Gallestein

Da kan det være du har gallestein: - Kan gi smerter som er plagsomme, men ikke farlige

... Og det er tre ganger vanligere hos kvinner, enn hos menn.

GALLESTEIN: Får du smerter i øvre del av magen etter å ha spist et fettrikt måltid kan det skyldes gallestein. Det er imidlertid som regel ikke farlig.  Foto: NTB scanpix
GALLESTEIN: Får du smerter i øvre del av magen etter å ha spist et fettrikt måltid kan det skyldes gallestein. Det er imidlertid som regel ikke farlig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stein i galleblæra er vanlig og omkring fem prosent av alle 25-åringer har dette, ifølge NHI, samtidig som antallet øker med alder. Omkring 40 prosent av alle 75-åringene har stein i galleblæren. Men i noen tilfeller kan gallestein bli plagsomt og smertefullt, og til og med farlig.

Men når må du fjerne galleblæra? Og hva skjer når du ikke har den? 

- Gallestein er små steinlignende strukturer på mellom en millimeter og noen centimetere, som dannes i galleblæra. Årsaken til at man får dette har mye med gener å gjøre, og ellers med livsførsel, forklarer Lars Lohne Eftang, overlege og kirurgispesialist ved Gastrokirurgisk avdeling ved Akershus universitetssykehus. 

- Gallestein kan gi enkel eller komplisert sykdom. Den kan feste seg i galleblæren og gi smerter som er plagsomme, men ikke farlige. De kommer gjerne etter et fettrikt måltid, og varer et titalls minutter før det går over igjen. Løsner ikke denne steinen igjen, kan det gi galleblærebetennelse, og du kan få feber og vedvarende vondt i magen – gjerne under ribbeina på høyre side. Om gallesteinen vandrer i gallegangene kan den videre gi bukspyttkjertelbetennelse og gallegangsbetennelse, og dette er sykdommer som må behandles fort.

LES OGSÅ: Har du ofte vondt i magen? 

Tre ganger vanligere hos kvinner

VANLIGERE HOS KVINNER OG OVERVEKTIGE: Dr. Hjörtur Gislason er ledende overvektskirurg og medisinsk ansvarlig for alle slankeoperasjonene i Aleris. Foto: Aleris Helse
VANLIGERE HOS KVINNER OG OVERVEKTIGE: Dr. Hjörtur Gislason er ledende overvektskirurg og medisinsk ansvarlig for alle slankeoperasjonene i Aleris. Foto: Aleris Helse Vis mer

- Gallen består av fett, kolesterol, gallesalter og bilirubin, forteller spesialist i Gastrokirurgi og ledende overvektskirurg og medisinsk ansvarlig for slankeoperasjonene ved Aleris i Skandinavia, Dr. Hjörtur Gislason. 

- Ved ubalanse i forholdet mellom disse bestanddelene kan det dannes gallesteiner, forteller han videre. 

Steinene består dermed av disse stoffene, og som regel av kolesterol. Ifølge Gislason er omkring 80 prosent av all gallestein laget av kolesterol, og det er også grunnen til at kvinner er mer utsatt enn menn, da kvinner har mer enn kolesterol i galleblæren. De forekommer omtrent tre ganger hyppigere hos kvinner, dobbelt så hyppig hos overvektige og oftere hos de som er eldre, forteller han. 

LES OGSÅ: Ifølge ekspertene er det ikke rart om du hiver innpå dessert selv om du er stappmett

Kan gi farlig sykdom

MÅ IKKE ALLTID BEHANDLES: Smerter etter et måltid, som kun varer noen minutter, er ikke farlig, og må ikke behandles om det ikke er veldig plagsomt. Setter gallesteinen seg fast, eller vandrer videre nedover gallegangen, kan det imidlertid bli farlig.   Foto: Scanpix
MÅ IKKE ALLTID BEHANDLES: Smerter etter et måltid, som kun varer noen minutter, er ikke farlig, og må ikke behandles om det ikke er veldig plagsomt. Setter gallesteinen seg fast, eller vandrer videre nedover gallegangen, kan det imidlertid bli farlig. Foto: Scanpix Vis mer

Behandlingen mot gallestein er som regel fjerning av galleblæra, men stein i galleblæra er som sagt ikke uvanlig, og trenger altså ikke bety at du trenger det. 

- Gallestein anses ikke å være en sykdom så lenge gallesteinen sitter i galleblæren. De aller fleste som har gallestein har lite eller ingen plager - og lever med gallesteinen hele livet, sier Gislason. 

Den kan imidlertid føre til at du tåler fett litt dårligere, men de fleste med gallestein trenger ingen behandling. 

Det er altså om steinen setter seg fast, eller kommer ut av galleblæra at en må behandles. Ellers kan man vurdere om behandling er nødvendig for å få bukt med smertene.  

- Hvis smertene er hyppige og sterke og påvirker pasientens liv, finner man grunn til operasjon, og det vil si å fjerne galleblæren med kirurgi. Hvis pasienten får betennelse i galleblæren blir dette sykdom som må behandles akutt med operasjon eller antibiotika. Hvis gallestein går ned fra galleblæren og ned i gallegangene kan pasienten få sterke buksmerter med gulsott, og dette er indikasjon for akutt kirurgisk behandling. Gallestein i gallegangene kan også blokkere gangsystemet på bukspyttkjertelen og føre til bukspyttkjertelsbetennelse som kan være en meget farlig tilstand, sier Gislason.

Derfor er altså små gallestein farligere enn store, fordi de lettere finner veien ut av galleblæra. 

LES OGSÅ: Har du hørt om vikarierende smerte? 

Absorberer fett fra maten 

Behandlingen kan være å fjerne galleblæra kirurgisk, men for noen holder det å endre litt på kostholdet, og droppe store fettrike måltider. 

Galleblæra er ikke livsnødvendig for mennesker, og de fleste vil heller ikke plages nevneverdig om den opereres bort. 

- Galleblæra lager ikke galle, men har som oppgave å sprute ut galle, som hjelper oss å absorbere fett fra mat, forteller Eftang.

- Tidligere spiste vi sjeldent fettrike måltider, og når vi da hadde muligheten, måtte vi få oss alle dråper fett på tallerkenen. Da var det viktig at galle ble levert presist, forklarer han.

I dag spiser vi imidlertid fett «hele tiden», og det er ikke like viktig at gallen leveres sammen med maten og i nøyaktig tilpasset mengden fett. 

- Uten galleblære så vil gallen leveres jevnt og trutt hele tiden. Noen merker de blir litt dårlige etter operasjonen, men ellers er det vanligvis ikke farlig å fjerne galleblæren. Det er en trygg operasjon, men ved alle operasjoner er det en viss risiko. Ved omkring én av 400 slike operasjoner skjer det en komplikasjon, forteller Eftang. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer