Trening

De beste øvelsene for flatere og strammere mage

Sjekk hvordan du kan sikre deg drømmemagen innen sommeren!

KREVER KUSTUS OG MYE HARDT ARBEID: Men det er mulig å oppnå resultater med de rette øvelsene og teknikkene.  Foto: Thinkstock.com
KREVER KUSTUS OG MYE HARDT ARBEID: Men det er mulig å oppnå resultater med de rette øvelsene og teknikkene. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste kvinner fantaserer om en flat og veltrent mage, men det kan være lettere sagt enn gjort. Å ta hundrevis av sit-ups hver dag, er for eksempel helt oppskrytt, og villettere føre til kink i nakken, enn drømmemagen.

Ifølge ekspertene krever nemlig trening av mageregionen mye kustus og hardt arbeid, men det er absolutt mulig å oppnå resultater.

Og med disse tipsene (se nedenfor) er du godt på vei!

LES OGSÅ: Det beste du kan drikke etter trening

TEKNIKK ER VIKTIG: Gjør du øvelsene feil kan det lett føre til skader.  Foto: Per Ervland
TEKNIKK ER VIKTIG: Gjør du øvelsene feil kan det lett føre til skader. Foto: Per Ervland Vis mer

Den viktigste regelen først

Før du kaster deg på en av mageøvelsene, er det imidlertid én ting du bør merke deg - at du ikke får vondt i ryggen.

Du bør helt klart unngå de øvelsene der du kjenner at du får vondt i ryggen, nakken eller begge deler, har trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe tidligere uttalt til KK.no.

Hvis du opplever smerter i disse områdene er det som regel en indikasjon på at du bruker feil muskulatur. Dette kan føre til overbelastning, og senere nakke- og ryggproblemer.

Og det vil absolutt ikke gjøre noe for magen din.

Opplever du smerter bør du derfor stoppe opp og ta en pause, eventuelt kutte ut øvelsen helt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Syv av ti er misfornøyd med lårene

Ikke hold pusten

Ifølge ekspertene bør du også kombinere magetreningen din med regelmessig kondisjons- og styrketrening, for å oppnå de beste resultatene.

Men teknikk er også minst like viktig, og en feil mange begår er å holde pusten.

Dette vil hindre oksygenopptaket i musklene, og når du jobber med kjernemuskulaturen, som magemusklene, trenger musklene oksygen for å kunne jobbe maksimalt.

En gyllen regel du kan følge når du gjør mageøvelser, er alltid å puste inn under den enkleste delen av øvelsen (for eksempel på vei ned etter en sit-up) og puste ut når du må bruke mest kraft (for eksempel på vei opp under en sit-up).

LES OGSÅ: Musikken som får deg til å yte ekstra

MAGERULL: Her ser du utgangsposisjonen i magerull med strikk.  Foto: Per Ervland
MAGERULL: Her ser du utgangsposisjonen i magerull med strikk. Foto: Per Ervland Vis mer

De mest effektive mageøvelsene

Ellers har Garthe tips til en rekke gode mageøvelser du kan gjøre, deriblant den svært effektive «planken».

– «Liggende sidehev» - hvor du ligger på siden og løfter hoften sakte og kontrollert opp og ned, «planke» - med og uten beina på en ball, og «beinhev» - hvor du henger stabilt for eksempel i en ribbevegg og hever beina opp, er svært effektive øvelser, forklarer hun.

I tillegg anbefaler Garthe følgende øvelser:

Rumpehev
Her ligger du på gulvet med beina opp i taket. Du skal kun løfte rumpa opp fra gulvet og så ned igjen. Denne øvelsen er spesielt god på nedre del av magemuskulaturen.

Magerull
Her har du for eksempel et tau festet til en vegg, eller vekter, og så står du på knærne mens du holder i disse og «ruller» fremover med krum rygg. Altså - du lar magen trekke deg nedover mens du har krum rygg. Det finnes også apparater/maskiner du kan gjøre denne på.


På en del treningssentre har de også et verktøy som heter «Ab-wheel», som ser ut som et lite hjul med to håndtak. Denne kan brukes på en litt annen måte – her ruller du hjulet fremover foran deg mens du holder ryggen relativt rett (og stabil) og strammer magen. Bare pass på at du ikke kjenner smerte i ryggen.

LES OGSÅ: Derfor bør du trene kjernemuskulatur

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer