Dagens eldre har bedre kognitive evner

Dagens eldre gjør det bedre på tester som handler om hukommelse og tenkning enn før, viser studie fra Tromsø.

HJERNEHELSE: Dagens eldre presterer kognitivt på likt nivå med hvordan langt yngre presterte for 20 år siden, viser en studie. Illustrasjonsfoto: NTB
HJERNEHELSE: Dagens eldre presterer kognitivt på likt nivå med hvordan langt yngre presterte for 20 år siden, viser en studie. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det skriver forskning.no. De omtaler en studie fra Tromsø, som viser at dagens generasjon eldre er klarere i hodet enn det samme aldersgruppe var på starten av 2000-tallet.

Dagens eldre har bedre kognitive evner

Den nye studien, som er basert på Tromsøundersøkelsen som startet opp i 1974 og der cirka 45 000 personer har deltatt, viser at den kognitive helsen blant eldre er blitt bedre.

Ifølge Bente Johnsen, lege og stipendiat ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF, som har gjennomført studien som en del av sin doktorgrad som skal legges frem i november, kom den femte Tromsøundersøkelsen i 2001.

- Da startet man med kognitive tester i tillegg, forteller Johnsen.

Hun og kollegene har brukt data fra cirka 9500 personer mellom 60 og 87 år. Deltakerne ble testet kognitivt i 2001, 2008 og 2015/ 2016. De var født mellom 1914 og 1956.

Det viste seg at de som var født i et senere årstall, jevnt over gjorde det bedre på testene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.