De fleste av oss har vel opplevd å få noen blåmerker – kanskje uten noen åpenbar grunn til det. Det er helt vanlig og som regel helt ufarlig at de dukker opp, også uten at du kan huske å ha bumpet inn i noe eller slått deg på noe vis, men mye blåmerker kan, i sjeldne tilfeller være tegn på sykdom.
- Du får ofte blåmerker når små blodkar under huden sprekker, som oftest på grunn av traume, eller at man kommer bort i noe. Blod vil da lekke ut i vevet under huden samtidig som blodceller som lekker ut ødelegges, og dette gir blåfargen.
Dette forteller Michael Zangani, hudlege ved Volvat Medisinske Senter, som også driver bloggen drzangani.no.
Han forteller at det gjerne tar mellom to og fire uker fra et blåmerke oppstår og til det forsvinner, samtidig som det også ofte skifter farge fra blått eller svart, til rødblå og gult eller grønt.
- Tilhelingen er også avhengig av hvor på kroppen du får blåmerker. Tilhelingen er for eksempel raskere på bena enn i ansiktet.
LES OGSÅ: Marie (28) lever med den svært arvelige blødersykdommen von Willebrand
Kvinner og eldre får mer blåmerker
Blåmerkene er som regel helt ufarlige. Har du fått blåmerker uten noen åpenbar grunn, er det mest sannsynlig at du har kommet bort i noe uten å merke det.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger