, og det høye aktivitetsnivået kan gi hypertermi (oppheting). På amfetaminrus blir du gjerne oppstemt, risikosøkende og du kan bli aggressiv, sier Dunsæd.

Rundt 4000 sjåfører pågripes med mistanke om påvirkning av andre rusmidler enn alkohol hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet. Stoffene som oftest påvises er amfetamin og metamfetamin, cannabis, benzodiazepiner og opiater. 

Leder ved Rustelefonen, Sturla K. Naas Johansen, forteller at sentralstimulerende midler brukes av både unge menn og kvinner som vil ned i vekt, og også som en «fat burner» for å få synlige muskler. 

- Kronisk bruk av sentralstimulerende stoffer fører ofte til søvnforstyrrelser og psykiske plager, i tillegg til underernæring og kroppslige helseplager, særlig på hud og tenner, forteller han. 

- Akutt gir den stimulerende virkningen på hjerte- og karsystemet en økt risiko for blant annet hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser, noe som kan føre til dødsfall. Slik virkning på hjerte- og karsystemet er rapportert selv ved bruk av lave doser amfetamin og metamfetamin, forteller han. 

LES OGSÅ: Sjokolade var som rus og jeg var avhengig

Har du problemer med mat eller rus kan du få hjelp: 

  • ROS tilbyr støtte, råd og veiledning for de som sliter med en spiseforstyrrelse eller som har et problematisk forhold til kropp, mat, trening og følelser, og deres pårørende: Kontakt: 948 17 818 eller info@nettros.no. 
  • Spiseforstyrrelsesforeningens støttetelefon: 22 94 00 10
  • Rustelefonen: 08588. De har også en anonym chattetjeneste 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer