Kosthold:

Da legen bladde i fotoalbum fra 70-tallet, fikk han sjokk

- Alle var slanke. Nå er 7 av 10 nordmenn overvektige. Hva gikk galt, spør han i sin nye bok.

HVA SKJEDDE: - Andelen overvektige på verdensbasis har doblet seg siden 70-tallet, skriver spesialist i allmennmedisin Øyvind Torp i sin nye bok. Sukkeret har mye av skylden, mener legen. FOTO: NTB Scanpix
HVA SKJEDDE: - Andelen overvektige på verdensbasis har doblet seg siden 70-tallet, skriver spesialist i allmennmedisin Øyvind Torp i sin nye bok. Sukkeret har mye av skylden, mener legen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Selvforsvar mot overvekt - frisk og slank med hormonmetoden», heter siste boka til allmennlege Øyvind Torp. Så hormoner er også noe å forholde seg til når vi vil holde vekten, vi som såvidt hadde begynt å lære oss litt om tarmens betydning?

- Ved å lære hvordan en viss type mat fører til utskillelse av en viss type hormoner, kan du selv ta valget om du vil spise matvaren eller ikke. Den kunnskapen er å anse som et selvforsvar, sier Torp på telefon med KK.

- Skeptisk til kaloriteorien

For øvrig er ikke tarmens betydning utelatt i boka, den blir behørig dekket i eget kapittel. Alt henger nemlig sammen, ifølge legen. Så hvorfor denne boka?

Innledningsvis beskriver Torp at han blar i gamle fotoalbum, og legger merke til at familiebildene fra stranden på 70-tallet ser helt annerledes ut enn de ville gjort i dag.

«Jeg finner ikke ett unntak da jeg blar meg fremover: turister, dansker, gamle og unge. De har ett til felles: De er slanke. «...» Senere kikker jeg på internett og finner utallige lignende bilder fra tidsperioden. Det er nesten ikke til å tro - kan vår kroppsfasong har endret seg så dramatisk på tre-fire tiår?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer