Livsstilsendring

Da vekta bikket 110 kilo, gikk Gry (37) rett i kjelleren

- Jeg tok en uke av gangen og gjorde noen banale endringer.

LIVSSTILSENDRING: Gry hadde i mange år hatt et dårlig forhold til kroppen sin, da hun fikk barn nummer to bestemte hun seg for å gjøre en endring. FOTO: Ivan André Abelsen
LIVSSTILSENDRING: Gry hadde i mange år hatt et dårlig forhold til kroppen sin, da hun fikk barn nummer to bestemte hun seg for å gjøre en endring. FOTO: Ivan André Abelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at hun hadde født sitt andre barn i 2018, var Gry Emilie Abelsen (37) fysisk sett helt på bunn.

Mange år med dårlige livsstilsvalg, som mye festing, røyking, lite trening og uregelmessige måltider, hadde fått konsekvenser. Spiseforstyrrelser hadde dessuten dominert store deler av livet hennes.

– Forholdet mitt til mat og kropp hadde vært anstrengt siden jeg var tenåring. Da vektnåla bikket 110 kilo etter svangerskap nummer to, gikk jeg nesten helt i kjelleren. Jeg kjente ikke igjen kroppen min og følte avmakt og frustrasjon. Hvordan kunne jeg la det gå så langt?

– Kroppen verket, jeg hadde vonde ledd og vond rygg, og fikk beskjed fra legen om at blodprøvene mine og langtidsblodsukkeret mitt tilsa at en vektnedgang var nødvendig, forteller hun.

Satte seg kortsiktige mål

Grys helsereise startet da familien flyttet fra Oslo til Kvarv i Nordland. Fra å bo trangt og smått i byen, hadde de nå en enebolig med gode turmuligheter rett utenfor døren.

Ektemannen Ivan André er dessuten utdannet personlig trener og de bestemte tidlig at skuret i hagen skulle bygges om til et gymhus med treningsapparater.

– I begynnelsen var målet mitt å få tilbake kroppen jeg hadde, men det ble veldig diffust og lite motiverende. Jeg kom frem til at målene måtte deles opp, være kortsiktige og målbare. Å gå ned i vekt er ikke det vanskeligste, men å ha en plan for tiden etterpå, og gjøre endringer som varer livet ut. I tillegg måtte jeg jobbe med den psykiske biten, finne andre strategier for å mestre angst, og føle meg bra nok.

– Jeg satte meg som mål å få en BMI innenfor helsemessig forsvarlig område, og blodprøver som er normale. Jeg vil være et godt forbilde for barna mine og nyte livet i en fungerende kropp.

Grys startet med å lære seg mer om kosthold og livsstil. Hun leste bøker, lyttet på ulike podcaster og begynte å følge leger, ernæringsfysiologer og personlige trenere i sosiale medier.

– Det første jeg gjorde rent praktisk var å skrive opp målene mine uke for uke, jeg tok rett og slett syv dager av gangen. Dette handler jo om resten av livet, og er ikke en diett eller «16 ukers helvete».

– Den første uken var målet å komme i aktivitet fire ganger og spise halve tallerkenen grønt til middag hver dag. Det høres banalt ut, men jeg har mer tro på å endre én ting hver uke, la det modnes, og ikke gå for fort frem. Noen ganger trengte jeg flere uker på å innføre eller endre noe, og noen vaner passet meg ikke.

UT PÅ TUR: Med gode turmuligheter rett utenfor ytterdøra, var det lettere å komme i gang med mer hverdagsaktivitet. FOTO: Ivan André Abelsen
UT PÅ TUR: Med gode turmuligheter rett utenfor ytterdøra, var det lettere å komme i gang med mer hverdagsaktivitet. FOTO: Ivan André Abelsen Vis mer

Innførte gradvis nye vaner

Gradvis innførte hun nye positive vaner. Hun begynte etter hvert å gå to 20 minutters turer i uken og trene lett styrketrening. På tunge dager hentet hun frem mantraet sitt.

– Etter den første måneden begynte kroppen å kjennes lettere og jeg så lysere på livet også. Både fysisk aktivitet og kosthold påvirker den psykiske helsen i høy grad, og jeg innså hvor psykisk krevende det var å leve i en kropp som ikke samarbeidet og hadde kroniske smerter.

Seks måneder senere hadde jeg gått ned cirka 10 kilo ved å endre kostholdsvaner og trene moderat, og jeg ble motivert til å fortsette videre.

Hovedfokuset hennes det neste året lå på kostholdsendringer. Hun ble bevisst på alle små valg i hverdagen og fant at nøkkelen for å lykkes er planlegging.

– I en hektisk hverdag med to barn, er det lett at det blir enkle løsninger hvis man tar ting på sparket. Jeg bruker derfor noen timer på kjøkkenet på søndager, hvor jeg forbereder mat for uken.

– Jeg kuttet ut småspising og fokuserte på tre næringsrike og godt sammensatte måltider hver dag. Jeg er veldig glad i både sjokolade, ostepop og vin, og begrenset dette til noen kosekvelder i måneden, sier hun.

Ikke lenger så opptatt av vekt

På to år gikk Gry ned over 30 kilo, og reduserte BMI-en sin fra 37 til 25. De siste to årene har hun klart å vedlikeholde vekten, ved hjelp av fokusområdene hun satte seg.

Målene hennes endret seg imidlertid litt underveis. Gry innså at det til syvende og sist spiller liten rolle hva vekten viser, om man ikke har det bra med seg selv.

Hun har erfart at strenge dietter og overdreven fasting ikke fungerer for henne i lengden, og hun har blitt flinkere til å ta hensyn til sin egen hormonelle syklus.

– Jeg ga meg selv rom for å ha noen dager der sofa og sjokolade var helt greit. Fokus på søvn, styrketrening, små endringer over tid fungerte bedre for meg. I kalenderen fortsatte jeg å skrive mål hver uke og «ukens fokus», for å holde meg på rett spor.

Hun lastet også ned apper som hjalp henne med å holde oversikt over kaloriinntaket, men fokuset hennes har først og fremst vært å spise råvarer og mat med høy kvalitet.

– Det vil si at jeg blant annet begrenser mengden bearbeidet mat og unngår ultraprosesserte produkter. Jeg har også fokus på å holde balanse i energiregnskapet, gjennom å bruke tallerkenmodellen, trene styrke tre ganger i uken, sove minst åtte timer og begrense sukker/lyse karbohydrater og alkohol.

– I tillegg går jeg turer og fletter inn andre treningsformer for å få variasjon, blant annet hypopressiv trening og yoga, sier hun.

Viser strekkmerkene med stolthet

I dag har Gry en fungerende og sterk kropp, hvor alle blodverdiene er der de skal være. Den største endringen har riktignok skjedd i psyken.

– Jeg har sluttet å sammenligne meg med andre og bryr meg ikke om hva folk mener. Jeg er 37 år og har født to barn, jeg går i bikini og viser frem strekkmerker med stolthet. Jeg vil skape gode minner, så barna mine husker en glad og fornøyd mamma, sier hun.

– Jeg har også tatt et valg om å begrense alkohol til ytterst få anledninger i året. På et tidspunkt måtte jeg innse at kroppen har det best uten, og for meg så påvirkes både søvnen, energien og huden av bare noen få glass. Livsstilen jeg har nå er et resultat av mange års jobbing, og mye svette og tårer, nå er jeg takknemlig for å ha god helse og jobber videre mot å bli «forty, fit and fabulous»!

FØR OG ETTER: På to år klarte Gry å gå ned over 30 kilo, men sier det viktigste i dag er at hun føler seg bra med seg selv. Hun deler sine beste treningstips og oppskrifter på Instagram. FOTO: Privat
FØR OG ETTER: På to år klarte Gry å gå ned over 30 kilo, men sier det viktigste i dag er at hun føler seg bra med seg selv. Hun deler sine beste treningstips og oppskrifter på Instagram. FOTO: Privat Vis mer

Grys tips til deg som ønsker en livsstilsendring:

Kontinuitet foran perfeksjon: «Alt eller ingenting» tankegangen kan skrotes. Det må ikke være perfekt hele tiden, for å være fremdrift. De små valgene og endringene er de viktigste.

Fokuser på det som er rett foran deg: Ta en dag av gangen, en uke av gangen. Finn delmål som er målbare. Tenker man 30 kilo eller fem år frem, så mister man fort motet.

Søvn og styrketrening: Min erfaring er at det er basisen. Om man ikke klarer å prioritere noe annet en periode, hold på disse to.

Mål fremgang i flere ting enn kilo: Se på sammensetningen av kostholdet, fremgang på trening og selvfølelsen din. Sammenlign deg med deg selv og ikke med andre.

Skaff deg en treningspartner

Mange ønsker å gjøre en livsstilsendring for å bedre helsen sin, men det kan være vanskelig å komme i gang. Personlig trener Steinar Ekren sier det kan være lurt å alliere seg med noen, for eksempel partneren din, en venn eller en personlig trener.

– Dørstokkmila blir vesentlig lavere om du har en avtale på treningssenteret. Får du med partneren din på laget er det mye enklere å få til en sunnere hverdag. Det blir jo mer slitsomt å spise sunt om samboeren din sitter og knasker potetgull hver kveld, sier han.

En klassisk tabbe er at man i starten gir full gass på trening og kosthold, fordi man har masse motivasjon, slik at man legger seg på et nivå det kan være vanskelig å opprettholde over tid.

– Det er jo fullt forståelig, men er du helt nybegynner trenger du ikke trene tre-fire ganger i uka. Start med en-to. Da får du full effekt av treninga og rekker å hente deg inn. Mer trening vil bare bryte ned kroppen mer og potensielt hindre fremgangen du ønsker, sier Steinar.

– Tren deg gradvis opp til en treningsmengde du kan opprettholde livet ut. I perioder med lite motivasjon kan du kun trene det du må. Så kan du trene litt mer i perioder hvor du bruser over av motivasjon.

IKKE START FOR HARDT: Utrente behøver ikke å starte med tre-fire ganger i uka, mener personlig trener Steinar Ekren. FOTO: Privat
IKKE START FOR HARDT: Utrente behøver ikke å starte med tre-fire ganger i uka, mener personlig trener Steinar Ekren. FOTO: Privat Vis mer

Finn en treningsform du liker

Hvilke tiltak som er mest effektive, kommer ifølge treneren an på målsetningen din. Om målet ditt er å gå ned i vekt, mener han kosthold og hverdagsaktivitet er viktigst.

– Her ville jeg startet med å legge til en ekstra frukt eller grønnsak hver dag, i forhold til hva du spiser per dags dato. Klarer du å opprettholde det i en hel uke, kan du øke med en til.

– Videre kan du øke mengden magre meieriprodukter, grove kornprodukter, sunne fettkilder og magre proteinkilder på samme måte. Hverdagsaktiviteten kan du måle i antall skritt. Her kan du prøve å øke med 200-500 skritt per dag, per uke.

Har du mulighet, er det ifølge Steinar lurt å både komme i gang med kondisjonstrening og styrketrening, fordi de kan tilby ulike kvaliteter.

Men det aller viktigste er at du faktisk trener og at du trener noe du liker.

– På trening kan du utfordre med å legge til litt og litt for hver uke som går. Du kan ta en til to repetisjoner mer, et ekstra sett eller legge på mer vekt på hver øvelse i styrketrening fra uke til uke. På kondisjonstrening kan du utfordre på fart, lengde eller pauser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer