Botox:

Da Mona så dette i ansiktet sitt, sluttet hun umiddelbart med botox

- Nå vil jeg heller eldes med verdighet.

BOTOX: – Jeg har hørt om damer i alle aldre som ser seg i speilet og lurer på om det er noe feil med dem. Vi tror at bare vi fikser «det og det», da får vi det bra, sier Mona. Foto: Privat
BOTOX: – Jeg har hørt om damer i alle aldre som ser seg i speilet og lurer på om det er noe feil med dem. Vi tror at bare vi fikser «det og det», da får vi det bra, sier Mona. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg har ingenting i mot at noen bruker botox eller fillers. Men så er det jo dette med at det tar helt av! Noen blir jo totalt avhengig av det, de mister hele sitt særpreg og det er ingen begrensning for for mye som fylles inn.

Det sier Mona Fallentin (61) til KK. Hun fortsetter:

– Man ser jo enkelte damer som går rundt og ser litt forbauset eller småsjokkerte ut hele tiden. Man får et lite høydedrag på bryna.

Selv brukte Mona botox i noen år. Men hun valgte å slutte før det gikk for langt. Hun har landet på at naturlig aldring er det beste for henne - med litt hjelp av riktig make-up og bruk av ting hun allerede har stående på badet eller kjøkkenet.

– Det er ganske lite som skal til før man ser flott ut, og det trenger ikke koste flere tusen kroner!

– Ser småsjokkerte ut

Mona har vært opptatt av skjønnhet - både utvendig og innvendig - siden hun var tenåring.

– Trening, ren mat, make-up. Og jeg har blitt mer og mer opptatt av at produktene vi bruker er grønne og rene, som jeg tror er fremtiden, sier Mona, som gjerne bruker mandelolje som fuktighetskrem fremfor dyre produkter.

I dag driver hun HairZone & Beauty Briskeby i Oslo. Der hjelper hun kvinner i alle aldre med hår og sminke, og daglig prater hun med sine kunder om hud, aldring og skjønnhet.

SKJØNNHET: Mona har jobbet med skjønnhet, sminke og hår i en årrekke. Hun mener det er lite som skal til for at vi føler oss mer vel med vårt eget utseende. FOTO: Privat
SKJØNNHET: Mona har jobbet med skjønnhet, sminke og hår i en årrekke. Hun mener det er lite som skal til for at vi føler oss mer vel med vårt eget utseende. FOTO: Privat Vis mer

Mona har stor forståelse for at noen ønsker å fylle litt botox i en sinnarynke. Men hun tror det fort kan gå over til å bli problematisk, spesielt hvis man har en overbevisning om at man vil få det bedre med seg selv med litt færre linjer i ansiktet: «Hvis jeg bare fikser dette, så blir jeg lykkelig»

– Men så kommer de hjem og ser seg selv i speilet og er ikke lykkeligere - og så er man i gang, og fyller kanskje på med mer. Man får det ikke bedre i hodet sitt av å fikse på utseendet. Og mange av klinikkene vet dette - at man kan bli «avhengig» av det - og det spiller de på.

Mona understreker at hun selv elsker sminke og hudpleie, og hun tror absolutt vi kan få det bedre med oss selv ved å ta vare på både vårt indre og vårt ytre.

– Men så er det noe med å eldes med litt verdighet, ved å vite hva som faktisk er viktig når vi blir eldre: Litt trening, gå turer, gjøre litt muskeløvelser, en god latter, glede og begeistring! Det føler jeg at mange har slutta med, nesten - livet har blitt så alvorlig, sier Mona.

Sluttet med botox

Selv var Mona rundt 45 år da hun tok botox for første gang.

Hun hadde nylig gått gjennom en skilsmisse, og sorgen hadde satt sitt preg på ansiktet hennes:

– Jeg hadde en sorg som hele ansiktet mitt viste at jeg bar på. Jeg syntes jeg så så trist ut og jeg ville ikke gå rundt med det uttrykket. Så jeg ville se bedre ut. Men jeg ville også slappe av litt i panna - jeg gikk og grublet hele tiden og hadde anspente muskler der, forteller Mona.

Så hun dro til en lege for å sette botox mot «sinnarynken». Tre stikk på den ene siden og fire på den andre. Umiddelbart kjente hun en lettelse:

– Jeg husker at det var så deilig fordi jeg slapp å knipe muskelen hele tiden, minnes hun.

Mona tror hun satt botox omtrent seks-sju ganger de neste årene. Selv om hun aldri ble en storforbruker, valgte hun å sette det siste stikket for omtrent tre år siden.

– Det var nettopp den siste gangen jeg så at jeg begynte å få den hevelsen av bryna, og jeg tenkte at: «Nei, dette var ikke noe fint». Jeg ville ikke gå rundt og se overrasket ut!

NATURLIG ALDRING: – Botox er ingen quick-fix, sier Mona. FOTO: Privat
NATURLIG ALDRING: – Botox er ingen quick-fix, sier Mona. FOTO: Privat Vis mer

– Opplevde du at det å fjerne «sinnarynken» gjorde at du ville fikse mer på utseendet?

– Nei, egentlig ikke. Ikke nødvendigvis fordi jeg er så voldsomt trygg på meg selv, eller noe slikt. Men så er det jo sånn at etter hvert som man blir eldre, så blir man jo mer kritisk til hvordan kroppen og ansiktet blir. Og det er noe med å forstå at botox ikke er en «quick-fix».

Tvert imot - Mona tror vi rett og slett kan ødelegges av det, hvis det går for langt:

– Vi får jo komplekser av disse tingene! Jeg har hørt om damer i alle aldre som ser seg i speilet og lurer på om det er noe feil med dem, at de ikke er pene nok. Vi tror at bare vi fikser «det og det», da får vi det bra, kanskje mannen min liker meg bedre? Det er her vi er helt på jordet, mener jeg.

Mona slår et slag for naturlig aldring:

– Huden blir jo skrukkete. Sånn er det! Og jeg er jo ikke helt fornøyd med «skroget» etter hvert, men jeg vet jo at trening gjør at man holder seg nogenlunde, sier hun, og trekker også frem røyking:

– Jeg har sett mange damer som har sluttet å røyke og som får finere og finere hud i løpet av et år.

Mange av Monas kunder har også valgt å kutte ut botoxen. Flere forteller om lignende erfaringer som Mona selv hadde:

– De har tatt litt botox, og plutselig ser de at de begynner å få dette unaturlige utseendet. Og en annen ting er at folk faktisk ikke har råd til det lenger - du forplikter deg jo til noen tusen kroner i måneden. Det blir ikke lenger «selvpleie».

– Et smil gjør deg vakker

Så, når vi først har Mona på tråden - som har vært gjennom ulike livsfaser, bruk av botox og som har jobbet med skjønnhet i en årrekke - må vi jo spørre:

– Hva er dine beste råd til kvinner som bekymrer seg over hvordan aldringen begynner å vise seg?

– Et smil er noe av det mest fantastiske man kan sette på seg. Det setter i gang gledeshormoner, og det gjør deg vakker! Smil til deg selv i speilet hver eneste morgen og si «god morgen, så fint å se deg!».

Hun trekker også frem måten vi snakker til oss selv:

– Vi er jo ofte ikke vår egen beste venninne. Det å være mer fornøyd, mer glad, det tror jeg er noe av det vakreste som finnes. Tenk bare på eldre damer med gnist i øyet!, sier Mona, som har flere kunder som er over nitti år.

Disse damene er ofte rimelig fornøyde med tilværelsen, forteller Mona.

– Kanskje har de unngått den verste influenser-tiden og vært for gamle til å la seg påvirke? Men blant kunder på rundt min egen alder og yngre, der er det mye dårlige tanker, altså.

SMIL: Mona mener et smil er det aller vakreste vi kan gjøre for utseendet vårt. FOTO: Privat
SMIL: Mona mener et smil er det aller vakreste vi kan gjøre for utseendet vårt. FOTO: Privat Vis mer

Mona trekker også frem riktig bruk av sminke:

– Du kommer langt med å ha riktig foundation og en eyeliner som passer til deg. Også må du jo stå opp ti minutter før for å gidde å ta på deg sminken, da, sier Mona.

– Og bare det å rydde litt bryna sine kan gjøre mye. Noen går rundt og synes de ser triste ut, og da er det lett å fristes av botox eller fillers. Men med litt farge på pjuskete bryn så får du et helt annet uttrykk!

Du trenger ikke svindyre produkter

Ikke minst har Mona god erfaring med hvordan vi kan ta vare på huden vår uten å tømme lommeboka:

– Jeg var firebarnsmor alene i mange år og hadde ikke god råd. Så jeg har alltid vært opptatt av å bruke opp det jeg har i skapet, sier hun, og lister opp en rekke tips:

– Bruk olivenolje, det er helt fantastisk på huden! Ta på en gammel pysj og la det trekke inn etter en dusj. Bland salt og honning og bruk det som skrubb i dusjen. Eller noe så lettvint som å bruke mandelolje på kvelden i stedet for serum og nattkrem. Eller kokosolje! Vi trenger ikke alle produktene vi blir fortalt at vi trenger.

I reklame, i media, på sosiale medier bombarderes vi av produkter, behandlinger, tips og triks. Alt som skal gjøre oss unge og vakre.

Ikke bare kan det skape økt utseendefokus. Mona ser også at det fører til at mange kvinner rett og slett «gir opp» å ta vare på både hud og hår.

– Det er så mange som ikke orker å gjøre noe med utseendet etter hvert, og som blir triste og lei seg. Det blir for mye tips og inntrykk, og de tenker at «det klarer jeg jo aldri». Men det er superenkelt! Du behøver ikke 17 leppestifter - det holder med én i riktig farge, sier Mona og understreker:

– Jeg har tro på glede og begeistring. Det gjør folk vakre, og det koster ingenting. Og har man fått hjelp til riktig makeup så har man gjort mye.

Motreaksjon: Vi er bra nok!

Mona tror vi nå er på vei inn i en tid der det blir mindre lukrativt å bruke store summer på å fikse på utseendet sitt.

– Det vil nok alltid være mange som driver med botox. Men det er også mange som lar det være, fordi vi har fått en annen respekt for det å bli eldre. Vi vil jo gjerne se fem år yngre ut enn vi er, men vi er ikke nødt til å se ut som 23-åringer, sier Mona.

– Du tenker at det er en motreaksjon i gang, mot alt utseendefokuset?

– Ja, jeg tror det. For vi er aldri bra nok, aldri pene nok, vi har det aldri fint nok hjemme. Det kan jeg kjenne på sjøl! Her mener jeg galskapen har tatt oss. Man skaper også en veldig mistrivsel med dette fokuset, og kanskje spesielt hos kvinner. Og der tror jeg vi får denne motreaksjonen: At vi er bra nok!

Bruk solfaktor og kutt røyken

Avslutningsvis tar vi med oss noen råd fra Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Vi spurte ham følgende: Hvordan kan vi forsinke hudaldring uten å bruke flere tusen kroner på produkter og behandlinger?

Han peker på tre viktige faktorer:

  • Reduser utvikling av solaldring og rynker gjennom aktiv bruk av solbeskyttelse med solfaktor.
  • Unngå røyking.
  • Forsiktig bruk av noen (reseptpliktige) kremer mot akne med innhold av vitamin A-lignende stoffer kan motvirke utvikling av hudaldring/rynker.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer