Blåmerker

- De aller fleste blåmerker er ufarlige, men blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes

Det kan være mange grunner til at de dukker opp «uten grunn».

BLÅMERKER: Får du plutselig mye blåmerker uten noen åpenbar grunn? FOTO: NTB Scanpix
BLÅMERKER: Får du plutselig mye blåmerker uten noen åpenbar grunn? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss har vel opplevd å få noen blåmerker – kanskje uten noen åpenbar grunn til det. Det er helt vanlig og som regel helt ufarlig at de dukker opp, også uten at du kan huske å ha bumpet inn i noe eller slått deg på noe vis, men mye blåmerker kan, i sjeldne tilfeller være tegn på sykdom.

- Du får ofte blåmerker når små blodkar under huden sprekker, som oftest på grunn av traume, eller at man kommer bort i noe. Blod vil da lekke ut i vevet under huden samtidig som blodceller som lekker ut ødelegges, og dette gir blåfargen.

Dette forteller Michael Zangani, hudlege ved Volvat Medisinske Senter, som også driver bloggen drzangani.no.

Han forteller at det gjerne tar mellom to og fire uker fra et blåmerke oppstår og til det forsvinner, samtidig som det også ofte skifter farge fra blått eller svart, til rødblå og gult eller grønt.

- Tilhelingen er også avhengig av hvor på kroppen du får blåmerker. Tilhelingen er for eksempel raskere på bena enn i ansiktet.

LES OGSÅ: Marie (28) lever med den svært arvelige blødersykdommen von Willebrand

Kvinner og eldre får mer blåmerker

Blåmerkene er som regel helt ufarlige. Har du fått blåmerker uten noen åpenbar grunn, er det mest sannsynlig at du har kommet bort i noe uten å merke det.

- Eldre får ofte lettere blåmerker fra mindre skader, spesielt skader på underarmene, hender, ben og føtter. Dette fordi man med alderen får tynnere hud og mindre underhudsfett som gjør at huden tåler mindre. For mye soleksponering har også samme effekten på huden, forteller Zangani.

Også kvinner får mer blåmerker enn menn, og i noen familier oppstår de kanskje lettere enn i andre.

- Som nevnt er dette som regel en uskyldig tilstand men oppstår dette stadig vekk uten forklaring bør visse sykdommer utelukkes hos legen, sier Zangani.

- Det kan skyldes visse medikamenter - som blodfortynnende - infeksjoner, autoimmune sykdommer, betennelse i mindre blodkar, forstyrrelse i blodceller, leversykdommer og betennelser generelt. Enkelte kan også være underernært på Folsyre, vitamin B, C og K.

LES OGSÅ: Disse blødningene må du ta på alvor

Blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes

Også Anders Waage, ekspert på blodsykdommer og professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, forteller at de aller fleste blåmerker er helt ufarlige. Noen får mer blåmerker enn andre, og som regel er det ikke så mye annen forklaring på det enn at vi er forskjellige.

- Blåmerker er svært vanlig, og halvparten av oss kan nok si at vi lett får blåmerker, sier han.

- Det aller vanligste er at det ikke er knyttet til sykdom.

Likevel kan hyppige blåmerker være med i legens vurdering for om en pasient skal sendes videre til spesialist. Da skal imidlertid blåmerkene komme sammen med andre symptomer, og det er altså ikke slik at du trenger å dra til legen fordi du synes det skal lite til før du får blåmerker.

- Det er noen alarmsituasjoner der du har andre symptomer i tillegg, som at du er slapp og har feber. Blåmerker kan en sjelden gang være et av tegnene på alvorlig blodsykdom, som leukemi, sier Waage.

LES OGSÅ: Blør det når du pusser tennene?

BLÅMERKE: Som regel er det ikke noe farlig med blåmerker. Men blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes. Foto: NTB scanpix
BLÅMERKE: Som regel er det ikke noe farlig med blåmerker. Men blåmerker sammen med andre symptomer bør sjekkes. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kan være tegn på sykdom

Årsaken til blåmerker ved for eksempel leukemi er at du har lite blodplater i blodet.

- I blodet vårt har vi røde blodlegemer, hvite blodlegemer og blodplater. Disse blodplatene tetter igjen bittesmå hull i blodårene, forklarer Waage.

Når du har lavere antall blodplater kan altså blod lettere havne utenfor blodårene og lage blåmerkene. Både ved lave blodplater og blødersykdom kommer blåmerkene gjerne sammen med at du også blør mer – du kan ha kraftigere mens, blø mye neseblod og generelt ha større blødninger om du for eksempel kutter deg. Lave blodplater kan altså være symptom på alvorlig sykdom, og du kan også ha det som følge av for eksempel en infeksjon eller medisiner, eller sykdommen ITP (Immunologisk tromcytopenisk purpura). Dette er en blodsykdom som de aller fleste blir friske fra.

- Typisk er at det kan være mange bitte små blødningdsflekker på størrelse med et knappenålshode. Hvis du ser mange slike små flekker (prikker) kan det være lurt å gå til lege, sier Waage.

Har du aldri hatt mye blåmerker, men plutselig får dem svært lett, kan det også være greit med en tur til legen, mener Waage, men blåmerker er noe vi alle får mer eller mindre av, og for at det i det hele tatt skal være grunn til å vurdere dem, bør de komme sammen med andre symptomer, som allmennsymptomer eller blødninger.

- Det må være litt mer enn bare blåmerker, men om det er helt nytt at du får mye blåmerker, eller du har allmensymptomer i tillegg, så kan det være greit å sjekke med lege, sier Waage.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer