Svetter om natten:

De 5 vanligste grunnene til at du svetter mye om natten

- Kan være et tegn på en alvorlig infeksjon.

SVETTER OM NATTEN: Har du overdreven nattesvette, kan det være flere årsaker, men det er spesielt én ting du bør utelukke. Foto: NTB scanpix
SVETTER OM NATTEN: Har du overdreven nattesvette, kan det være flere årsaker, men det er spesielt én ting du bør utelukke. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god natts søvn er noe av det kroppen din setter aller mest pris på. Men hva skjer når nettene ikke lenger blir en kilde til ro og fred, men heller til bekymring?

Nattesvette er blant tingene som kan ødelegge søvnen din, og kan være utrolig ubehagelig. Vi har vel alle sovet litt dårligere denne sommeren på grunn av de varme nettene.

Men når det ikke er varmen som gjør det, hva betyr det egentlig hvis man våkner opp gjennomvåt av svette?

For mange kvinner er nattesvette bare en naturlig del av kroppens hormonelle gang. Men varer det over lengre tid, uten at du helt skjønner hvorfor, kan det være greit å utelukke noen faktorer.

LES OGSÅ: Svetter du mye om nettene?

Her er de vanligste årsakene til nattesvette, ifølge lege Kari Eidjar ved Legevakt Vest og Brynjulf Barexstein ved Lommelegen.

SYK: Bakterie-infeksjon er blant de viktigste tingene å utelukke når man opplever nattesvette.  Foto: © Eurocampiglio
SYK: Bakterie-infeksjon er blant de viktigste tingene å utelukke når man opplever nattesvette. Foto: © Eurocampiglio Vis mer

1. Overgangsalder

- Det er vanlig å svette mer om nettene i overgangsalderen, på grunn av hormonelle forandringer.

2. Bakterie-infeksjon

- Overdreven svette generelt, kan alltid være et tegn på at man er syk. Foregår dette over lengre tid, bør man absolutt kontakte lege.

3. Lavt blodsukker

- Dette kan gjøre at du får såkalt «føling» og at kroppen blir veldig sensitiv og man føler seg svak. Da kan man også produsere mer svette.

4. Bivirkning av medisin

- Noen typer medisin har den bivirkningen at man svetter mer. Mistenker du dette, bør du ta en prat med legen din om det, så kan han helt sikkert bytte den ut med en som passer deg bedre.

5. For høyt stoffskifte

- Har man for høyt stoffskifte, eller hypertyreose som det heter, så er nattesvette et av symptomene. Og det er en ikke helt uvanlig tilstand, så sjekk dette, siden det er så enkelt som en blodprøve, sier Brynjulf.

LES OGSÅ: Har søvnen blitt dårligere?

Slik unngår du det

Hvis du ikke kjenner deg igjen i noen av årsakene over, kan det rett og slett hende at kroppen din produserer mer svette enn andres. Da kan disse tipsene være behjelpelige:

1. Sov gjerne i en løs og behagelig pyjamas, laget av absorberende bomull.

2. Bruk bomullslaken, og unngå den tunge dynen. Prøv heller den type «dyne» man ofte får når man er i utlandet, som er mer som et tykt laken.

3. Skru ned temperaturen før du legger deg, slik at det er kjøligere om natten. Luft gjerne på soverommet noen timer før leggetid.

4. Unngå varm te eller sterk mat før leggetid. Dette kan trigge svetteproduksjonen.

5. Installer en vifte på soverommet, så kan du justere etter behov.

LES OGSÅ: Svetter du mye?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer