Dadler:

Dadler er sunn julesnacks

Kan bidra til en god magehelse også i julen!

RIKE PÅ FIBER: Dadler inneholder mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen. FOTO: NTB Scanpix
RIKE PÅ FIBER: Dadler inneholder mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dadler hører ofte med julen. De står gjerne på bordet sammen med marsipanen og sjokoladen, og serveres ofte i diverse desserter. Til tross for den søte smaken er dadler svært sunt!

Daddel er en steinfrukt som opprinnelig ble dyrket i India for over 8000 år siden, ifølge Frukt.no. Den lille frukten kan spises både fersk og tørket - i Norge spiser vi oftest den tørkede typen.

Anne Marie Skjølsvik, som er klinisk ernæringsfysiolog i TINE, forklarer at dadler kan brukes til det meste innen matlaging:

- Dadler er tradisjonsrik julesnacks i Norge. De har et stort bruksområde og kan spise slik de er, ferske eller tørket, brukes i fruktsalat, til tapas, müsliblanding, kaker, paier og chutney eller fylles med for eksempel marsipan eller muggost som konfekt eller snacks.

LES OGSÅ: Nei, du går nok ikke opp mange kilo i jula

JULESNACKS: Vi spiser mye god mat i desember. Dadler kan være et sunt valg! FOTO: NTB Scanpix
JULESNACKS: Vi spiser mye god mat i desember. Dadler kan være et sunt valg! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rike på kostfiber

Dadler har flere gode helsefordeler. De har et høyt innhold av kostfiber, som er godt for både hjerte og fordøyelse, og som hjelper kroppen med å opprettholde en god tarmhelse. Dadler inneholder også kobber og kalium. Kalium er ifølge NHI.no et næringsstoff som er nødvendig for blant annet normal muskel- og hjertefunksjon.

Du kan altså spise dadler med god samvittighet, men det kan være greit å tenke på mengdene du spiser:

- Dadler har lite fett, men en god del sukkerarter. På grunn av det høye innholdet av kostfiber er dadler et fint tilskudd til kostholdet, som kan bidra til å bedre fordøyelsen, men på grunn av et høyt innhold av sukkerarter og kalorier, er det best å nyte dadler i moderate mengder. Som det meste annet, forklarer Skjølsvik.

Klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, Lise Marie Brandstadmoen, sier at fersk daddel er saftig, søt og god - og at den egner seg godt som et sunnere alternativ til julekosen. Siden den inneholder mye fiber og kalium, så har den mer næringsstoffer enn tradisjonelle søte julekosprodukter, påpeker hun.

- Mye av den tradisjonelle julematen kan jo også gi litt treg mage, så daddelen, med sitt høye innhold av fiber, kan bidra til god magehelse også i julen.

Brandstadmoen trekker også frem daddelens mange bruksområder:

- Daddelen kan fint spises som den er, eller passe godt i kaker og annen bakst. Daddelen er også nydelig sammen med salt mat som skinke eller på et ostefat.

LES OGSÅ: Dette er de 7 fruktene med mest kalorier

MYE SUKKER: Tørket frukt inneholder ofte tilsatt sukker. FOTO: NTB Scanpix
MYE SUKKER: Tørket frukt inneholder ofte tilsatt sukker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tørket frukt kan være sukkerbomber

KK har tidligere skrevet om at tørket frukt kan være noen skikkelige sukkerbomber. Tørket mango inneholder mer sukker enn melkesjokolade, og vil du unngå tilsatt sukker, bør du heller velge tørket frukt som aprikos, dadler, epler og fiken.

- Tørket frukt er bedre enn for eksempel smågodt. Når frukten tørkes vil det meste av vannet bli borte, men du sitter igjen med næringsstoffene. Derfor er tørket frukt en god kilde til fiber, mineraler og mange vitaminer. Du sitter også igjen med alt sukkeret, så det blir en slags søtsak, men det er mye bedre enn de tomme kaloriene du får fra marshmallows og seigmenn, uttalte ernæringsbiolog Lise von Krogh i artikkelen.

Hun understreket likevel at et par biter med tørket frukt er helt greit dersom du vil ha noe søtt i hverdagen. Tørket frukt som aprikos, dadler, epler og fiken har gjerne ikke tilsatt sukker - så det er jo en god nyhet nå i jula - både dadler og fiken er populær snacks for mange i desember!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer