Dårlig ånde:

Dårlig ånde? Slik blir du kvitt problemet

Ekspertene sier enkelte har enormt store plager, her er deres best råd!

DÅRLIG ÅNDE: Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre pust som lukter. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG ÅNDE: Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre pust som lukter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At ånden lukter minty fresh når vi står opp om morgenen er vel noe av de færreste av oss kan skryte på seg. Heldigvis forsvinner soveånden vanligvis med dagens første tannpuss. For noen er likevel dårlig ånde umulig å bli kvitt, og kan bli så plagsomt at det går utover sosialt liv.

Inger Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinikk, forklarer hvorfor vi i det hele tatt får dårlig ånde.

- Det skyldes nedbryting av mat, drikke og spalteprodukter. Kjent er jo svovelholdige stoffer, som råtne egg lukter, svarer hun.

Hun erfarer likevel at mange føler mer på at de har dårlig ånde, enn hva som egentlig er realiteten. Den verste ånden mener Mathiesen man får av røyking og matvarer som hvitløk og krydder. Når det gjelder den dårlige ånden vi opplever om morgenen, opplyser Mathiesen at det skyldes at vi har nedsatt spyttsekresjon om natten. Det gjør at bakteriene i munnen får «kose seg i fred».

Tannkjøttsykdommen periodontitt henger dessuten i stor grad sammen med røyking, og bakterier og vevsnedbrytning gir en karakteristisk vond lukt.

LES OGSÅ: Derfor får du dårlig ånde av hvitløk

Helsen kan være en forklaring

Mathiesen forklarer videre til KK.no at det faktisk kan være flere tilfeller av helsemessige problemer som fører til dårlig ånde, som ikke har noe med munn- og tannhygienerutinene våre å gjøre.

- Man kan lukte ubehandlet diabetes, som kalles acetonpust. Dårlig fordøyelse, også. Det meste av dårlig ånde skyldes ikke tenner og munnhule, men fordøyelsen, tarm eller mage, forklarer hun.

Tannlegen har derfor en klar oppfordring for hvordan forebygge dårlig ånde:

- Spis sunt, drikk moderat med alkohol og ikke røyk. Og puss tenner og tunge, understreker hun.

Sonni Mette Wåler er professor og spesialistutdannet i oral protetikk.

Hun har først og fremst ett godt råd til de som opplever at de plages med dårlig ånde:

- Dersom du tror du har dårlig ånde, skaff deg en «alliert» som kan gi en ærlig tilbakemelding på om det virkelig lukter vondt. Det er nemlig vanskelig å bedømme sin egen lukt, og mange er bekymret og tror de lukter vondt uten at de gjør det, sier professoren.

LES OGSÅ: Skyldes ånden feil tannpuss?

Bekymring og sosial isolasjon

Det fins ikke noe tall på hvor mange nordmenn det er som sliter med dårlig ånde, men professoren sier det finnes undersøkelser fra andre land som viser at over 50 prosent av oss har dårlig ånde om morgenen, og at rundt 70 prosent er bekymret for om de har dårlig ånde. Videre er 17 prosent av disse alvorlig bekymret.

- Jeg har hatt pasienter som har sosialt isolert seg og som til og med har sluttet i jobben sin som følge av sin bekymring om dårlig ånde, forteller Wåler og legger til at dårlig ånde også har vært rapportert som selvmordsårsak. Dette er det imidlertid ikke funnet noe om i Norge.

Ifølge professoren kan det være mange årsaker til dårlig ånde, men den aller viktigste årsaken utenom mat som lukter, er en type bakterieproduksjon av illeluktende svovelholdige gasser. Dette er bakterier alle har i munnen, og det er årsaken i omtrent 85 prosent av tilfellene.

Lukten skyldes produksjon av «stinkstoffer» fra svovelholdige proteiner når pH-verdien i munnhulen er høy.

- Disse bakteriene gjemmer seg på steder uten tilgang på oksygen, som mellom tennene, nede i lommene mellom tann og tannkjøtt, og bakerst på tungeryggen, forklarer Wåler.

Dette kan du gjøre

Så jo dypere tannkjøttlommene våre er, jo mer lukt produseres, og dette kan også bidra til å forverre tannkjøttsykdom.

Wåler mener at når det gjelder mat og drikke som i seg selv lukter ubehagelig, er det en lett sak å bare unngå slike matvarer.

Professoren sier dårlig ånde kan maskeres ved å bruke produkter med smaksstoffer, som for eksempel kjente aromatiske oljer som peppermynte eller mentol. Dette vil imidlertid gi kortvarig effekt, og professoren mener det er bedre å angripe årsaken.

For å forebygge dårlig ånde mener Wåler det er vesentlig at munnhygienen inkluderer renhold mellom tennene og bakerst på tungen. Hun tipser om å ta i bruk en tungeskraper i tillegg, og å dra til en tannklinikk for å sjekke tenner og tannkjøtt jevnlig. Se dessuten etter tannprodukter som inneholder sink. Det vil bidra til å hindre eller fjerne lukten, fordi sink binder seg til svovel og danner ikke-luktende forbindelser.

Og husk dessuten på dette:

- Det er viktig å spise regelmessig. Dersom det går for lang tid mellom måltidene, vil pH-en stige, og luktprodusentene får bedre forhold, opplyser Wåler.

Det er også verdt å merke seg at sykdommer som diabetes kan gi en aceton-lignende lukt, noe tannlege Inger Lise Mathiesen også nevnte. Utenom dette sier Wåler at hormonforandringer i forbindelse med svangerskap og menstruasjon kan være årsak til ubehagelig luktproduksjon.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde - fort!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer