Hvor mye salt er farlig?

Daglig dose salt = maks 1/2 teskje

Selv om kroppen trenger noe salt daglig er det snakk om beskjedne mengder. Helsemyndighetene anbefaler nordmenn om å velge matvarer med lite salt og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.

SALT: Du bør få i deg maks en halv teskje salt hver dag, men mange nordmenn får i seg det dobbelte. Det kan være knyttet til tidlig død, ifølge en fersk studie. Foto: NTB
SALT: Du bør få i deg maks en halv teskje salt hver dag, men mange nordmenn får i seg det dobbelte. Det kan være knyttet til tidlig død, ifølge en fersk studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Helsenorge har kroppen behov for en liten mengde salt daglig for å fungere optimalt, men det er snakk om svært små mengder, nærmere bestemt 1,5 gram salt.

Derimot får vi i oss cirka 10 gram salt hver daglig, tilsvarende en toppet teskje hver.

I 2019 gikk Helsedirektoratet ut og anbefalte nordmenn om å kutte i saltforbruket, og divisjonsdirektør Linda Granlund kalte det høye saltinntaket i den norske befolkningen en av vår tids store helseutfordringer.

– Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Norge, uttalte Granlund i en pressemelding i 2019.

Norske helsemyndigheters saltanbefaling er å få i seg maks en halv teskje salt hver dag, som utgjør 5 gram.

Mye salt i ferdigprodusert mat

Ifølge Helsedirektoratet bidrar industribearbeidede matvarer med hele 70–80 prosent av saltet i kostholdet vårt. I Storbritannia startet de i 2005 World Action on Salt, Sugar and Health (WASSH), som gjennomfører en egen Salt Awareness Week, altså en uke for bevisstgjøring rundt saltbruken i mat, hvert år. De ønsker å bidra til en bevisstgjøring rundt saltreduksjon over hele verden. Også Verdens Helseorganisasjon (WHO) jobber for å få ned verdens saltinntak med 30 prosent innen 2025, ifølge Helsenorge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer